Nie ma definicji osoby fizycznej?

• Autor wątku Autor wątku zagiell
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Chyba bym spojrzał na tytuł II dział I kodeksu cywilnego, a w szczególności na tytuł działu II w/w tytułu i przypomnienie sobie definicję definicji, zwłaszcza, że temat wydaje się trochę wirtualny.:o

Surehand, napisałeś "orzeczenia TK sygn. KP 9/09."
Powiedziano mi w lokalnym sądzie iż bez oznaczenia wydziału nie znajdą mi tego orzeczenia. Możesz podać oznaczenie wydziału dla orzeczenia TK sygn. KP 9/09.

Dziękuje wszystkim za dotychczasową pomoc.

Panowie czy przeczytaliście tę moją wypowiedź gdzie mówię iż pojęcia z języka potocznego nie muszą być definiowane ponownie jeżeli używa się je w jednym z ich potocznych znaczeń. Jeżeli mówię o definicji to tylko pojęć prawnych które przed wydaniem ustawy nie istniały w języku potocznym. Rozumiem że jeżeli pojęcie nie istniało w języku polskim przed wydaniem ustawy i nie zostało podane w ustawie to skąd my wiemy co oznacza?

Surehand, przeczytałeś przykład z rozsprawy Clintona z postu z 23-07-2010, 21:18? Tutaj nie tylko zdefiniowano ponownie pojęcie które definicje miało ale także dano mu ponownie czas na zapoznanie się z tą definicją. O czym to świadczy wedłóg ciebie i czego jest przykładem? (Prosze, bądź poważny odpowiadając na te pytania.)

Konieczko, nie wiedziałem co "a contrario" oznacza. Teraz wydaje mi się że rozumiem. Dalej nie rozumiem jak KC Art. 33 pokazuje że osoba fizyczna to człowiek?
W KC Art. 33 jest mowa o osobowości prawnej. W KC Art 8 jest mowa o zdolności prawnej. Czy twierdzisz iż osobowość prawna to to samo co zdolność prawna? Jeżeli tak to na jakiej podstawie?
Jeżeli dalej nie rozumiem o czym mówisz to czy możesz mieć troche więcej cierpliwości i wyjaśnić mi to lepiej?

Jak może sędzie lub prokurator udowodnić iż jestem osobą fizyczną?

haker_ napisał:
mają zapewne przy sobie dowody osobiste.......

haker, czy masz na myśli mój dowód osobisty? A jeżeli tak, to co jeżeli nie jestem obecnie obywatelem żadnego państwa (nie posiadam dowodu osobistego)?

Mogą dociec tego po tym, że posiadasz ręce, nogi i głowę, mówisz (obojętnie w jakim języku), oddychasz a sprawa nie dotyczy przedsiębiorstwa. Wtedy będą wiedzieli, że mają do czynienia z człowiekiem tj. osobą fizyczną.

zagiell napisał:
haker, czy masz na myśli mój dowód osobisty? A jeżeli tak, to co jeżeli nie jestem obecnie obywatelem żadnego państwa (nie posiadam dowodu osobistego)?

nie ma takiej mozliwości żebyś nie był obywatelem żadnego państwa.
co do tej głupawej gadaniny o osobie fizycznej... K.C jasno stanowi że każdy człowiek jest osobą fizyczną.

haker_ napisał:
nie ma takiej mozliwości żebyś nie był obywatelem żadnego państwa.
Haker, zajrzyj do Wikipedii, co to znaczy "apatryda".

haker_ napisał:
K.C jasno stanowi że każdy człowiek jest osobą fizyczną.
Nie K.C., tylko projekt księgi pierwszej nowego kodeksu cywilnego.

20 września 1954 r. na forum ONZ przyjęto Konwencję dotyczącą statusu bezpaństwowców. Zgodnie z nią, państwa powinny przyznać apatrydom status zbliżony do własnych obywateli.

czyli ich status jest tożsamy;)

nie projekt nowego kodeksu cywilnego tylko tytuł II dział I. Osoby fizyczne art 8. aktu

haker_ napisał:
20 września 1954 r. na forum ONZ przyjęto Konwencję dotyczącą statusu bezpaństwowców. Zgodnie z nią, państwa powinny przyznać apatrydom status zbliżony do własnych obywateli.

czyli ich status jest tożsamy;)

nie projekt nowego kodeksu cywilnego tylko tytuł II dział I. Osoby fizyczne art 8. aktu
Od kiedy słowo zbliżony oznacza tożsamy? Polecam sprawę bezdomnego apatrydy z Heathrow. Bezpaństwowcy nadal istnieją - nie wszystkie państwa ich uznają bo nie wszyscy zaakceptowali Konwencję ONZ. Poza tym - uznany przez państwo apatryda nie posiada pewnych praw politycznych - więc jego status nie jest tożsamy.

