Niedokładny opis aukcji Allegro jako powód rezygnacji z zakupu

• Autor wątku Autor wątku beatka0393
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Skoro wiesz i nie musisz udowadniać, to reklamuj.

Czekam tylko na opinie innych osób, bo na razie jest 1:1, a wolała bym się upewnić że moje rozumowanie jest poprawne. Niestety zespół allegro zawsze umywa ręce w takich sprawach i każe już sobie wszystko wyjaśniać samemu miedzy kupującym a sprzedającym.

beatka0393 napisał:
Czekam tylko na opinie innych osób, bo na razie jest 1:1, a wolała bym się upewnić że moje rozumowanie jest poprawne. Niestety zespół allegro zawsze umywa ręce w takich sprawach i każe już sobie wszystko wyjaśniać samemu miedzy kupującym a sprzedającym.

To nie jest jakaś walka na ringu aby było 1:1 :)

Twoje rozumowanie jest niepoprawne, szukasz kruczka aby zrezygnować z zakupu.

Ps. Kiedykolwiek wymienisz dysk/ssd w tym laptopie, będziesz mogła ściągnąć CZYSTĄ wersje instalacyjną windowsa 10 ze strony Microsoft. Podczas instalacji nie podajesz numeru, a po pierwszym podłączeniu laptopa do internetu będziesz miała system aktywowany. Dobrze przeczytałaś...nie musisz do tej operacji instalować wcześniej windows 8 i doszukiwać się później "śmieci".

Zgadzam się z powyższym postem. Zrobiłem to samo. Ściągnąłem czysta wersję Windowsa 10 ze strony Microsoftu na pendrive. Potem zamieniłem stary dysk na ssd. System się elegancko zainstalował. Jest szybki i bez żadnych śmieci.
Aktywacje przebiegła bez żadnych problemów. Wg mnie jest to szybsze i prostsze rozwiązanie niż odesłanie laptopa.

Po jednorazowym upgrade, reinstalację systemu można wykonać na czysto, nie trzeba przechodzić żadnej kolejnej procedury upgrade. Instalator odpalony na czysto nie spyta nawet o klucz, sam rozpozna ten komputer. Więc ten komputer zachowuje się dokładnie tak, jakby był dostarczony z Windows 10. Windows 10 pozwala dowolnie zmieniać dysk twardy. Ponadto od wersji 1607 można licencję przypisać do swojego konta Microsoft i przy reinstalacji aktywować licencją z konta. Microsoft od dawna nie opiera się już na żadnych naklejkach z kluczem, traktując zawarty na nich kod, jako jednorazowy kod pozwalający wygenerować licencję cyfrową.
Wniosek: autorka nie ma racji i nie ma też pojęcia i podstawowej wiedzy o czym pisze.

Troche za daleko ta dyskusja dotarła, ja nie zapłaciłam za laptopa, pytałam jedynie czy mogę odstąpić od zakupu ponieważ sprzedawca nie opisał aukcji zgodnie z regulaminem allegro sprzętu w sposób kompletny i rzetelny (nie zawarł informacji o tym ze laptop mial fabrycznie win8 zaktualizowany do win 10 a to jest istotna informacja) oraz oznajmił na aukcji że laptop jest "bez żadnych kombinacji" co dla mnie oznaczało ze nie był zmieniany system na inny niż fabryczny. Chciałam kupić laptopa z windowsem 10 na oryginalnej partycji recorvery, którego przywrócę z wszystkimi sterownikami oraz całym oprogramowaniem kilkoma kliknięciami i to wszystko. A to czy to wszystko będzie działało automatycznie jak sobie sama recznie zainstaluje windowsa 10 to już jest inna sprawa do obgadania na forum komputerowym a nie prawnym. Po prostu wybrałam laptopa droższego żeby od razu miał fabrycznie windows 10 "bez żadnych kombinacji" a była jakas naklejka windowsa wiec laptop musiał miec system zainstalowany fabrycznie. Gdybym wiedziała że miał fabrycznie windows 8 to wybrała bym inny egzemplarz i dlatego chcę odstąpić od umowy kupna-sprzedaży. Może piszecie rację ze po zmianie dysku aktywacja windows 10 bez klucza przebiega bez problemów, na stronach internetowych doczytałam ze po zmianie podzespołów w laptopie mogą być z tym problemy wiec po prostu nie chce się o to martwić po zakupie od osoby prywatnej gdzie nie mam prawa do 14 dniowego zwrotu towaru, skoro w tej samej cenie mogę kupic laptopa o identycznych parametrach i juz z fabrycznie zainstalowanym przez producenta windows 10 ?

Ostatnia edycja:
beatka0393 napisał:
sprzedawca nie opisał aukcji zgodnie z regulaminem allegro sprzętu w sposób kompletny i rzetelny (nie zawarł informacji o tym ze laptop mial fabrycznie win8 zaktualizowany do win 10 a to jest istotna informacja)

Za opis, w Twoim przekonaniu, niezgodny z regulaminem Allegro, Allegro może użytkownika upomnieć, jeśli uzna to za stosowne.

Sprzedawcy nie można zarzucić, że laptop nie posiada oryginalnego systemu Windows 10. Jeżeli nie dopytałaś o szczegóły to nie widzę tu podstaw do odstąpienia od umowy. Laptop zawiera oryginalny Windows 10, tyle że w innej formie, niż Ty oczekiwałaś, a to nie jest powód do odstąpienia. Posiada cechy o których zapewniał sprzedawca.

Rozumiem, na szczęście błędów w opisie jest znacznie więcej, laptop posiada dedykowaną kartę graficzną, sprzedawca zaznaczył w parametrach aukcji zintegrowaną (proszę bez uwag która jest lepsza, może wolałam zintegrowaną bo dedykowane bardzo często ulegają uszkodzeniu), w opisie i tytule informacja sugerująca że to procesor 4 rdzeniowy (albo że są cztery procesory) i5 a faktycznie jest to jeden procesor z 2 rdzeniami, o błędnej ilości pamięci ram 8mb nie bede wspominać, bo tutaj akurat można było się domyślić że chodziło o 8GB a nie 8mb. Do tego dochodzi jeszcze niestety błędna kategoria, laptop wystawiony "packard bell" zamiast w "asus". Także sprzedawca niezbyt przyłożył się do tej aukcji tak by kupujący nie został wprowadzony w błąd. To jest już wystarczające do odstąpienia od umowy.

Ostatnia edycja:
Doszedł jeszcze błędny rozmiar matrcy: 17.3 zamiast 17 cali podanych przez sprzedawce. Brak modelu laptopa w opisie uniemożliwiał weryfikacje tych informacji przed zakupem wiec trzeba było polegać na parametrach podanych na aukcji. Także sprawa dotycząca możliwości odstąpienia od zakupu wyjaśniona i dziękuje wszystkim za odpowiedzi :)

Ostatnia edycja:
Powrót