Naprawa gwarancyjna a koszty przesyłki

• Autor wątku Autor wątku brandy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brandy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
To mój pierwszy post na forum więc : witam :)

Zakupiłem około dwóch miesięcy temu pewien produkt w sklepie internetowym. Koszt to 300 zł bez przesyłki, produkt ma duże wymiary i przesyłka kosztuje ok. 25 zł.
Kiedy produkt przestał działać, skontaktowałem się drogą mailową ze sklepem w celu ustalenia warunków naprawy gwarancyjnej. Jedyną możliwą drogą dostarczenia uszkodzonego produktu sklepowi jest właśnie przesyłka pocztowa.
W samej gwarancji znajduje się następujący punkt :

"Reklamowany towar należy dostarczyć na adres xxx ul xxx xxx. Koszt transportu ( przesyłki ) do i od Sprzedawcy oraz ryzyko z tym związane ponosi Nabywca. Koszt ewentualnego ubezpieczenia przesyłki (...) ponosi Nabywca."

Jak więc widać, naprawa gwarancyjna powoduje koszty minimalnie 50 zł.

Podczas przeglądania artykułów FK natrafiłem na rzecz następującą :

"Mamy prawo domagać się od sprzedawcy nieodpłatnej naprawy towaru albo wymiany. (...)

Zwrotu pieniędzy możemy domagać się tylko wtedy, gdy niezgodność towaru z umową jest istotna i wystąpi choć jedna z następujących sytuacji:
(...)

• naprawa albo wymiana naraża kupującego na znaczne niedogodności."

Czy tak wysokie koszty przesyłki aby dokonać naprawy gwarancyjnej ( jeśli są one w ogóle zgodne z prawem, słyszałem np. że sprzedawca musi w całości pokryć wszelkie koszty takowej naprawy ale za wiarygodność źródła nie dam sobie niczego uciąć ) kwalifikują się pod "znaczne niedogodności" ?
Czy mam inne wyjście niż tylko ponieść te koszty ?

Myli Pan pojęcia naprawy gwarancyjnej z towarem niezgodnym z umową, proszę poszukać na forum oraz przeczytać ustawę o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej.

[cytat="admi"]Myli Pan pojęcia naprawy gwarancyjnej z towarem niezgodnym z umową, proszę poszukać na forum oraz przeczytać ustawę o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej.[/cytat]
Witam

I ja chyba do końca nie rozumiem różnicy między naprawą gwarancyjną a towarem niezgodnym z umową mimo, że zapoznałem się z treścią
http://ks.sejm.gov.pl/proc4/ustawy/465_u.htm

Gdzie więc są te róznice?

Ustawa odnosi się do towaru niezgodnego z umową, a gwarancję opisuje karta gwarancyjna

[cytat="Archangel"]
I ja chyba do końca nie rozumiem różnicy między naprawą gwarancyjną

Gdzie więc są te róznice?[/cytat]
Najkrócej: naprawa gwarancyjna odbywa sie na warunkach gwaranta (np. producent/importer/sprzedawca), ponieważ gwarancja jest prezentem dla konsumenta. Niezależnie od tego czy towar jest z "prezentem", jego nabywca jest chroniony ustawowo. A jeśli ma też gwarancję, to on decyduje z której ochrony chce korzystać w wypadku wystąpienia usterki/wady.

A tak prościej - co mogę zrobić w takiej sytuacji bo na to pytanie nadal nie dostałem odpowiedzi ?

Dostała Pani odpowiedź w moim pierwszym poście. Jeśli naprawa na podstawie gwarancji nie jest dla Pani odpowiednia to proszę reklamować towar jako niezgodny z umową

Powrót