Nie zapłacony podatek od kupna samochodu

• Autor wątku Autor wątku sandra30_08
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ja mam podobną sytuację, kupiłem samochód i całkiem zapomniałem o zapłaceniu podatku, ale jak zdałem sobie z tego sprawę sam się zgłosiłem do urzędu (6 tyg od zakupu auta) pan urzędnik wyliczył mi należny podatek wraz z mandatem w wysokości 150 pln. Stwierdziłem ze może uda się go jakoś umorzyć więc napisałem pisemko z prośbą o umorzenie motywując go miedzy innymi tym że jestem osobą bezrobotną. Po tygodniu dostałem pismo od US że sprawa została skierowana do Sądu karnego hehehe, rozprawę mam 30 czerwca zobaczymy co będzie dalej.

pozdrawiam wszystkich zapominalskich :):):):)

ja musiałem zapłacić - tłumaczyli się tym, że gdybym sam zgłosił się z pismem wyjaśniającym (tak jak by donos na siebie samego) przed otrzymaniem pisma o grzywnie to przychyliliby się do niego a w sytuacji, gdy pismo złożyłem po otrzymaniu wezwania to już było za późno...

ja nie dostałem żadnego pisma o grzywnie sam się zgłosiłem do US, najbardziej w tym wszystkim dziwi mnie ten sąd i rozprawa :D:D

Witam,

szukam szukam i nie znalazłem odpowiedzi na następujące pytania:

1. Sytuacja taka: kupiłem samochód od znajomego za przysłowiową dobrą flaszkę (200zł i tyle jest na umowie), samochód to Fiat Cinquecento rocznik 96, stan przyzwoity ale są i usterki, ale co jak co na allegro 1500zł. Gdzie mogę dowiedzieć się o wartości rynkowej samochodu, bo rozumiem, że 200zł za Cieniasa nie przejdzie w US. Zatem co wpisać w PCC3? Jaką kwotę aby było git, skąd ją wziąć, z allegro??? Czy może w ogóle nie iść do US?

Sprawa druga, a po części związana z pierwszą:
2. Kupiłem pół roku temu Malacza, za 350zł w kiepskim stanie etc. Przy ubezpieczaniu wartość pojazdu została wyliczona na ok 800zł czyli i tak <1000zł. Nie złożyłem zatem żadnej deklaracji skarbowej. I tutaj pytanie: czy powinienem takową złożyć, mimo, że wartość samochodu jest <1000zł??? No bo jeśli tak, to pozostaje mi pisać "czynny żal" i biec złożyć pcc3 (bądź może coś innego?) na którym wyliczę podatek 0zł (wartość <1000zł)...

Proszę o poradę cóż powinienem uczynić...

witam!!
auo kupione w marcu do dnia dzisiejszego nie zarejestrowne ani nie opłacone pcc-3 i co w takiej sytuacji?
pisać pismo "czynny żal" dekaracje pcc-3 i zapłacic - czy nie bedzie za to zandej kary i czy to wystarczy do załtwienia wszelkich formalności:o?
prosze o porade

witajcie
a ja zgodnie z powyższymi odpowiedziami na posta o nie zapłaconym podatku od kupna samochodu , zrobiłam jak piszecie. złożyłam zawiaodomienie o popełnieniu wykroczenia skarobowego zapłaciłam podatek zgodnie z wartością samochodu w umowie, mineło dobre pół roku a tu skarbówka wysyła mi pisemko zbym podała wartość rynkową samochodu i wypełniła druk pcc 3? co mam w takim przypadku zrobić . kupiłam samochód za smieszne pieniądze bo od znajomego który kupil sobie nowe auto a to było już mu nie potrzebne. dlaczego skarbówka chce ode mnie abym zapłaciła wartość rykową auta jak ja go kupiłam za niższe pieniądze

kara - te 150,00zł nie jest karą za niezapłacenie podatku tylko za niezłożenie deklaracji PCC w terminie.

Dopiero UPORCZYWE uchylanie sie od płacenia podatków podlega karaniu.

Dlatego tak ważne jest złożenie deklaracji wraz z czynnym żalem, aby uniknąć przykrych konsekwencji. Przy czym jeśli urząd już o tym wie,że zachowaliśmy się źle no to wiadomo,że żaden czynny żal nie pomoże

Dokładnie dziś mija 14 dni od dnia, w którym kupiłem samochód (23.10., sobota), więc trochę lipa z deklaracją (o konieczności złożenia której przypomniałem sobie kilka godzin temu), bo w soboty US zamknięty. Nie zamierzam jednak płacić żadnych kar, więc jeszcze dziś wyślę deklarację pocztą i opłacę podatek. Pismo dotrze w poniedziałek, tak jak i kasa. Pytanie jest takie, czy w tej sytuacji dołączać do deklaracji zawiadomienie o wykroczeniu?

