Nieklasyfikowanie

• Autor wątku Autor wątku WeeZyx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

WeeZyx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam .
Mam pewnien problem .

Jestem uczniem klasy 3 TECH .

Moj problem wygląda następująco :

Mam wpisane NKL na semestr choć mam 50% obecnosci na konkretnym przedmiocie tylko mam z niego 2 oceny , czy moze byc to spowodowane tymi 2 ocenami czy raczej źle policzyłem i mam poniżej 50% ?

Drugi mój problem jest taki iż
Mam NKL z matematyki ( Nauczycielki od wrzesnia do października nie było )
I od października coś nie po drodze mi na jej lekcje mam NKL - 0 ocen
Czy jeżeli w 1 smestrze będę mial to NKL a w drugim moje obecnosci będą wynosić np 80-90% i będę miał 2-3 ocene na 2 semestr to jest możliwość abym zdał ? czy musze pisać jakieś egzaminy na 1 semestr ?
Jedna z nauczycielek jak taki chłopak ma NKL mówiła coś ze da mu material i będzie musiałsię tego nauczyć i jej to zaliczyć

Jak to wkoncu jest ?
Dziękuję za odpowiedź !

Statut szkoły, + wizyta u wychowawcy i dyrekcji, to nie jest problem natury prawnej.

Jakoś nie za bardzo widzi mi się łażenie do dyrekcji z racji takiej iż jest strasznie ... dziwna
Statutu szkoły nie moge nigdzie znaleźć na internecie :/

Gdyby ktoś mógł odpowiedzieć na moje pytanie to będę wdzięczny

Ostatnia edycja:
W tej kwestii w statutach zwykle jest wklejany poniższy fragment Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 30 kwietnia 2007 r. w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych. Natomiast gdyby statut był w tej części sprzeczny z rozporządzeniem (jednak jest na to bardzo mała szansa), to zapisy w statucie są nieważne.

Przepis prawny:
§ 17. 1. Uczeń może nie być klasyfikowany z jednego, kilku albo wszystkich zajęć edukacyjnych, jeżeli brak jest podstaw do ustalenia śródrocznej lub rocznej (semestralnej) oceny klasyfikacyjnej z powodu nieobecności ucznia na zajęciach edukacyjnych przekraczającej
połowę czasu przeznaczonego na te zajęcia w szkolnym planie nauczania.
2. Uczeń nieklasyfikowany z powodu usprawiedliwionej nieobecności może zdawać egzamin klasyfikacyjny.
3. Na wniosek ucznia nieklasyfikowanego z powodu nieusprawiedliwionej nieobecności lub na wniosek jego rodziców (prawnych opiekunów) rada pedagogiczna może wyrazić zgodę na egzamin klasyfikacyjny.

Tak więc jeżeli masz mniej niż 50% obecności na lekcjach, to szkoła może (choć nie musi, jeśli np. masz dość ocen a nieobecności są dobrze usprawiedliwione) Cię nie klasyfikować. Jeżeli co najmniej 50% frekwencję masz - szkoła takiej możliwości nie posiada. Dlatego nie przeliczaj sam, tylko poproś o wgląd do dziennika (gdy jesteś małoletni - możesz poprosić rodziców, aby poszli w tym celu do szkoły) i sprawdź, jak to jest z tą frekwencją.

Co do drugiego pytania, to z matematyki grozi Ci też nieklasyfikowanie czy po prostu ocena niedostateczna?

Grozi mi nieklasyfikacja i taka będę miał tylko czy jezeli na semestr bede mial nieklasyfikowanie to mimo wszystko na koniec roku mogę zdać ?

Nauczyciele jednemu z ucznioów mówili że jak maja NKL to dadza mu materiał i będzie musiał to zaliczyć ..
a nic nie mowili o egzaminie nkl ..

Tak samo z ANG mam NKL ( mam 2 oceny )
A na 100% mam ponad 50% poniewaz na WIĘKSZOŚCI lekcji byłem .

PYtanie tylko brzmi czy jeżeli mam 50% obecnosci a nie mam 3 ocen to nauczyciel może z tego powodu wpisac NKL ?

Ostatnia edycja:
Jeszcze jedno bardzo istotne pytanie. Czy Twoje nieobecności są usprawiedliwione? Jeżeli są, to całą sprawę załatwi się w miarę bezboleśnie.

Większość jest usprawiedliwionych
W ciągu miesięcy : wrz - paź - list - grud mam ok 70 h nieuspr więc to raczej nie duzo

70 godzin to co najmniej pełne dwa tygodnie, więc dość dużo. Jak dojdzie do nieklasyfikowania to szkoła spokojnie może podciągnąć to pod nieklasyfikowanie z powodu nieobecności nieusprawiedliwionej.

Jeżeli masz ponad 50% to muszą Cię klasyfikować. Jak miałeś braki w ocenach, to powinni dać Ci możliwość ich uzupełnienia. Jeżeli braki były z powodu nieobecności nieusprawiedliwionej albo nie stawiałeś się na dodatkowe terminy, to powinni po prostu wpisać oceny niedostateczne. I wystawić ocenę śródroczną na podstawie wszystkich ocen.

Natomiast jeżeli chodzi o nieklasyfikowanie na pierwszy semestr i klasyfikowanie na drugi, to tak naprawdę przepisy tego nie precyzują i sami dyrektorzy nie wiedzą, co wtedy robić. Najlepiej byłoby, żebyś zdawał ten egzamin klasyfikacyjny z matematyki i dostał chociaż dwóję. A jeżeli nie dasz rady, to sytuacja jest niejasna. Mogę Ci tylko powiedzieć, że w niektórych szkołach lepiej byłoby mieć jedynkę na semestr, a w innych nieklasyfikowanie. Ale ogólnie lepiej dążyć do nieklasyfikowania, gdyż przy promocji liczy się klasyfikacja roczna, a nie semestralna.

Ahh, problemy szkoły średniej, aż się łezka w oku kręci, w każdym razie, to jest tak specyficzne środowisko, że nie ma co szukać podstaw prawnych, musisz się przełamać i być szczerym z nauczycielem i rodzicami, jak nauczyciel nie jest chamem, to sprawa pewnie zostanie załatwiona w godzinę i konsekwencje jakie poniesiesz nie będą tak dotkliwe jak rok w plecy ;)

@tsshooter nie wiem kiedy kończyłeś szkołę, ale wielu dzisiejszych nauczycieli nie jest skłonnych do dialogu. Czasami najszybszym i najprostszym sposobem jest pokazanie takiemu delikwentowi konkretnego przepisu prawa oświatowego i zagrozić złożeniem na niego skargi do dyrektora szkoły, a dyrektorowi zagrozić złożeniem skargi do kuratorium. W 99% przypadków ludzie Ci wymiękają zaraz po przeanalizowaniu sprawy i stwierdzeniu, że prawo stoi jednak za uczniem.

@ppp45, ogólniak skończyłem 4 lata temu. Możliwe, że jest tak jak piszesz, jednak z autopsji wiem, że najczęściej poważne i szczere podejście do nauczyciela (czy po prostu drugiego człowieka) skutkuje zrozumieniem i chęcią pomocy, bo przecież nikt nie lubi jak go się robi w c.. w balona. Choć przyznam, że wszędzie znajdą się czarne owce ;)

Witam jak to jest jak mam powyzej 50 procent obecnosci
A z przedmiotu mam 3,3,3,4, 1(spr),sprawdzian niepisany i kartkowke niepisana to moge miec na polrocze nieklasyfikacje ?

Powrót