niemieckie obywatelstwo i wyjazd do USA

• Autor wątku Autor wątku perry
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

perry

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

czy miał ktoś z Was z tym do czynienia? Mianowicie mam niemieckie obywatelstwo i chciałbym wyjechać na wakacje do USA. Dodam że jestem studentem 2 roku. Czy potrzebuję wizę do USA czy tak samo jak Niemcy mogę lecieć tam bez niej?

Pozdrawiam

Masz niemieckie obywatelstwo a jaki masz paszport w czym problem.

Paszport mam niemiecki ale nie mam zameldowania w Niemczech gdyż mieszkam w Polsce. Dlatego pytam czy potrzebuję wizę do USA czy jestem traktowany na równo z Niemcami i jej nie potrzebuję?

Paszport niemiecki a zameldowanie w Polsce dowiesz się w ambasadzie dokładnie.
Jesteś obywatelem Polskim

Czyli jak dobrze rozumie potrzebuję wizę na wyjazd do USA ?

Jesli masz paszport niemiecki to bez problemu mozesz leciec na 90 dni do USA i nie potrzebujesz wizy. Juz kiedys szczegolowo pisalem na ten temat na forum ale wydaje mi sie, ze moj wpis zostal juz skasowany.
Wejdz na strone auwaertiges Amt i znajdziesz tam szczegolowe informacje na temat wzjazdu do USA

Witam,
mam ten sam problem. Potrzebuję w niedługim czasie lecieć do USA i zastaniawiałam się, czy jeśli mam nowy niemiecki paszport to obejmie mnie program ruchu bezwizowego (tzw. visa waiver program)?
Próbowałam dowiedzieć się w bierze Lot-u i KLM-u czy obsługują pasażerów lecących na inym niż polski paszporcie do USA i oczywiście dowiedziałam się, że nic z tego, że potrzebna wiza... Dodzwoniłam się jeszcze do informacji celnej a tam do mnie wyskoczyli, że potrzebuję 2 paszporty: polski i niemiecki jeśli chcę sie wydostać z kraju. No i jeszcze wizę do tego ehh...
Zastanawiam się czy nie prościej byłoby po prostu wyleciec z Berlina jako niemiec i tyle...
Ma ktoś może doświadczenie w tej kwestii? Bo mnie już rece opadły...

[cytat:1dzoqpta]
diyala
Próbowałam dowiedzieć się w bierze Lot-u i KLM-u czy obsługują pasażerów lecących na inym niż polski paszporcie do USA i oczywiście dowiedziałam się, że nic z tego, że potrzebna wiza...
[/cytat:1dzoqpta]
W paszporcie niemieckim masz miejsce zameldowania Polska,
Nawet przekraczając granice polską nie możesz posługiwać się 2 paszportami.
Dla straży granicznej jesteś polakiem i musisz mieć polski paszport lub dowód.
Niemiecki paszport wcale nie ułatwia przekraczania granic jak meldunek masz w Polsce.

Musze szybko zalatwic wylot do USA. Bilet zarezerwowałam i za pare dni musz ego wykupic. Ale tez sie zastanawiam czy na moim niemieckim paszporcie (czerwonym, wystawionym w styczniu 2004 roku) moge bez zameldowania w Niemczech spokojnie leciec, nie obawiajac sie przykrej niespodzianki na lotnisku?
Znam ludzi, ktorzy z powodu braku zameldowania w Niemczech mieli cyrki na granicy polsko-niemieckiej pokazujac niem. paszport.

W ambasadach tego sie nie dowiem. Racja, ręce opadają!

Dla Polskiej straży granicznej jesteś Polakiem będą problemy.
Miejsce zameldowania masz Polska.
W ambasadzie Amerykańskiej

Dziekuję za odpowiedz.

Czyli jednak lepiej sie zameldować w niemczech. Ale czy to też jest zgodne z prawem, tj. zameldowanie w dwóch państwach? Z Polski nie moge sie wymeldować, bo przecież tu mam dom i tu pracuje.

Jade zaraz do konsulatu niemieckiego, ale nie licze wielece na kompetentne informacje.

Amerykanie na pewno nie beda robili klopotu i bedziesz przez nich traktowana jak obywatel niemiecki a co za tym idzie uprzywilejowana w stosunku do Polakow podczas kontroli przy wjezdzie na teren USA.
Jesli chodzi o wyjazd z Polski to w czym problem - przeciez paszport niemiecki nie zawiera danych o miejscu zamieszkania i meldunku a w zwiazku z tym polska straz graniczna nie jest w stanie stwierdzic czy nie jestes zameldowana w Niemczech.
Jesli jestes jednak nadal masz obawy to moze zastanow sie nad lotem z Niemiec - byc moze wyjdzie to nawet taniej i bezstresowo.

