Naprawa starego auta w ASO

• Autor wątku Autor wątku kruche_andruty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kruche_andruty

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,
Chciałbym zasięgnąć opinii forumowiczów na temat opisanej sytuacji.
Zostałem uznany winnym kolizji (jako rowerzysta bez OC przejeżdżałem przez przejście i samochód skręcający na strzałce nie zauważył mnie. Zahamowałem gdy zobaczyłem jego przód i wylatując z roweru uderzyłem w jego bok). Chciałbym wyrównać wyrządzone szkody właścicielowi.

Auto to Mercedes w201 z 92 roku i drzwi i elementy po tej stronie auta (nie wiem jak pozostałe elementy) są oryginalne. W wyniku zdarzenia zostały wgniecione drzwi i zadrapana listwa. Czy właściciel może wystąpić do mnie o poniesienie kosztów naprawy auta w ASO (tzn naprawa miałaby polegać na wymienie poszycia drzwi - sam metal kosztuje 4600 i jest ściągany z centrali z Niemiec a dojdą do tego pozostałe koszty).
Warsztat z którym się kontaktowałem zaopiniował, że bez szpachlowania a jedynie wyciągając wgniecenia i lakierując drzwi + cieniowanie pozostałych elementów koszt wyniósłby 1900.

Czy żądania właściciela są zasadne i sąd mógłby zasądzić roztrzygnięcie przez wymianę elementu na nowy w ASO gdzie wartość auta w tym stanie wynosi ok 10-12 tysięcy złotych (jest bardzo ładny, nie ma żółtych tablic, mała pojemność silnika i podstawowa wersja więc wartość kolekcjonerska nie za duża). Myślę, że pełna historia serwisowa tego auta i naprawy wykonywane tylko w ASO mogłyby o tym przesądzić.

Co o tym sądzicie drodzy Forumowicze?

Ostatnia edycja:
Poszkodowany ma pełne prawo domagać się przywrócenia stanu sprzed szkody.
Jeżeli pojazd był w oryginalnym lakierze i nie szpachlowany na uszkodzonych przez Ciebie elementach, po naprawie ma być jak było.

Dziękuję Pytajnik 001 - rozumiem, że nie ma tu znaczenia wartość auta i wiek tych elementów żadnego i sąd nakaże zapłatę za pełną fakturę ASO?

Co sąd nakaże, tego nie wie nikt.
Wiek i wartość pojazdu mają o tyle znaczenie, że byłoby ciężko domagać się zwrotu kosztów naprawy, gdyby jej koszt przekraczał wartość pojazdu ale i to nie jest takie jednoznaczne.

Powrót