Niesprzatanie po psach

• Autor wątku Autor wątku Lupomadzi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lupomadzi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, jestem nowy i jakos nie moglem doszukac sie w kategorii Niemcy, takiego tematu.

Wprowadzilem sie na nowe osiedle kilka miesiecy temu. Zauwazylem , ze ludzie tutejsi, maja gdzies ze ich piesek narobi na trawke i nie psrzatajac tego udaja ze nie widza. Moze jestem przewrazliwiony, ale drazni mnie to , ze to akurat pod nasza klatka pieski sie zalatwiaja a nie nigdy pod ich oknami. Na poczatku widzialem jednego Pana ktory regularnie podnoisil psa na trawke pod nasza klatka, kolezanka zwrocila mu uwage, a on na to ze on placi podatki i sprzatac nie musi. Zglosilismy to do spoldzielni, ale powiedziano nam ze musza miec nazwisko i najlepiej zdjecie jak piesek to czyni. Z biegiem czasu, to zauwazylem ze tu 40 % ludzi ma psy i 90% z nich pozwala i nie sprzata po pieskach. A wiec co, teraz mam zmienic zawod na Papparazzi i biegac z aparatem i pstrykac fotki, i potem biec za kims zobaczyc gdzie mieszka? Mnie chodzi by nikt nie wiedzia ze to ja jestem tak zwanym Kapusiem, mnie tylko chodzi o to by tu byl porzadek, a jesli ktos ma pieska to niech sprzata. Moze mi ktos podesle jak brzmi artykul ktory nakazuje sprzatanie, to moze bede wrzucal anonim do skrzynki.

Jeszcze jeden temat, by nie zapychac forum.

Mamy wydzielony parking, ale niktorzy dla wygody parkuja na trawie obok pustego miejsca, bo po co parkowac, jak mozna prosciutko na trawke wjechac. Czy moge to tez jakims artykulem poinformowac wlasciciela auta? Czy Ordnungsamt sie tym zajmie?

pozdrawiam i prosze o wyrozumialosc.

jesli chodzi o psy to tymi sprawami zajmuje sie ordnungsamt, zle parkujacymi samochodami rowniez, jesli ktos chce zglosic zdzwoni pod numer OA i zglasza sprawe, przyjedzie "polites" i wystawi kwit do zaplaty
ale po godz 16 mozna zglosic na policje i wtedy kwit kosztuje wiecej ;)
policji do psow proponuje nie wzywac ;)

NRW -

A co do parkowania aut na trawie? Prosze o jakies paragrafy, bym mogl sie na nie powolac przy upomnieniu ludzi.

dzieki za zainteresowanie i pozdrawiam

pytanie tylko po co sie narazac na jakies uwagi ze strony ludzi? wystarczy zadzwonic pod nr 0221 22126335 zglosic sprawe i po klopocie, jak kilku zaplaci za mandat albo lawete to reszta tez sie nauczy ;)

i to dotyczy i kupek i parkowania? wielkie dzieki, wlasnie o m,niej wiecej taka odpowiedz mi chodzilo-telefon i anonimowosc :) aha, i czy jeszcze moglby ktos podac telefon dla Dortmundu? bo glupio tak do Kolonii o parkowanie dzwonic

jesli mieszkasz w ker*** to podlegasz pod köln ;)

jesli mieszkasz w ker*** to hm, nie rozumie, sorry ;) priosze o wyjasnienie :)

Ale kerpen jako Miasto? innego znaczenia tego slowa nie znam...ale masz ze mna przerabane, hihi, same pytania:) pozdrawiam, aha, ja z DOrtmundu

to masz kontakt w DO Telefon 0231 5022329

Powrót