Nie zapłacony podatek od kupna samochodu

• Autor wątku Autor wątku sandra30_08
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
witam mam pytanie z pierwszej strony tego tematu jest napisany czynny zal. mam pytanie jak go wypelnic co w pierwszym .... wpisać a co w drugim .... wpisać

ZAWIADOMIENIE
o popełnieniu wykroczenia skarbowego

Na podstawie art. 16 ustawy z dnia 10 września 1999 roku - Kodeks karny skarbowy (Dz.U. 2007 nr 111 poz. 765 z póżn.zm.) zawiadamiam, że popełniłem wykroczenie skarbowe z art. 56 § 4 kodeksu karnego skarbowego polegające na nie złożeniu w terminie deklaracji PCC-3 za czynność dokonaną w dniu ............... i wnoszę o odstąpienie od ukarania mnie za popełnienie wykroczenia.

Uzasadnienie

W dniu ..............r. dokonałem czynności prawnej podlegającej opodatkowaniu podatkiem od czynności cywilnoprawnych. Jednakże zapomniałem złożyć w wyznaczonym terminie deklarację PCC-3 i zapłacić należny podatek.

Niezwłocznie po tym, gdy przypomniałem sobie o zaistniałym zaniedbaniu, stosowną deklarację sporządziłem i wraz z niniejszym pismem składam. Jednocześnie składam w banku polecenie wykonania przelewu na kwotę wynikającego z deklaracji podatku, jaki zobowiązany jestem uiścić. Składam także polecenie wykonania przelewu na kwotę równą kwocie należnych odsetek od zaległości podatkowych, z tytułu zwłoki w zapłacie podatku.

Wobec powyższego wnoszę jak na wstępie.

o te wielokropki

o te wielokropki mi chodzi co w pierwszym akapicie mam wpisac i co w drugim

W "wielokropki" musisz wpisać datę dokonania czynności od której płacisz podatek.

to czyli w obu akapitach musze wpisac date w ktorym wysle ten czynny zal czy jak?

Podatek płacisz od "czynnego żalu"????
Data kupna/sprzedaży samochodu.

czyli mam w obu wielokropkach wpisac date kupna samochodu tak?

w sensie date z umowy kupna samochodu mam wpisac w pierwszym i drugim akapicie mam rozumiec?

a możecie mi panstwo powiedzieć jak to mam zrobić?
moze mi ktos to krok po kroku wytłumaczyć?
czy mogę wpłatę dokonać przez internet?

Pytanie bo nie było to jeszcze poruszane
Spóźniłem się z zapłaceniem podatku od kupna mniej więcej rok czasu.
Jaka jest kolejność ?
1. Idę na pocztę wysyłam "zawiadomienie o popełnieniu wykroczenia skarbowego" listem priorytetowym za potwierdzeniem odbioru.
2. Idę do urzędu wypełnić i złożyć PCC-3
3. Lecę do kasy zapłacić podatek z PCC-3 + odsetki.
Zgadza się ?
Czy jak zapłacę więcej odsetek to nic się nie stanie ? Tak żeby była równa kwota.
Czy lepiej pkt 1. Złożyć czynny żal razem z PCC-3 w urzędzie spęte razem. Tylko czy w tym wypadku dostanę jakieś potwierdzenie że czynny żal złożyłem ?

mam pytanie nastepujace czy musze do urzedu skarbowego czynnny zal zaniesc wraz z podatkiem PCC?
i czy gdy zloze czynny zal w US o czy dostane od nich potwiedzenie

Ostatnia edycja:
Piszesz czynny żal, wypełniasz PCC - i te oba dokumenty składasz (razem) w US (możesz wysłać pocztą). Idziesz do kasy - płacisz podatek z odsetkami (możesz przelewem).

a jak wyliczyc ten podatek odsetkami bo nie za bardzo wiem;/

Odpowiedź 2 - link do kalkulatora

Człowieku ogarnij się. Za niedługo zapytasz jak trzymać długopis przy wypełnianiu deklaracji.

Temat zamykam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót