Nieuznana reklamacja obuwia (przez rzeczoznawcę)

• Autor wątku Autor wątku djantaro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
jakoś nie chce mi się wierzyć,ze sklep może tak robić:o.Jest czas na reklamację i w tym czasie musisz uzyskać odp.na nią i oczywiście odzyskać towar.Ja na Twoim miejscu zadzwoniłabym do RK żeby zapytać jak jest i co masz robić.

Witam
zakupiłam przez internet obuwie, zostało jedynie przymierzone i gdy okazało się, że nie pasują odrazu spakowałam je spowrotem - nie było więcej zakładane, ani noszone. Sklep przyjął moje oświadczenie o odstapieniu od umowy w terminie 14 dni, buty odesłałam w takim samym stanie w jakim otrzymałam. Niestety zwrotu nie przyjęto, twierdząc, że obuwie nosi ślady użytkowania. Bez żadnej ekspertyzy czy opinii rzeczoznawcy... Zadzwoniłam, że nie zgadzam się z ta opinią - obiecano, że sprawę rozpatrzą ponownie, otrzymałam również negatywną odpowiedź - z tą różnicą, że buty miały już LICZNE ślady użytkowania. Paczkę odesłano do mnie. Za radą rzecznika konsumentów napisałam ponownie wiadomość, z adnotacją że sprawa jest zgłoszona do rzecznika - sklep już nie odpowiada. Co jeszcze mogę zrobić?

Witam.
Po ok. 7 miesiącach popękała mi podeszwa butów Lasockiego zakupionych w znanym na całym świecie salonie CCC.
Pęknięcia ciągną za sobą przykre konsekwencje - do butów dostaję się woda.
Buty zareklamowałem i dostałem odpowiedź.

Nie bardzo ją rozumiem.
Czy z niej wynika że takie uszkodzenie mogłem reklamować do 6 miesięcy od dnia zakupu?
Czy może w dniu zakupu już? Bo taka myśl po przeczytaniu tego pisma też mi się nasuwa.

Jako ciekawostkę napiszę że rok temu reklamowałem inny model Lasockiego w tym samym sklepie który rozleciał się w identyczny sposób bo jeszcze dłuższym czasie użytkowania i... reklamacje uznali.
A teraz odmowa. Logika?

Chcę rzecz jasna napisać odwołanie. Bardzo proszę o pomoc.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Witam.

Dzisiaj dostałem odmowę reklamacji ponieważ wg CCC skończył mi się okres używalności ;p niestety buty mam tylko 10 miesięcy i były normalnie używane nigdy nie zamoczone, a problem w tym że się odklejają. Rok temu miałem ten sam problem z butami oddałem naprawili je po czym znowu się zniszczyły i po oddaniu mogłem wybrać sobie nowe.
Proszę o pomoc w napisaniu odwołania.

Z góry dziękuję za pomoc

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Witam,
29.09.2014 roku zakupiłam męskie, sportowe buty firmy REEBOK. Dnia 24.08.2015 roku składałam reklamację w sklepie na podstawie potwierdzenia transakcji z powodu pęknięcia i rozprucia buta lewego na czubku. Dnia 03.09.2015 r przyszła odpowiedź od rzeczoznawcy, który reklamację uznał za bezzasadną. Uznał tak iż "Po obejrzeniu reklamowanego obuwia nie mogę doszukać się ukrytych wad fabrycznych.Stwierdzam natomiast rozprucie i pęknięcie cholewki buta lewego w okolicy palca dużego (tzw. wypaznokciowanie). Opisane uszkodzenie spowodowane jest niewłaściwym doborem butów pod względem długości oraz noszenia ich niedostatecznie ściągniętych sznurowadłami. Luźna stopa poruszając się w obuwiu ociera wewnętrzna strona materiału, co w tym przypadku doprowadziło do rozerwania cholewki. Wyraźny zapach detergentu świadczy o tym iż obuwie było prane co również doprowadziło do rozpulchnienia szwów za czym idzie osłabienie struktur butów. Nie są to jednak ukryte wady fabryczne, lecz uszkodzenia i zmiany wynikłe z winy użytkownika."

Nie bardzo wiem jak mam się odwołać od tej decyzji.

P.s. Zapach który mogła poczuć Pani pisząca opinię jest zapachem po uzyciu dezodorantu do butów.

