Nękanie wezwaniami do zapłaty przez OT.

• Autor wątku Autor wątku Taktak1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Taktak1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
OT to firma dostarczająca usługi internetowe i telewizję. Ponad 10 lat temu tata podpisał umowę z tą firmą na dostarczanie INTERNETU (to ważne). Wszystkie płatności były ze strony taty dokonywane terminowo. Po rozwiązaniu umowy, otrzymał wezwanie do zwrotu DEKODERA. Tłumaczenie, że żadnego dekodera nie było, bo umowa była tylko na internet nie pomaga. Sprawa została przekazana już którejś z kolei firmie windykacyjnej. Teraz żądają zwrotu pieniędzy za rzekomy dekoder. Około co rok przesyłają SMS z żądaniem zapłaty. Do tej pory nie reagowaliśmy, bo uważaliśmy, że z naszej strony nie ma żadnego zadłużenia a tłumaczenia nic nie dają. Ostatnio natknęłam się jednak na niepokojący artykuł o procederze skupowania przedawnionych roszczeń przez zagraniczne firmy windykacyjne i przekazywaniu masowo wniosków z żądaniem zapłaty do sądów elektronicznych. Te sądy z kolei nie mogąc poradzić sobie z nadmiarem pracy, masowo wydają orzeczenia pozytywne dla firm windykacyjnych. Wezwanie do sądu podobno po trzeciej próbie doręczenia uznaje się zawsze za dostarczone. Wyrok uprawomocnia się, gdyż dłużnik nawet nie wie o sprawie. Komornik zajmuje konto do czasu spłaty zadłużenia. Odwoływanie się w polskim sądzie nic nie da, bo za granicą wyrok nie będzie respektowany. Trzeba zakładać sprawę za granicą, co przekracza nasze możliwości finansowe. Wiem, że rodzice nie zawsze odbierają każdą przesyłkę z poczty. Boję się, że tacie zostanie zablokowane konto albo trafi do BIK-u.
Proszę o sugestię, co dalej powinniśmy z tą sprawą zrobić.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Taktak1 napisał:
Proszę o sugestię, co dalej powinniśmy z tą sprawą zrobić
Poczytać forum. tematów podobnych wręcz tysiące.
Coś gdzieś przeczytałaś, nie zrozumiałaś, lub głupot się naczytałaś. Ogólnie wiesz, że gdzieś szumi, tylko nie wiesz gdzie i co :)

Kanas napisał:
Poczytać forum. tematów podobnych wręcz tysiące.
Coś gdzieś przeczytałaś, nie zrozumiałaś, lub głupot się naczytałaś. Ogólnie wiesz, że gdzieś szumi, tylko nie wiesz gdzie i co :)

Serio, po co tracić czas na pisanie czegoś takiego? To mi się do niczego nie przydało a Pan/Pani tylko traci czas na klepanie w klawiaturę. Gdybym wiedziała "gdzie i co" to bym nie pisała na tym forum. Starałam się jak najlepiej opisać wszystkie szczegóły bez niepotrzebnego rozwlekania. Opisałam doniesienia, które mnie zaniepokoiły w nadziei, że ktoś na tym forum powie mi, czy jest się czym przejmować, czy nie. Nie potrzebuję zdawkowego oceniania mojego stanu wiedzy, dziękuję Pani/Panu bardzo.
Przekopywałam się przez to forum przez 2 godziny przed napisaniem tego postu i niczego nie znalazłam. Nawet jeśli temat był podobny, to nie znalazłam rozwiązania. Nadal liczę, że znajdzie się tu ktoś, kto wie co zrobić, bo na przykład poradził sobie z takim problemem w przeszłości.

Ojciec zmieniał adres zamieszkania ?

Kanas napisał:
Ojciec zmieniał adres zamieszkania ?
Nie, ale wiem, że czasami zdarza mu się nie odebrać listu z poczty. Możliwe, że kiedyś dostał coś z sądu i nawet o tym nie wie. To starszy człowiek.

Taktak1 napisał:
czasami zdarza mu się nie odebrać listu z poczty
Zatem niech się nie zdarza :)
Taktak1 napisał:
Możliwe, że kiedyś dostał coś z sądu i nawet o tym nie wie
Wtedy już problem jest. Skontaktować się z wierzycielem, zapytać o ewentualny nakaz zapłaty.
Taktak1 napisał:
Przekopywałam się przez to forum przez 2 godziny przed napisaniem tego postu i niczego nie znalazłam
Choćby temat przyklejony, pierwszy w tym dziale. Zatem nie wiem jak "szukałaś".
https://forumprawne.org/windykacja/...s-r-l-intrum-justitia-lub-innej-fw-cz-iv.html

Powrót