Nasza klasa a ochrona wizerunku

• Autor wątku Autor wątku ettest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ettest

Witam,
Mam prosbe o udzielenie mi pomocy w rozwiazaniu nastepujacej kwesti:

Okolo 3 lata temu zona wystapila o rozwod i obecnie jestesmy w trakcie procesow... Jakis czas temu dodalem swoj profil do nasza-klasa.pl, w tym profilu dodalem rowniez fotografie z komentarzami. Sa to min. fotografie slubne i dziecka. Jakie komentarze? Np. 'ze swa narzeczona', 'z miloscia mojego zycia'... nic obrazliwego ani godzacego w uczucia drugiej osoby czy lekcewazace jej wizerunek.

Dzis otrzymalem pismo z kancelarii adwokata mej zony z zadaniem usuniecia fotografii zony i dziecka z natychmiastowym skutkiem. W przypadku gdy tego nie uczynie zloza doniesienie do prokuratury o naruszenie prawa wizerunku oraz o zlamanie prawa ochrony danych osobowych. Zaznaczam ze sa to jedynie fotografie slubne, bez zlosliwych komentarzy, bez komentarzy o rozwodzie, bez zadnych danych osobowych (oprocz imienia).

Wiem ze zona i jej rodzina szaleje... krotko po odejsciu zazadala usuniecia z mego biurka w pracy jej zdecia bo inaczej zaskarzy mnie o obraze.

Prosze o udzielenie kompetentnej odpowiedzi, w miare szybko. Szczegolnie czy ich zadanie sa zasadne... w koncu jest ma zona... wiec istnieje w mym zyciu choc ona juz tak nie uwaza.

Pozdrawiam

Moim zdaniem w pełni zasadne odnośnie ochrony prawa do wizerunku.
To, że ta osoba była Pana żoną nie pozbawia jej prawa do ochrony swojego wizerunku.
Co do zasady rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej.

Co do danych osobowych moim zdaniem nie ale może wypowie sie ktoś kompetentniejszy.

Rozumiem,mam jeszcze pytanie odnosnie dziecka maloletniego.Na wspomnianym portalu zamiescilem tez wspolne fotografie dziecka.Zona zada rowniez ich usuniecia.Czy dziecko jest WLASNOSCIA kobiety i ojciec nie ma prawa byc dumny przed znajomymi sprzed wielu lat ze swego dziecka?Czy te fotografie rowniez musze usunac?Parodia...ale prosze o odpowiedz jak prawo naszej rp na to sie zapatruje. Pozdrawiam

To nie jest Pana własna strona internetowa. Umieszczając tam jej zdjęcie bez jej zgody - naruszył Pan jej prawa do wizerunku. Jeśli ona tego żąda to czynnością właściwą jaką Pan powinien zrobić, będzie usunięcie zdjęcia. Postawienie w pracy na biurku nie stanowi rozpowszechniania wizerunku. Kto ma prawa rodzicielskie do dziecka? Ile ma lat?
Pozatym nie wiem, co chce ten adwokat osiągnąć, pisząc o złożeniu doniesienia do prokuratury, skoro jest to sprawa cywilna i ewentualnie trzeba z pozwem wyjść.

Powrót