Jesli jest to ostatni dzien terminu i nadasz deklarację listem na Poczcie ( nie zadnym innym kurierem) to nie musisz pisac czynnego żalu do dochowałeś warunków z ustawy , czyli złozyłeś deklarację w terminie.

zas od niezapłaconego w terminie podatku liczysz odsetki ( polecam forum gofin) i jesli sa niższe niz 6,60 to ich nie płacisz tylko sam podatek i bez konsekwencji karnych.

Witam.
MaM problem z niezłożoną deklaracją PCC-3 i PCC-3A. Kupiłem samochód z ojcem na współwłasność. Zobowiązałem się ojcu że to ja zapłacę podatek ale kompletnie o tym zapomniałem.
Wiem że musze napisać czynny żal bo US jeszcze nic o tym nie wie. Nie wiem jak napisać to zawiadomienie o popełnieniu czynu zabronionego. Mam wpisać w pismo tylko siebie czy podać też dane ojca (jego dane są na umowie kupna-sprzedaży). Nie chce żeby miał problemy bo jak napisałem to ja się zobowiązałem do zapłaty podatku i niezłożenie deklaracji jest tylko moją winą.

A więc? mam go uwzględniać w czynnym żalu czy nie?

Może ktoś miał podobną sytuację. Bardzo proszę o pomoc.
Będę wdzięczny za każdą informację

witam! moja teściowa napisała tak jak w przykładzie, czynny żal.. i dziś dostała wezwanie od US ze do 14 dni ma się zgłosić do nich.
co może ciągnąc za sobą to wezwanie?

czekam na odpowiedz.
pozdrawiam.

Witam,
Mam pytanie odnosnie PCC-3. Sprowadzilem auto z zagranicy, zarejestrowalem na siebie. zyskalem zaswiadczenie vat25. Czy musze placic jeszcze podatek 2%?

witam
ok wyslalem pismo ,kwote podatku, ale potrzebuje przy rejestracji potwierdzenie wplaty podatku za samochod ,czy mam isc do urzedu skarbowego aby wystawil mi jakis dikument czy wystarczy potwierdzenie przelewu ?dziekuje

Witam,
Mam pytanie odnosnie PCC-3. Sprowadzilem auto z zagranicy, zarejestrowalem na siebie. zyskalem zaswiadczenie vat25. Czy musze placic jeszcze podatek 2%?

Witam
Co dzieje się w przypadku albo czego mogę się spodziewać jeśli auto kupione 1,5 roku temu nie zgłosiłam w US ani nie przerejestrowałam na siebie mimo to wykupiłam OC i tak sobie czasami jeżdziłam czasami bo większość był popsuty.
Udało mi się go sprzedać jako właściciel tylko na podstawie mojej umowy kupna a na dow. rej. widniał jeszcze poprzedni właściciel. Co w taki m razie z US? Czy muszę zgłosić do US i zapłacić zaległy podatek.Czy US i jak dowiaduję się że miałam kupiony samochód a nie zgłosiłam .Czy to wychodzi w momencie kiedy kolejny właściciel idzie rejestrować na siebie ? Proszę o jakąś informacje co w takiej sytuacji.

Witam! Ja kopiłem samochód i sprzedałem go tego samego dnia koledze. czy też muszę zapłacić podatek?

Witam. Pozwolę sobie odkopać troche temat
Otóż mam mały problem.
Nie złożyłem deklarajci PCC-3 w terminie 14 dni od zakupu motocykla. Jutro mam zamiar zapłacić podatek + odsetki za spóźnienie 33dni na poczcie i wysłać zawiadomienie o wykroczeniu do urzędu wraz z deklaracją.
Czy w ogóle jest sens płacenia odsetek?
kwota na umowie 13800zł
podatek 276zł
a odsetki to zawrotne 3,12zł
Kolejne pytanie czy mogę zapłacić to jednym przekazem ?? Czy wypełniać jeden na podatek a drugi na odsetki?
Zrobić sobie ksera wszystkich dokumentów??
Robię to pierwszy raz stąd takie pytania.
I kolejna sprawa ale już nie podatkowa. Do wydziału komunikacji idę z druczkiem z poczty jako dowodem zapłacenia PCC-3?? Czy potrzebuje deklaracje??

Nie ma szans. US musiałby sie przyznać,że ktoś nie napisał protokołu.

Ale pisać możesz, niech się wysilą na jakąś odpowiedź.

Witam, spóźniłem się z zapłatą podatku od wzbogaccenia się... napisałem na siebie czynny żal i zapłaciłem podatek (czynny żal wręczyłem w US - to chyba był błąd) kilka dni temu przyszło do mnie pismo z US że jestem podejrzany o przestepstwo skarbowe i musze się do nich udac... Urzędniczka najwidoczniej potargała pismo które jej doręczyłem i zgłosiła, że się spóżniłem z zapłatą... bo o nic innego raczej chodzić nie może.

Miał ktoś podobną sytuację?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót