[Niesłusznie] Odrzucona reklamacja telefonu. Co dalej?

• Autor wątku Autor wątku wojtelw7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojtelw7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Mam problem z reklamacją mojego telefonu komórkowego.
Mianowicie w lutym kupiłem w euro rtv telefon. Po 3 miesiącach użytkowania wyświetlacz zaczął łapać dziwne kolory i co jakiś czas były paski na ekranie. Oddałem go na gwarancję a dziś dostałem odmowę ze względu na to że niby awaria spowodowana jest niewłaściwym użytkowaniem. Nawet nie wiem dokładnie co niby źle zrobiłem, ponieważ to już nie zostało opisane w liście. Oczywiście z ta decyzja się nie zgadzam gdyż telefon był używany normalnie i nie widzie w tym wszystkim mojej winy. Proszę o podpowiedź co mam dalej robić? Czy przysługuje mi prawo do odwołania od ich decyzji? W jaki sposób to zrobić?
Dodam, że telefonu jeszcze nie odbierałem ze sklepu. O odmowie wiem ponieważ przyszedł list na adres domowy.

Dla jasności przytoczę treść listu:
"W odpowiedzi na złożoną reklamację uprzejmie informujemy, że zgłaszane żądanie reklamacyjne nie może być uwzględnione.

Weryfikacja techniczna reklamowanego towaru wykazała, że zgłoszona wada towaru nie wynika z niezgodności towaru z umową a z przyczyn zewnętrznych niezależnych od sprzedawcy niezwiązanych z towarem, jest natomiast skutkiem niewłaściwego użytkowania. W takiej sytuacji odpowiedzialność sprzedawcy jest wyłączona."

Mam nadzieję, że ktoś z was mi pomoże, bo nie mam zamiaru naprawiać z własnej kieszeni towaru, który sam się psuje...

Z góry dziękuję za każdą podpowiedź.

Pozdrawiam.

Może pan składac ponowna reklamację - jednak przepisy nie przewiduja "instytucji"odwołania się od negatywnej reklmacji...
Jedyne co panu pozostaje to próba polubownego załatwienia sprawy (mediacja, sąd polubowny inspekcji handlowej, pomoc rzecznika, federacji konsumentów) lub gdy to pierwsze zawiedzie droga sądowa.

Wystosuj pismo z zapytaniem co to znaczy niewłaściwe użytkowanie i czy jest ono ujęte w instrukcji obsługi ponieważ ty użytkowałeś zgodnie z jej zapisami.
Możesz też reklamować u sprzedawcy.

Pytanie tylko w jaki sposób autor posta reklamował towar. Pisze gwarancji to powinien u gwaranta/zapewne zewnętrznej firmy.

U kogo reklamował? Dostał odpowiedź:

wojtelw7 napisał:
....z niezgodności towaru z umową ..."

arturoooo napisał:
Pytanie tylko w jaki sposób autor posta reklamował towar. Pisze gwarancji to powinien u gwaranta/zapewne zewnętrznej firmy.
Słuszne pytanie, jednak z opisu zdaje się wynikać iz jednak u sprzedawcy z tytułu niezgodności z umową. Gwarancja "zapodziała " sie raczej przypadkowo - domniemuje, aczkolwiek pewności oczywiscie nie mam:o

Przepraszam, że dopiero odpisuję, ale byłem w trasie.

Telefon zaniosłem na gwarancję do sklepu w którym go kupiłem, czyli do Euro RTV AGD

Czyli tak naprawdę nic nie zrobię, bo chodząc po sądach stracę więcej czasu niż to wszystko warte?

Może opiszę jak zakończyła się ta sprawa.

Tak naprawdę nie musiałem nic zrobić. Decyzja o tym, że reklamacja jest odrzucona została wystawiona dnia 05.05. Do wczoraj telefon nie był odesłany ( a czekałem aż wrócić aby wystosować pismo o którym pisał kolega w poście 3) i zdenerwowany tym, że tak długo nic się nie dzieje zadzwoniłem do sklepu na infolinie żeby się dowiedzieć czemu tak długo nie wraca telefon.

Pan na infolinii poinformował mnie, że tego dnia którego dzwonię została podjęta druga decyzja. Mianowicie autoryzowany serwis pobrał mój towar do dogłębnej analizy i wyszło na to, że jednak to nie była wina niewłaściwego użytkowania.

Koniec końców telefon został naprawiony bez mojej interwencji.

Dziękuję wszystkim którzy wyżej pisali za podpowiedzi.

Pozdrawiam.

Powrót