I
Invicta
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 29
Sprawa wygląda tak, że jestem niespełna 17letnią matką bliźniaków, ojcem dzieci jest 21letni chłopak, z którym mimo, że tworzyliśmy udany związek zostawił mnie w tej sytuacji w 7 miesiącu ciąży. Teraz maluszki mają dwa miesiące, a z moim byłym nie mam kontaktu, w ogóle się nie odzywa choć powiadomiłam go o narodzinach. Nie chcę by pozostał bez jakiejkolwiek odpowiedzialności za to wszystko, chcę sprawiedliwości i pozwać go o alimenty. Tylko problem w tym, że jak na razie opiekunami prawnymi są moi rodzice. Czytałam na pewnej stronie, że to oni mogliby w sądzie wystąpić w moim imieniu o alimenty od niego. Gdy powiedziałam o tym rodzicom to stwierdzili, że tak na pewno jest. A gdy byli w sądzie niedawno na rozprawie dotyczącej opieki prawnej, którą im przyznali to powiadomili mnie później w domu, że oni nie mogą nic w tym kierunku zrobić, tylko muszę czekać ten ponad rok, aż będę pełnoletnia i ja sama muszę wystąpić o alimenty. I teraz mam mętlik, bo czytałam co innego.. nie wiem co myśleć. Nie chcę czekać z tym wszystkim, nie chcę by on myślał, że go to wszystko ominęło. Chcę sprawę o ojcostwo i alimenty najlepiej w najbliższym czasie. Tylko to pytanie czy mogę???? Skoro nie jestem pełnoletnia, a opiekunami prawnymi moich dzieci są moi rodzice. PROSZĘ O POMOC