1. haker = "K.C jasno stanowi że każdy człowiek jest osobą fizyczną." Prosze podaj art., (nic takiego w KC nie znalazłem)

2. Piot = "Nie K.C., tylko projekt księgi pierwszej nowego kodeksu cywilnego." możesz podać link do tej księgi (albo jak ją znaleźć i czego szukać)

3. Gdzie moge znależć definicje "apatrydy"? czy jest ona w tej konwencji z 20 września 1954 r. na forum ONZ?

zagiell napisał:
1. haker = "K.C jasno stanowi że każdy człowiek jest osobą fizyczną." Prosze podaj art., (nic takiego w KC nie znalazłem)

2. Piot = "Nie K.C., tylko projekt księgi pierwszej nowego kodeksu cywilnego." możesz podać link do tej księgi (albo jak ją znaleźć i czego szukać)

3. Gdzie moge znależć definicje "apatrydy"? czy jest ona w tej konwencji z 20 września 1954 r. na forum ONZ?

tytuł II dział I. Osoby fizyczne w związku z art 8. k.c

Piot dzięki ale czy ty także możesz zacytować który to fragment stwierdza iż "każdy człowiek jest osobą fizyczną."

haker = "tytuł II dział I. Osoby fizyczne w związku z art 8. k.c" prosze zacytuj gdzie jest to napisane "że każdy człowiek jest osobą fizyczną."

Tak na marginesie to wszedłen na Wikipedie i zmieniłem zapis który mówił że "każdy człowiek jest osobą fizyczną" na "każdy człowiek od chwili urodzenia ma zdolność prawną".

1. Teraz jeszcze trzeba znaleźć definicje prawną "urodzenia" ponieważ w języku potocznym jest to moment przyjścia na świat, a o ile się nie mylę w naszym prawie administracyjnym jest to rozumiane jako wypełnienie formularza.

2. Wypełnienie formularza który to jest aktem urodzenia i jeżeli nie wypełniło się go to prawnie dziecko się nie "urodziło" mimo iż się fizycznie urodziło.

3. Zastanowiło mnie także sformułowanie hmm kary za nie wypełnienie "aktu urodzenia" w porównaniu do kary za nie zarejestrowanie przedsiębiorstwa (firmy).

Prosze haker, dyskutuj bez emocji.

zagiell napisał:
Piot dzięki ale czy ty także możesz zacytować który to fragment stwierdza iż "każdy człowiek jest osobą fizyczną."
Pierwszy przepis na wskazanej stronie.
Nie otwiera Ci się plik?

zagiell napisał:
1. Teraz jeszcze trzeba znaleźć definicje prawną "urodzenia" ponieważ w języku potocznym jest to moment przyjścia na świat, a o ile się nie mylę w naszym prawie administracyjnym jest to rozumiane jako wypełnienie formularza.
Tutaj się mylisz. W prawie administracyjnym, cywilnym i innym, "urodzenie" używane jest w znaczeniu potocznym, jako przyjście na świat.

zagiell napisał:

haker = "tytuł II dział I. Osoby fizyczne w związku z art 8. k.c" prosze zacytuj gdzie jest to napisane "że każdy człowiek jest osobą fizyczną.

tytuł II dział I. Osoby fizyczne w związku z art 8. k.c
cytuje ci to od kilku postów a ty robisz z siebie głupka..... :) ogarnij się trochę. dział jest zatytułowany OSOBY FIZYCZNE a pierwszy z art czyli art 8 wyjaśnia" Każdy człowiek" autorzy ustawy przecenili chyba zdolności intelektualne niektórych rodaków;)

haker_ napisał:
autorzy ustawy przecenili chyba zdolności intelektualne niektórych rodaków;)
To prawda. Kodeks nie jest dostosowany do "zwykłego Kowalskiego".

lucanus napisał:
Mogą dociec tego po tym, że posiadasz ręce, nogi i głowę, mówisz (obojętnie w jakim języku), oddychasz a sprawa nie dotyczy przedsiębiorstwa. Wtedy będą wiedzieli, że mają do czynienia z człowiekiem tj. osobą fizyczną.

A jak nie mam nóg, oddycha za mnie respirator i jestem niemową, to podchodzę pod florę czy faunę ?

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót