Nie dotrzymywanie ustawowego czasu na wydanie decyzji PNB

• Autor wątku Autor wątku zelig
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zelig

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Dzień dobry, od trzech lat staram się wydanie decyzji na budowę domu jednorodzinnego. Naczelnik wydziału budownictwa w moim rejonie stawiał przez trzy lata co rusz to nowe wymagania, teren jest pod nadzorem konserwatorskim, udało mi się spełnić wszystkie warunki jakie mi postawiono, kiedy przyszło do wydania pozwolenia na budowę sąsiad się odwołał podając nie mające podstaw powody żebym przestawił dom , zbudował mniejszy , nie podoba mu sie nawet kolor elewacji. Miałem kilka spotkań z sąsiadem nawet przy udziale naczelnik wydziału, radców prawnych, architektów. NIe mogę się dogadać z sąsiadem. Kiedy juz w zeszłym tygodniu Naczelnik poinformowała moje biuro ,że wyda zawiadomienie sąsiad znowu napisał list z różnymi powodami ,żebym przerobił projekt. Naczelnik postanowiła przesunąć wydanie decyzji na koniec roku. Już dawno upłynął termin ustawowy kiedy powinna wydać jakąś decyzję . Czy mogę coś zrobić ,żeby Naczelnik wydała decyzje ( odmowe , albo PNB ) , czy ona może sobie tak po prosty wydłużać bez końca ?

Jaka podstawa prawna podana jest w ostatnim piśmie? Najlepiej zacytuj całe pismo bez danych osobowych.
Istnieje MPZP czy masz WZ ?
3 lata to jakaś komedia.

sąsiad się odwołał podając nie mające podstaw powody żebym przestawił dom , zbudował mniejszy , nie podoba mu sie nawet kolor elewacji.

Treść odwołania sąsiada również zacytuj.

Pismo od sąsiada to trzy strony mogę przesłać na pryw.

Odroczenie ze starostwa dosało biuro , poprosiłem o przesłanie do mnie

Naczelnik napisała że nie można przeprowadzić postępowania zgodnie z art.35 przywołanej ustawy
Wobec tego wyznacza nowy termin na 30/12

To sie nie trzyma kupy. Prosze wkleic cala tresc pisma naczelnika.

Administracja nie może zakończyć postępowania w terminie określonym w art.35 powołanej ustawy - kodeks postępowania administracyjnego ze względu ma konieczność oczekiwania na przedłożenie przez inwestora dodatkowych wyjaśnień i dokumentów oraz z uwagi na skomplikowany charakter sprawy

Wobec powyższego na podstawie art.36 KPA wyznaczam nowy termin rozpatrzenia sprawy do 30/12

ZAWIADOMIENIE
Działając na podstawie art. 36 S 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. - Kodeks postępowania administracyjnego (tekst jednolity Dz. U. z 2023r. Poz. 775) zawiadamiam, że prowadzone postępowanie na wniosek Państw z dnia 19.01.2021 r. (nr rej. 1791/2021), w sprawie wydania decyzji o pozwolenie na budowę budynku mieszkalnego jednorodzinnego (bezpośrednio przy granicy z dz. nr ew. 364 i 376/9 w oraz rozbiórki: istniejącego budynku mieszkalnego i budynku gospodarczego oraz wiaty, na terenie działek oznaczonych numerem ewidencyjnym 376/2, 376/7 i 376/8 w obręb ewidencyjny nie może zostać zakończone w terminie określonym w art. 35 Kodeks postępowania administracyjnego, ze względu na konieczność oczekiwania na przedłożenie przez inwestora dodatkowych wyjaśnień i dokumentów oraz z uwagi na skomplikowany charakter sprawy.
Wobec powyższego, na podstawie art. 36 Kpa, wyznaczam nowy termin rozpatrzenia sprawy do dnia 30.12.2023 r.
Pouczenie:
Zgodnie z art. 37 1 Kodeksu postępowania administracyjnego, stronie służy prawo do wniesienia ponaglenia. Ponaglenie powinno zawierać uzasadnienie zgodnie z art. 37 SS 2 Kpa.

ze względu na konieczność oczekiwania na przedłożenie przez inwestora dodatkowych wyjaśnień i dokumentów

Jakich? Zacytuj do czego cię wzywali na piśmie i jakie podstawy prawne podawali.

Właśnie o to chodzi ,że żadnych, ją spełniłem wszystkie wymagania postawione przez naczelnik wydziału architektury ,konserwatora , strażaków wszystkich których tylko można sobie wyobrazić ,trwało to 3 lata ,wyczerpały się już instytucje, teraz Radca prawny sąsiada napisał pismo do starostwa , w piśmie tym są historie typu ;ściana nie jest prosta bo ma załamanie i ma kolor antracyt i nie podoba się sąsiadowi , dom ma stropy 3m gdzie ogólnie jest przyjęte 2,8 , dom ma 180kmw w Polsce większość domów ma 120-150mkw. I tego typu brednie ,naczelnik chce żebym się do tego wszystkiego odniósł co dziś architekci zrobili. W poniedziałek to wyślą . Jak może naczelnik wydziału architektury brać pod uwagę tego typu brednie i odraczać wydanie decyzji o następne dwa miesiące . Ja odpisze i potem radca znowu i naczelnik znowu odroczy i jak długo to będzie trwało ?

Dziękuję za informacje , w moim przypadku nie ma bezczynności urzędu , jest w sumie odwrotnie oni działają tylko jak wspomniałem to działanie w tej chwili nie polega na spełnieniu jakichś wymogów budowlanych czy technicznych ale na odpisywaniu dlaczego chce żeby w domu były 3m a nie 2,8 albo dlaczego ścina jest czarna a nie biała.
Odwołam się od tego odroczenia zobaczymy co się stanie, szukam w tej chwili prawnika ,żeby pomogł architektom. Może razem coś wymyślą

Czy do napisania ponaglenia potrzebuje specjalnego wniosku czy może to być zwykłe pismo do starostwa ?

Wszystko jest napisane w poradniku. Nie jest potrzebny specjalny wniosek.

Wynająłem adwokata. Będzie rozmawiał ze starostą .zobaczymy co załatwi.

Powrót