Niemieckie obywatelstwo o dziadku urodzonym w latach 1900

• Autor wątku Autor wątku Majka126
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Majka126

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Zwracam sie z prosba czy ktos zna ten paragraf gdzie kiedys jeszcze przed wojna urodzenie uwazano jako automatyczna narodowosc a bylo to w latach 1900 tnych. Ponoc narodowosc byla wtedy automatyczna a zmienila to wojna podczas ktorej to ludzie przemieszczali sie .
Mam akt urodzenia- zaznaczam urodzenia w latach przed wojennych wiec jak mam to udowodnic by otrzymac niemieckie obywatelstwo ?

A co to sa "lata przedwojenne"? W pierwszej polowie zeszlego wieku byly dwie wojny, liczy sie obywatelstwo posiadane przez dziadka przed wybuchem II wojny swiatowej oraz obywatelstwo ojca (lub matki, jesli sie urodzilas po 1975 r.) w momencie jego/jej urodzenia.

Nie mozna dziedziczyc obywatelstwa po dziadkach, obywatelstwo zawsze sie dziedziczy po rodzicach

Jak to nie mozna miec po dziadkach ? Moj maz je ma wlasnie po dziadku! Ja natomiast jestem urodzona po 75 roku a dziadek moj byl urodzony w latach przed wojennych i z tego co gdzies czytalam w necie to mial automatyczne niemieckie w tamtych czasach obywatelstwo. Zreszta skoro tu byla jego cala rodzina to jak mial nie byc Niemcem...
Potrzebuje wlasnie te wzmianke na ktora moge sie powolac.

nie można:!:
Potocznie często używa się określenia „nabycia obywatelstwa po dziadku”. W rzeczywistości otrzymujemy je po ojcu (w niektórych przypadkach po matce), który dziedziczy je po swoim ojcu (naszym dziadku) na podstawie bezpośredniego pokrewieństwa. Nieważne jest w tej sytuacji to, czy nasz ojciec posiada formalnie obywatelstwo czy dopiero o nie się stara.
http://forumprawne.org/niemcy/182-warunki-uzyskania-obywatelstwa-niemieckiego.html

Ostatnia edycja:
Ja natomiast jestem urodzona po 75 roku a dziadek moj byl urodzony w latach przed wojennych i z tego co gdzies
A czy nie próbowałaś składać wniosek o obywatelstwo ze swoim ojcem po dziadku.

och cos nie tak piszecie ... moj maz ma obywatelstwo po dziadku i nie skladala z nim jego matka papierow tylko musial udowodnic to drzewo genealogiczne ze to byl jego dziadek

moj maz ma obywatelstwo po dziadku i nie skladala z nim jego matka papierow tylko musial udowodnic to drzewo genealogiczne ze to byl jego dziadek
A gdzie jest napisane że powinien składać z matką

nie no
nie wiem jak inaczej to jeszcze wytłumaczyć ,a kto napisał ze matka musiała , gdzie to pisze?

Ostatnia edycja:
marian1 piszesz wlasnie wyzej ze mam probowac skladac z rodzicem

wiem dokladnie na jakich zasadach dostal je moj maz i zaden z jego rodzicow nie ma na papierze obywatelstwa

Majka126
Ciągniesz 2 tematy::::
Z tych 2 tematów widać że na 1 piszesz że dziadek urodził się w Berlinie czy tak.
Nie napisałaś jakie obywatelstwo posiadali jego rodzice.
Samo urodzenie nie daje prawo do obywatelstwa

Majka126 napisał:
wiem dokladnie na jakich zasadach dostal je moj maz i zaden z jego rodzicow nie ma na papierze obywatelstwa

bo nie musi tego miec na papierze
nastepnym razem czytaj ze zrozumieniem

czytam i prosze tez czytajcie ja na poczatku pytalam o paragraf automatycznego nabycia przed wojna ...a teraz mnie kazdy tlumaczy jakies tam ...wiem co i jak tylko potrzebuje widocznie najlepij dobrego adwokata i sie ta sprawa zajmie
Dziadek urodzil sie w Berlinie gdzie byla jego cala rodzina tylko tate mialam Polaka

Bosh, to "obywatelstwo po dziadku" wraca jak bumerang, bo niektorzy nie sa w stanie sie wzniesc na minimalny poziom abstrakcyjnego myslenia. :rolleyes:

Pojecie "obywatelstwo" jest prawna kategoria abstrakcyjna. Obywatelstwo mozna miec przez urodzenie nawet nigdy nie wystepujac o papier je poswiadczajacy.

A wiec "obywatelstwo po dziadku" polega na tym, ze odpowiedni urzad niemiecki bada ciaglosc dziedziczenia obywatelstwa od dziadka przez rodzica po dziecko. Przy tym jest zupelnie nieistotne, czy rodzic wystepowal kiedys faktycznie o formalne potwierdzenie tego obywatelstwa , liczy sie tylko to, czy teoretycznie takie obywatelstwo mial . Jesli sie okaze, ze je odziedziczyl (teoretycznie) po swoim ojcu (=twoim dziadku), to w nastepnym etapie twoj ojciec jest traktowany jak obywatel niemiecki (nawet jesli nigdy nie wystepowal o takie papiery) i bada sie, czy w momencie twojego urodzenia wg przepisow obowiazujacych w dniu twojego urodzenia mialas prawa do odziedziczenia tego obywatelstwa po ojcu.

A wiec nie dziedziczysz po dziadku, tylko po ojcu. To bylo juz x-razy wyjasniane na tym forum

PS
Nadal uzywasz pojecia "przedwojenny". Potwarzam, byla I wojna swiatowa, ktora skonczyla sie w roku powiedzmy 1918, co bylo przed ta wojna, nie gra roli, liczy sie, co bylo po roku 1918 i w roku 1939 oraz podczas II wojny swiatowej.

Majka126
Dziadek urodzil sie w Berlinie gdzie byla jego cala rodzina tylko tate mialam Polaka
Trzeba było tak od razu a nie kombinować na 2 tematach.
Więc dziadek miał obywatelstwo Polskie po swoim ojcu
Samo urodzenie w Niemczech nic nie daje.

może to dziadek od matki strony?
idę bo robi się:D zamieszanie

no piekne zamieszanie !!! szkoda bylo pisac
napisze tylko ze moj dziadek ten urodzony w Berlinie mial rodzine tj rodzicow i wujkow , ciotki w Berlinie dokladnie Niemcow i jest to ojciec mojej mamy ktora poznala Polaka jako dorosla ozenila sie i zamieszkala w Pl .

ja urodzona w PL i wychowana aczkolwiek mieszkam w Berlinie ale niestety dziadka kamiennice zburzyli :-( a ja ciagle mam te polski paszport

Majka126
Skoro urodził się w Berlinie i tam mieszkali jego rodzice.
Pismo do urzędu meldunkowego dla miasta Berlin o wydanie metryki urodzenia
I wydanie zaświadczenia od kiedy do kiedy tam mieszkał będzie tam jakie mieli obywatelstwo nic prostego
Czy byłaś z tymi papierami w biurze dla obcokrajowców w Berlinie
powodzenia

Powrót