D
danielcio23a
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 75
Witam serdecznie. O porade proszę i dziękuję za nią, ponieważ nie stać mnie na płatne porady i wynajmowanie prawników. 16.01. tego roku w Niemczech zatrzymano mi prawo jazdy i czekam na dalszy proces postępowania. Sprawa wygląda tak. Jako kierowca zawodowy auta do 3.5 t stałem w sobotę na parkingu marketowym w Niemczech i piłem alkohol. Wypiłem dużo, jednak nie prowadziłem samochodu. Miałem natomiast odpalony silnik i siedziałem za kierownicą na postoju. Policja zbadała mi krew i wykryto 2.20 promila alkoholu. Zbadali mi krew i zatrzymali prawo jazdy, a sprawa poszła do sądu. Byłem w szoku ponieważ miałem trzydniowy postój i auta nie prowadziłem, ani nie planowałem prowadzić. Rzecz jasna przepalałem auto żeby nie wyczerpał się na postoju akumulator. Dzisiaj otrzymałem pocztę z Niemiec z pisemnym opisem tego co zaszło, oraz został załączony formularz, który chyba powinienem wypełnić wraz ze swoimi danymi personalnymi typu stan cywilny itp. Wszystko jest w języku niemieckim, dlatego mało co rozumiem, a tłumaczenie w internecie owocuje niezrozumiałą krzyżówką słów które układają się w mało sensowną całość. Z tłumaczenia zrozumiałem tylko tyle, że mogę mieć ze sobą obrońce i muszę zaznaczyć w formularzu czy go będe miał czy nie, oraz że tłumacz jest dla mnie bezpłatne, takie tam. Moję pytanie: 1. Co powinienem teraz zrobić, jak się do tego odnieść i jak to w tej chwili mam załatwić ze swojej strony, oraz w jakim terminie? 2. Co mi za to grozi ze strony Niemieckiego sądu? Bo przecież nie jechałem i powinni to uwzględnić chyba jako okoliczności łagodzące. Czy sąd może potraktować mnie łaskawie nie karając, ponieważ nie prowadziłem samochodu i znajdowałem się na parkingu prywatnym? Kiedy zostanie mi oddane moje prawo jazdy i jak mam się tego dowiedzieć? 3. Czy powinienem wraz z odsyłanym formularzem dołączyć jakieś pismo z prośbą o niekaranie, uzasadniając może to np. moją bardzo trudną sytuacją rodzinną, a także tym, że tracąc prawo jazdy zostaję pozbawiony pracy i jedynego źródła utrzymania mojej rodziny? Bardzo proszę o poradę jak ta cała sprawa wygląda i co mam robić, czego się spodziewać? Dziękuje, Daniel.