Niesplacony Weksel

• Autor wątku Autor wątku niebieski2552
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
niebieski2552 napisał:
to wiem! chodzi mi o to ak odzyskac sprzet lub gotówke? jak to zrobic ??

Idź do prawnika. Możesz wytoczyc powództwo opozycyjne. Ale musisz mieć dowód że sprzęt został sprzedany dalej. I to raczej nie zeznania świadków.. .

no tak ale skoro go nie sprzedał to niech go pokaze prosta sprawa , sprzet jest w tym lokalu w ktorym ja proiwadzilem dzialnosc wiec na 100% ktos ma dowod zakupu

niebieski2552 napisał:
no tak ale skoro go nie sprzedał to niech go pokaze prosta sprawa , sprzet jest w tym lokalu w ktorym ja proiwadzilem dzialnosc wiec na 100% ktos ma dowod zakupu

Najprościej dowód sprzedaży bądź zakupu zdobyć idąc do tego lokalu i mówiąc wprost właścicielowi że uzywa Twojego sprzętu. Jeśli będzie twierdzić ze to jest jego bo go kupił to niech pokaże dowód zakupu a jak nie to na świadka go na sprawie powołać.

loco1 napisał:
A jakie to ma mieć znaczenie?
Skoro miał zapłacić 30 tys za sprzęt, zapłacił 23, a sprzęt ktoś sprzeda ponownie, to ma prawo potracic z należnej kwoty z weksla i zażądać zwrotu reszty. Ale jak nie będzie potrafił dowieść ponownej sprzedaży to zostanie mu zapłacić sumę z weksla

Sprzęt stanie się jego własnością po zapłacie całości ceny. I wtedy może domagać się jego wydania.

loco1 napisał:
Sprzęt stanie się jego własnością po zapłacie całości ceny. I wtedy może domagać się jego wydania.
Zgadza się. Ale w zaistniałej sytuacji próbowałbym powództwa opozycyjnego. Tym bardziej że opis sprzętu jest jaki jest

Powrót