Nietypowa sytuacja Składka zdrowotna PILNE

• Autor wątku Autor wątku Jassmine
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jassmine

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Jestem studentką. Około czerwca 2012 roku po ukończeniu ogólniaka zarejestrowałam się w PUP. Wyrejestrowanie nastąpiło w październiku 2012, tuż po rozpoczęciu roku akademickiego (dokładnie 2 października).
W lutym/marcu 2013 korzystałam z porady lekarza specjalisty. eWUŚ podświetlił mnie wtedy na czerwono, ale nie wiedziałam z jakiego powodu. Podpisałam stosowne oświadczenie i wizyta się odbyła. W tym miesiącu (10.2013) mama nabawiła się poważnych problemów ze zdrowiem i będąc w przychodni sprawdziła, czy nadal jestem w systemie zaznaczona na czerwono. Byłam. Po wizycie w ZUS okazało się (jak zapewne się już domyślacie), że składka od czerwca 2012 do października 2012 była pobierana PODWÓJNIE - od mojej mamy i od PUP. Żeby było śmieszniej, w październiku 2012, a także w tym roku, moja mama była w ZUS po zaświadczenie o składkach potrzebne do stypendium na uczelnię i nikt słowem nie wspominał, że mają podwójne opłaty...
Mamy więc problem i to duży. W ZUS powiedzieli mamie, że najlepiej będzie, jak u pracodawcy zgłosi mnie do ubezpieczenia jeszcze raz, jednak księgowa nie chce tego na siebie wziąć, ponieważ minęło za dużo czasu. Jak tą sprawę rozwiązać? I dlaczego do tej pory ani ja, ani mama nie dostałyśmy ŻADNEGO pisma, że coś jest nie w porządku? :rolleyes:

Ja do niedawna nie miałam pojęcia, jak to z tymi składkami jest. Dziwię się też że w PUP, mimo deklarowania przeze mnie podjęcia studiów od października (bo byłam już przyjęta na uczelnię) nikomu nie przyszło do głowy, że UP nie musi mi płacić składek. Ewentualnie odradzić mi w ogóle rejestrację w Urzędzie.. Wiem, że nieznajomość przepisów nie zwalnia z ich przestrzegania, ale chyba od tego są urzędnicy aby z przepisami zapoznać, szczególnie jak widzą taką, za przeproszeniem, szczylówę po ogólniaku... :what:

Proszę o pomoc, bo dostaję szału na samą myśl o tej sprawie :mad:

Jassmine napisał:
e składka od czerwca 2012 do października 2012 była pobierana PODWÓJNIE - od mojej mamy i od PUP.
Nie była- za członka rodziny nie są pobierane składki.
Mama Cię nie wyrejestrowała z ubezpieczenia jako członka rodziny? A powinna.
Księgowa powinna wyrejestrować Cię z datą rejestracji w PUP i zarejestrować ponownie z początkiem r0oku akademickiego.
Wszyscy winni, tylko nie Wy bo nie musiałyście się zorientować co i jak... Eh.

Ag_Maz nie piszę przecież, że ktoś jest winny. WIELKIE dzięki za pomoc, naprawdę nieocenioną... Fajnie, że pozjadałaś wszystkie rozumy, ale na tym świecie istnieją także tacy de***le jak ja, którzy w pewnych sprawach się nie orientują i musisz się z tym pogodzić.. :confused:
Czy ktoś mógłby bez zbędnego protekcjonalizmu poradzić mi co zrobić?

Przecież napisałam Ci co masz zrobić.
Ag_Maz napisał:
Księgowa powinna wyrejestrować Cię z datą rejestracji w PUP i zarejestrować ponownie z początkiem r0oku akademickiego.

Jassmine napisał:
Czy ktoś mógłby bez zbędnego protekcjonalizmu poradzić mi co zrobić?
Napisano Ci wyraźnie w poscie nr 2.
Trzeba Cie zarejestrować w zakładzie pracy mamy. (Nawiasem - z tego tytułu nie idzie od mamy ani od zatrudniającej ją firmy żadna kasa).

Ale z tego co mi wiadomo jestem tam zarejestrowana... Mama już rozmawiała w pracy na ten temat..

Powrót