Naprawa auta poza ASO a utrata gwarancji

• Autor wątku Autor wątku qqbek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qqbek

Użytkownik
Odpowiedzi
80
Witam,

mam taki problem. Kupiłem w Belgii aut, które ma niecały rok. Auto było pokolizyjne (zderzak do wymiany, maska do wyprostowania i reflektory do wymiany, wewnątrz wszystko całe) i takie sprowadziłem (dla siebie, nie na handel.). Naprawę zleciłem zakładowi naprawczemu, który nie jest ASO tej marki, natomiast jest w pełni profesjonalną firmą bo ma akredytację jako autoryzowany serwis innego producenta. Części zakupiłem w ASO, oprócz reflektorów które kupiłem używane od tego modelu i nie były to zamienniki a oryginały (na wszystko mam rachunki. Im to zleciłem bo koszty robocizny był dwukrotnie mniejsze). W aucie wystąpiły dwie usterki, całkowicie niezwiązane zarówno z kolizją jak i naprawą. Oddałem auto do ASO i dowiedziałem się, że z racji tego, że naprawa pokolizyjna nie była u nich to samochód nie ma już gwarancji. Trochę szukałem tematu w necie i znalazłem, że zgodnie z jakimś unijnym rozporządzeniem podobno można serwisować i naprawiać auto poza ASO bez utraty gwarancji producenta. Zatem moje pytanie jest taki:
1. czy ASO ma rację że auto utraciło całkowicie gwarancje?
2. czy gwarancja przestaje obowiązywać nawet gdy pomiędzy inną naprawą poza ASO a usterką nie ma związku?
3. czy może zamiast z gwarancji to zgłosić roszczenie z rękojmi za wady fizyczne? Czy tutaj też zasady są podobne do tych jak przy gwarancji?

Dzięki za pomoc

Niestety ale ASO ma rację, unijne rozporządzenie o którym piszesz ma pewien haczyk, możesz naprawiać auto po za ASO ale tylko zgodnie z metodą naprawy zalecaną przez producenta auta. W tym przypadku chodzi zapewne o gwarancję na perforacje blachy więc gwarancja przepadła.
Co do rękojmi to możesz ja zgłaszać do sprzedawcy w Belgii, bo auto kupiłeś z drugiej ręki, a nie od producenta.

Wysłane z mojego Lenovo TB2-X30L przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
No tak tylko jaka jest metodologia naprawy producenta?
No i dlaczego gwarancja na nadwozie ma mieć wpływ na sprawy mechaniczne. Ja chcę zareklamować np. łożysko w kole to co ma do tego nadwozie?

Metoda napraw zalecanych przez producenta, jest udostępniana ASO oraz zakładom posiadającym akredytacje danej marki, ja jej nie znam ale wiem że jest diametralnie inna od sposobu napraw przez zwykle zakłady. Co do gwarancji jest ona dobrowolna i może zawierać szereg wykluczeń oraz zastrzeżeń. Gwarancja może też być honorowana tylko w jednym kraju, bo za ogólnoeuropejską trzeba było na przykład dopłacić itp.. Być może przegląd gwarancyjny nie został wykonany na czas i dlatego gwarancja wygasła.

Mnie poinformowano, że wygasła bo nie naprawiłem auta w ASO i tyle. Auto miało wszystkie przeglądy robione zgodnie z zaleceniem.

Powiedz (oczywiście jeżeli to nie tajemnica) jakiej naprawy gwarancyjnej Ci odmówiono? Może wtedy wspólnie dojdziemy do jakiegoś sensownego wytłumaczenia. Teraz to możemy tylko gdybać

Do wymiany jest chyba łożysko w kole oraz tylne otwierane elektrycznie okno przestało się otwierać.

Powrót