nie wiem czy ktoś mi uwierzy :-)))))

• Autor wątku Autor wątku kalendarzowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kalendarzowa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Piszę w imieniu koleżanki. Tego typu problem raczej rzadko się zdarza i nie bardzo wiedziałam, gdzie umieścić post (ew. moderatora proszę o przeniesienie). Do rzeczy:

Dziewczyna korzystając z konta internetowego robiła przelew na inne swoje konto. Błąd w systemie banku spowodował, że pieniądze nie zostały zdjęte z konta pierwszego banku ale... ! jednocześnie pojawiły się w drugim. Mało tego! przelew został zwielokrotniony i na drugim koncie pojawiła się kwota kilkudziesięciokrotnie wyższa od przelewanej :!: :!: :!:
Żeby było jasne, mówimy o kwocie za którą całkiem niezłe mieszkanie można kupić :-)

Wszystko działo się rok temu. Koleżanka, zaraz po zdarzeniu poszła do banku z którego robiła przelew i informowała o całej sytuacji. Pracownik banku powiedział, że sprawdzą co się stało, że faktycznie jakieś problemy z systemem i że to już się zdarzało!... a po całym "sprawdzaniu" powiedziano koleżance, że wszystko jest w porządku! Hmm... czy ktoś z Was pogardziłby takim podarunkiem???

Minął rok. I teraz nagle bank się obudził :-)
Stwierdzono, że jednak był błąd (ale odkrywcze). Bank nakazuje natychmiast zwrócić całą kwotę i straszy, że doniesie o NIEPRAWNYM WZBOGACENIU.

Powiem wprost: dziewczyna pewnie kasę odda, ale denerwuje ją postępowanie banku. Żadnego magicznego słowa typu: prosimy, przepraszamy tylko straszenie i nakazy. I nic na piśmie, tylko wszytsko na telefon. Na wszelki wypadek podkreślę, że całą sytaucję spowodował błąd w sytemie banku a nie celowe działanie koleżanki.

I teraz pytania:
Czy to faktycznie było nieprawne wzbogacenie się?
Czy to jest karalne?

A gdyby tak trochę podroczyć się z bankiem? :-) co o tym myślicie??

[cytat="kalendarzowa":2beumjah]I teraz pytania:
Czy to faktycznie było nieprawne wzbogacenie się?
Czy to jest karalne?

A gdyby tak trochę podroczyć się z bankiem? :-) co o tym myślicie??[/cytat:2beumjah]
1. Jest
2. Bezpodstawne wzbogacenie jest regulowane w kc, kwotę trzeba zwrócić. Karalne jest wówczas gdyby okazało się że było to oszustwo, ale z opisu wnioskuję że tak nie było.
3. Nie radzę

Ewentualnie mogłoby to być przywłaszczenie, ale niekoniecznie. A ta kwota leżała na koncie czy była wydawana?

[cytat="atmosphere":2dc7kh05]Ewentualnie mogłoby to być przywłaszczenie, ale niekoniecznie. A ta kwota leżała na koncie czy była wydawana?[/cytat:2dc7kh05]

Z tego co wiem koleżanka te pieniądze wydawała. Chyba nie wszystko. Z tego co mówiła, wydawała, ale ze świadomością, że może przyjść czas oddania, więc kasę na oddanie ma :-)

I jeszcze: czy bank może zażądać odsetek od tej kwoty za cały rok?

A ma jakieś potwierdzenie , że rok temu zgłaszała to w banku?

Czy ma jakieś potwierdzenie? tego nie wiem :-( musiałabym dopytać
a jak może wpłynąć ewentualny brak potwierdzenia na całą sytuację?

Powrót