Nieletnia matka pozywa o alimenty

• Autor wątku Autor wątku Invicta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Invicta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Sprawa wygląda tak, że jestem niespełna 17letnią matką bliźniaków, ojcem dzieci jest 21letni chłopak, z którym mimo, że tworzyliśmy udany związek zostawił mnie w tej sytuacji w 7 miesiącu ciąży. Teraz maluszki mają dwa miesiące, a z moim byłym nie mam kontaktu, w ogóle się nie odzywa choć powiadomiłam go o narodzinach. Nie chcę by pozostał bez jakiejkolwiek odpowiedzialności za to wszystko, chcę sprawiedliwości i pozwać go o alimenty. Tylko problem w tym, że jak na razie opiekunami prawnymi są moi rodzice. Czytałam na pewnej stronie, że to oni mogliby w sądzie wystąpić w moim imieniu o alimenty od niego. Gdy powiedziałam o tym rodzicom to stwierdzili, że tak na pewno jest. A gdy byli w sądzie niedawno na rozprawie dotyczącej opieki prawnej, którą im przyznali to powiadomili mnie później w domu, że oni nie mogą nic w tym kierunku zrobić, tylko muszę czekać ten ponad rok, aż będę pełnoletnia i ja sama muszę wystąpić o alimenty. I teraz mam mętlik, bo czytałam co innego.. nie wiem co myśleć. Nie chcę czekać z tym wszystkim, nie chcę by on myślał, że go to wszystko ominęło. Chcę sprawę o ojcostwo i alimenty najlepiej w najbliższym czasie. Tylko to pytanie czy mogę???? Skoro nie jestem pełnoletnia, a opiekunami prawnymi moich dzieci są moi rodzice. PROSZĘ O POMOC :)

Nieletnia matka nie może składać samodzielnie żadnych prawnie wiążących oświadczeń. W niektórych sprawach może jednak działać wraz z przedstawicielem ustawowym np. swoim rodzicem. Zgodnie z oświadczeniem Ministra Pracy matka może zgłaszać się z wnioskiem o przyznanie świadczeń (zasiłku rodzinnego, z opieki społecznej, becikowego,) ale każdy jej wniosek musi poparty zgodą rodzica bądź innego przedstawiciela ustawowego

O uznanie ojcostwa i alimenty może podać opiekun prawny dziecka.

Ostatnia edycja:
krysmay napisał:
O uznanie ojcostwa i alimenty może podać opiekun prawny dziecka.

A opiekunami prawnymi są Twoi rodzice, jak sądzę.

Tak, jak pisałam powyżej, są nimi moi rodzice.
Mam jeszcze jedno pytanie.
Skoro opieka prawna przyznana została 2 dni temu to czy pozew o ojcostwo i alimenty moi rodzice mogą złożyć od razu w najbliższym czasie czy dopiero za jakiś określony czas ?

Wydaje mi się, że nie wcześniej, niż po uprawomocnieniu sie orzeczenia o przyznanie im opieki nad wnukami.

Kilka dni temu nastąpiło uprawomocnienie :) i jeśli jutro pójdę z rodzicami złożyć pozew do sądu o alimenty to ile się czeka za listem poleconym od sądu z ustalonym dniem rozprawy itd.. Jednym słowem chcę się zapytać czy sąd sprawy alimentacyjne rozpatruje i rozstrzyga w szybkim tempie? Ile średnio będę czekać na list polecony od sądu? Proszę o odpowiedź, to dla mnie ważne..

ja czekałam około 2 tygodni,tzn.od momentu wysłania mojego pozwu o alimenty do listu z sądu o terminie rozprawy,rozprawa była w sumie miesiąc później,ale to zależy,w większości przypadków na odpowiedź jest termin miesiąca.ważne też,gdzie mieszkasz,w miejszych miejscowościach pewnie jest szybciej niż w dużych miastach:)

Powrót