[cytat:12bs0v9e]
Jesli chodzi o wyjazd z Polski to w czym problem - przeciez paszport niemiecki nie zawiera danych o miejscu zamieszkania i meldunku a w zwiazku z tym polska straz graniczna nie jest w stanie stwierdzic czy nie jestes zameldowana w Niemczech.
[/cytat:12bs0v9e]
Nie wprowadzaj w błąd …w niemieckim paszporcie masz miejsce zameldowania
miejscowość Polska i potwierdzone stemplem ambasady w Polsce, czy chcesz problemy ze strażą graniczną .Będąc Polakiem chcesz być Niemcem ( meldunek w Niemczech).
To tak jak do niemieckiego samochodu zakładasz tablice rejestracyjne i wysiadka na granicy
potem lament..

WITAM

W paszporcie NIEMIECKIM NIE MA informacji o zameldowaniu w POLSCE, jest tylko napisane miejsce urodzenia PO NIEMIECKU - tak jest w nowych.... a więc lecąc z berlina,frankfurtu NIE POTRZEBA WIZY przecierz DU BIST DEUTSCH

Na stronie 3 jest miejsce twojego pobytu.a na stronie 5 jest data wydania paszporti i pieczątka kto wydał ambasada Breslau.
Powodzenia

odnosnie wyjazdu

Czesc tez mam paszport tez wyjezdzam. i jestem przed kupnem biletu, zastanawiam sie nad tym wylotem z berlina . po pierwsze w nowiutkim paszporcie jaki niedawno otrzymalam nie ma wpisanego w jakimkolwiek jezyku slowa "polska" jest tylko miasto (po neimiecku i po polsku) .
kurde co robic, w sumie wydaje mi sie ze to glupie by bylo gdybym np ja niemka byla w brasylii i stamtad chciala leciec do usa i wpierw musialabym wrocic do niemiec bo mnie z innego kraju niz niemcy nie wpuszcza do usa, no glupie no nie ? leciec przez caly ocean dwa razy bo nie wpuszcza mnie. no gupie , na takie marnotrastwo co jak co ale neimiec by sie nie zgodzil :P

A nie masz że paszport wystawila ambasada
Pochwal sie jak przejdziesz kontrole

Juz przekraczałem granice polsko-niemiecką na niemieckim paszporcie i problemów nie było wiec nie widze różnicy w przekaczaniu granicy na lotnisku.
Od konsulatu generalnego niemiec (Opole) dowiedzialem sie ze jestem niemcem zameldowanym w polsce i polska strona nic o tym nie wie.
Dostalem jeszcze osobną adnotacje ze w polsce nazywam sie tak a tak na podstawie nr. dow. os. polskiego, a w niemczech inaczej.
Ps. Adnotacja nie jest wpisana w paszporcie niemieckim a na osobnej kartce.

Dla Polskiego wopisty jesteś Polakiem miałeś słabą kontrole nie licz na to zawsze. następnym razem gdy zażąda dowodu okaże sie że masz 2 nazwiska .Jakie nazwisko masz w akcie urodzenia przy następnej zmianie paszportu licz na korekte.

Wyszło na to że jesteś osobą posługującą sie 2 nazwiskami nie wiem czy to jest zgodne z prawem abyś nie miał problemów na podstawie twojego paszportu taka osoba w Polsce nie mieszka ????????????

Nic sie nie martw - ja tez wielokrotnie przekraczalem granice na niemieckim paszporcie (w zasadzie zawasze to robie) i nigdy nie bylo problemow. Wydaje mi sie ze straz graniczna ma wieksze problemy na glowie niz sprawdzanie ile masz obywatelstw i jakiego kraju (zreszta z powodów chociazby czysto technicznych nie jest to mozliwe). Imiona i czasami nazwiska osob urodzonych w Polsce, ktorym przyznano lub uznano niemieckie obywatelstwo sa reguly zniemczane ze wzgledow praktycznych. Jest to czesto stosowana praktyka i nie spotkalem sie z przypadkami aby byla powodem jakichkolwiek problemow. Choc co do strony czysto prawnej zagadnienia to faktycznie obywatel polski w Polsce jest uzanwany za Polaka bez wzgedu na fakt jakim by sie legitymowal paszportem. Ale praktyka wskazuje ze jest to rzadko stosowane, chociaz jakis czas temu stosowana byla zwlaszcza na lotnisku w Okeciu nagonka na Polakow udajacych sie do USA i legitymujacych sie paszportami amerykanskimi.

Powrót