Tę regulację przedawnienia w umowie, którą zacytowałaś po niemiecku, należy rozumieć tak:
Roszczenia o wynagrodzenie wygasają, jeśli pracownik nie zgłosi ich pracodawcy pisemnie w ciągu 6 miesięcy od dnia ich wymagalności. A pierwszym dniem wymagalności jest dzień, w którym wynagrodzenie zgodnie z umową miało być wypłacone bądź przelane na konto pracownika. Sprawdź w umowie, do kiedy miał płacić wynagrodzenie za przepracowany miesiąc i licz od tego dnia te 6 miesięcy przedawnienia.
Jeśli wyślesz mu to wezwanie do zapłaty zaległego wynagrodzenia, a musisz to uczynić w ciągu tych 6 miesięcy, to po otrzymaniu jego odmowy (raczej nie sądzę, żeby pisemnie odmówił), lub po upływie dwóch tygodni od doręczenia mu Twojego wezwania do zapłaty, biegnie następny termin, 3-miesięczny, do złożenia pozwu w sądzie pracy o zapłatę wynagrodzenia. Sprawdź teraz, czy ten 6-miesięczny termin zapłaty już upłynął; myślę że nie nie, ponieważ pracować u niego zaczęliście chyba w sierpniu? Pardon, teraz sprawdziłem, że zaczęliście tam pracować 28 czerca, a zatem te 6 miesięcy jeszcze nie upłynęły. Ale najpóźniej do 28 grudnia musi od Was dostać pisemne wezwanie do zapłaty zaległego wynagrodzenia, bo inaczej po 28 grudnia Wasze roszczenie będzie przedawnione. Oczywiście, że ten termin liczy się od dnia wymagalności, a zatem przedawnienie będzie upływało jeszcze później, jeśli wynagrodzenie za któryś kolejny miesięc wymagalne było później, np. we wrześniu. I pamiętaj: W Niemczech nie liczy się, tak jak w Polsce "data stempla pocztowego", lecz dzień doręczenia przesyłki adresatowi. Dlatego odpowiednio wcześnie wyślijcie mu to pismo wzywające do zapłaty poleconym za zwrotnym poświadczeniem odbioru; jeśli wysyłać będziecie to z Niemiec, to polecony ze zwrotnym poświadczeniem odbioru nazywa się "Einschreiben mit Rükckschein"; poczta przysyła wówczas zwrotkę podpisaną przez odbiorcę do nadawcy pisma.
Oczywiście, należą Wam się także odsetki od zaległego wynagrodzenie i wynoszą one według ustawy 5% ponad tzw. odsetkami bazowymi, które wyznaczane i ogłaszane są przez niem. Ministerstwo Finansów, a ktore od 1.06.2013 do końca tego roku wynoszą 7,62%, a zatem stopa tych zaległych odstetek wynosi w sumie: 12,62%. Mam nadzieję, że prawidłowo podałem te odsetki bazowe.