Nie spłacany kredyt - jak postępować

• Autor wątku Autor wątku Valachi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Valachi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam Serdecznie, mam pewien problem.
Jako młody chłopak wziąłem dość duży kredyt na inwestycje. Kredytu było 50.000zł, dostałem go jako 18letni chłopak z dochodami 1600/1800zł netto (wpisali ze wydaje na życie 200zł).

Przez ok. 2lata spłacałem kredyt cały czas, rata po racie i było wszystko dobrze. W pewnym momencie pojawiły się w moim życiu problemy finansowe, inwestycja upadła z brakiem możliwości odzyskania swoich zainwestowanych pieniędzy. Sprzedałem auto i ok. 7000zł znów wpłaciłem na kredyt, z czasem znalazłem się w takim momencie że nie miałem środków na to aby spłacać kredyt. Aktualnie od ok. 2lat nie spłacam kredytu, przeprowadziłem się, mam inny numer telefonu i tak naprawdę nikt nie upomina się o ów kredyt.

Aktualnie wróciłem na lepsze tory i chciałbym spłacać kredyt, na ten moment mam odłożone 6000zł a z moich kalkulacji 50.000zł powinienem uzbierać w ok 1,5roku. Pomyślałem żeby zrobić tak że uzbieram te 50.000zł i odezwę się do banku że chciałbym spłacić cały kredyt (ostatnim razem gdy miałem dostęp do krdutu to zostało go 30.000 ale aktualnie pewnie jest więcej). Czy może lepiej odezwać się do banku i dogadać się żeby zacząć spłacać kredyt już dziś w ratach? Co byście mogli mi poradzić w takiej sytuacji. Nie wiem czy kredytu nie przejął żaden komornik.

Po takim czasie umowa kredytowa zapewne została wypowiedziana, więc dogadać się raczej będzie ciężko. Spróbuj sprawdzić czy masz komornika w KRD albo BIG Infomonitor. Generalnie to, że zmieniłeś numer telefonu czy adres nie oznacza, że nie można Cię znaleźć, bo jak rozumiem gdzieś pracujesz, a ponadto, komornik mógłby zająć Twoje konto bankowe w celu odzyskania wierzytelności.

Babelek1351 napisał:
Po takim czasie umowa kredytowa zapewne została wypowiedziana, więc dogadać się raczej będzie ciężko. Spróbuj sprawdzić czy masz komornika w KRD albo BIG Infomonitor. Generalnie to, że zmieniłeś numer telefonu czy adres nie oznacza, że nie można Cię znaleźć, bo jak rozumiem gdzieś pracujesz, a ponadto, komornik mógłby zająć Twoje konto bankowe w celu odzyskania wierzytelności.

Tak pracuje, wcześniej pracowałem cały czas na umowę zlecenie i żaden komornik nie kontaktował się z pracodawcą. Aktualnie jestem w trakcie podpisywania umowy o pracę.

Babelek1351 napisał:
Spróbuj sprawdzić czy masz komornika w KRD albo BIG Infomonitor.

Skąd pomysł, że w biurze informacji gospodarczej jest informacja o prowadzonej egzekucji Komorniczej? 🤔

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Chodziło mi o Krajowy Rejestr Długów. Fakt, w BIG nic nie będzie 🙂

Ostatnia edycja:
Babelek1351 napisał:
Chodziło mi o Krajowy Rejestr Długów. Fakt, w BIG nic nie będzie 🙂
KRD to nie BIG?? 🙃

Sprawdzałem raport o sobie w BIG, i nie pokazuje żadnych zaległości. Pokazuje tylko splacone kiedyś 700zł

Valachi napisał:
Sprawdzałem raport o sobie w BIG, i nie pokazuje żadnych zaległości. Pokazuje tylko splacone kiedyś 700zł
Bo koleżanka wprowadziła Cię w błąd, dane o prowadzonej egzekucji Komorniczej nie są ujawnianie w bazach BIG

Jeśli pamiętasz w jakim banku pożyczyłeś pieniądze, skontaktuj się i ustal stan faktyczny, wtedy może coś będzie można doradzić.

Ostatnia edycja:
Powrót