Nieprzedłużenie umowy z powodu 6 dni chorobowego.

• Autor wątku Autor wątku bedun23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bedun23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Pracuję legalnie w Niemczech od ponad 18 miesięcy. Jeszcze nie posiadam umowy na stałe, a ta kończy mi się 30 czerwca tego roku. Pracuję 6 dni w tygodniu, a ostatnio musiałem pracować 16dni pod rząd, bez przerwy. Jestem zmęczony i w ostatnim czasie zaczęło mnie strasznie kłuć serce. Postanowiłem udać się do lekarza, a ten stwierdził nadciśnienie spowodowane przemęczeniem i nadmiernym stresem. Wypisał mi 6dni chorobowego. Jest to moje pierwsze chorobowe w przeciągu tych 18 miesięcy, nie opuściłem nawet jednego dnia pracy. Zaniosłem je kierownikowi po czym ten to przyjął i 10 min po moim wyjściu zadzwonił do mnie i powiedział, że szef mnie pozdrawia i mimo tego, że jestem chory powinienem przyjść do pracy. Odpowiedziałem że tego nie zrobię, ponieważ się źle czuje i mam zwolnienie. Po dosłownie 5 minutach zadzwonił szef i stwierdził że powinienem przyjść jutro do pracy, jeden dzień odpoczynku mi starczy. Powiedział że umowę mam tylko do końca miesiąca i że jeśli nie wrócę to nie dostane nowej umowy bo nie będę im więcej potrzebny, stwierdziłem że naprawdę źle się czuje i nie dam rady. Obydwie rozmowy mam nagrane na dyktafon.
Moje pytanie jest takie:
Czy jeśli nie dostane przedłużenia umowy i udam się z tym nagraniem do adwokata będę się mógł ubiegać o odszkodowanie ??

Pracujesz u tego pracodawcy już ponad 18 miesięcy, a jednocześnie piszesz, nie masz "umowy na stałe". Wyjaśnij, co to jest za umowa. Czy jest w czasie jakoś ograniczona? Napisz także, ilu pracowników zatrudnia ten pracodawca. Więcej niż dziesięciu? Odpowiedz dokładnie na te dwa pytania.

Jest to McDonald's. Szef posiafa 3 McDonaldsy a w tym ktorym ja pracuje jest okolo 17osob z pelnym etatem pracy i około 10 z umową na pół etatu lub umową do 450€. Łacznie we wszystkich trzech jest około 70pracowników. A ja, zresztą jak wszyscy dostajemy co pół roku przedłużenie na następne pół roku i tak do dwóch lat, ponieważ po 2 latach pracodawca musi wystawić już umowe na stałe z tego co wiem.

To postępowanie pracodawcy, polegające na copółrocznym przedłużaniu umowy o pracę, jest niezgodne z prawem. Po osiemnastu miesiącach zatrudnienia u tego pracodawcy każdy sąd pracy, w razie sporu, przyjmie, że jesteś zatrudniony faktycznie na czas nieokreślony.
Ponieważ pracodawca zatrudnia więcej niż 10 pracowników, zastosowanie ma Kündigungschutzgesetz (ustawa o ochronie przed wypowiedzeniami). Jeśli pracodawca nie chciałby Cię dalej zatrudniać powołując się na nieprzedłużanie umowy o pracę zawartej na czas określony, to w ciągu 3 tygodni od tego oświadczenia możesz zwrócić się do sądu pracy z żądaniem ustalenia, że stosunek pracy trwa nadal. Odszkodowanie, a raczej tzw. "Abfindung" otrzymałbyś tylko wówczas, jeśli sąd pracy uznałby bezprawność zakończenia stosunku pracy, a obie strony, tzn. Ty i pracodawca uzgodniliby w sądzie rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron, z jednoczesną zapłatą przez pracodawcę tego wcześniej wspomnianego Abfindung. Jego wysokość nie będzie przekraczała jednego wynagrodzenia miesięcznego brutto.

To wychodzi na to, że pracodawca pozostanie bezkarny. Bo jeśli udam się do sądu i uzgodnię z pracodawcą zwolnienie za porozumieniem stron dostane to 2tyś euro dajmy na to i będę pozbawiony zasiłku dla bezrobotnych i zostanę bez pracy. A tak naprawdę nie dostane przedłużenia umowy tylko dlatego, że byłem chory 6dni.

Jeśli sąd pracy ustali, że stosunek pracy nadal trwa, to wcale nie musisz godzić się na rozwiązanie umowy i zapłatę Abfindung; możesz po prostu nadal pracować u tego pracodawcy. Jeszcze raz powtarzam: Jeśli pracodawca nie przedłuży tej umowy, możesz żądać przed sądem pracy ustalenia, że stosunek pracy na podstawie umowy na czas nieokreślony nadal trwa. Termin do wniesienia takiego powództwa do sądu pracy wynosi 3 tygodnie od dnia, w którym pracodawca oświadczy Ci, że nie będzie Cię dalej zatrudniał. O Abfindung i warunkach, na jakich można je otrzymyć, pisałem tylko dlatego, że sam pytałeś o "odszkodowanie".

Ostatnia edycja:
Ale umowa jest niby na czas określony, czyli do 30 czerwca. A wydaje mi sie ze szef nie ma prawa do mnie dzwonić w czasie choroby i szantażować mnie ze jeseli nie przyjde pracowac to nie dostane nowej umowy.

Jeśli wysłałeś mu zaświadczenie od lekarza, że jesteś chory, to zrobiłeś to, co do Ciebie należy. Tymi telefonami się zbytnio nie przejmuj.

Powrót