Witam

Mam pytanie. Blisko tydzień temu mąź oddał sportowe buty (Nike) na reklamację. Buty do piłki nożnej kupione były dokładnie rok temu. Używane były raz tygodniowo poza sezonem wakacyjnym, więc ubrane były nie więcej ak ok 30 razy. :) Przy kopnięciu piłki prawy buty zupełnie pękł na boku. (niestety póki co nie dysponuje zdjęciem, bo buty oddaliśmy na reklamację.) Kilka dni temu otrzymalismy smsa że reklamacja zsotała rozpatrzona negatywnie. Dzisiaj idziemy je odebrac wraz z uzasadnieniem. Domyślam się, że będzie szablonowe jak wszystkie tu zamieszczane...

Dzisiaj przeczytałam cały ten powyższy wątek, z którego niestety dowiedziałam się, że i my popełniliśmy błąd żądając zwrotu pieniędzy. (Żądaliśmy ich tylko dlatego, że mąż ma rozgrywa mecze co tydzień, więc nie mógł czekać na nowe dwa tygodnie - musieliśmy kupić nowe tak czy inaczej, więc uznaliśmy że dwie pary ne będzą potrzebne..)

Pytanie moje wiec brzmi: czy odwołując się od reklamacji możemy zmienić nasze żądanie - ponoć zwrot pięniędzy to był strzał w kolano. Czy zamiast odwołania można zareklamowac buty ponownie, korzystając juz z wzoru zamieszczonego przez Pana Mirra?

Prosze o podpowiedz

Witam,
mam pytanie odnośnie reklamacji butów firmy Wojas, zakupione 16-go października, mimo prawidłowego użytkowania i konserwacji buty mają liczne odarcia na skórze, rozwarstwione podeszwy oraz skóra rozciągła się przynajmniej o 1,5 rozmiaru, tak iż uniemożliwia mi poruszanie się w nich. Przy spisywaniu reklamacji Pani w sklepie powiedziała, że zaznaczy tylko rozwarstwienie podeszwy, gdyż otarcia to uszkodzenia mechaniczne a rozciągnięcie materiału to naturalna właściwość skóry. Poprosiłam o wymianę butów najlepiej na inny model, po około tygodniu zadzwonił ktoś z firmy do mnie z pytaniem czy wyrażam zgodę na naprawę obuwia, odpowiedziałam, że nie gdyż sklejenie podeszwy nie umożliwi w dalszym ciągu korzystanie z tych butów. Dodam jeszcze ,że to są zimowe botki, dość drogie, były pastowane odpowiednim preparatem, a ze względu iż mieliśmy ładną jesień, dość rzadko użytkowane, nawet w kontakcie z kamyczkami, czy nierównościami nie powinny chyba od razu mieć wielu otarć na materiale, rozciągnięcie skóry jest naturalnym stanem rzeczy, ale nie do tego stopnia, że buty nieomal spadają z nóg, a kupione były na styk. 12 grudnia minął termin rozpatrzenia reklamacji, dostałam sms-a, iż reklamacja jest odrzucona i ,że jak tylko obuwie powróci na salon to się ze mną skontaktują. Chciałabym się odwołać od tej decyzji , jakich argumentów użyć i na jakie przepisy się powołać. Ile mogę czekać na powrót butów na salon? W między czasie musiałam już kupić nowe buty, przez które jeszcze skręciłam kostkę. Nie mam siły na przepychanki, ale nie wyrzucę 400 zł w błoto. Pomocy :o

Szanowna Pani,

w odpowiedzi na Pani wiadomość informujemy, że nie mamy możliwości oceny zasadności zgłoszonej przez Panią reklamacji na podstawie samego opisu, bez przedmiotowego obuwia. W związku z tym, że nie zgadza się Pani z opinią sprzedawcy, proponujemy rozpatrzenie reklamacji bezpośrednio przez centralę naszej firmy. Jeżeli zdecyduje się Pani na takie rozwiązanie, prosimy wówczas o przesłanie obuwia wraz z dowodem zakupu, dokumentacją reklamacji oraz numerem rachunku bankowego ( na wypadek uznania roszczeń) na adres centrali firmy we Wrocławiu. Prosimy, aby wysyłając obuwie, wybrać najtańszą opcję rejestrowanej przesyłki pocztowej. Jednocześnie informujemy, iż w przypadku uznania zgłoszenia za zasadne, zostaną również zwrócone Pani koszty związane z przesyłką towaru.

Otrzymałam tą wiadomość na maila po wysłaniu twojej odpowiedzi co dalej ? :(

Mirr napisał:
Więc teraz wyślij mail do sprzedawcy.
Szanowni Państwo,
odnosząc się do odpowiedzi reklamacje, przedstawiam moją opinie
XXXX treść Opinii z postu 37#XXXX

Reklamacji nie uwzględniono, uzasadniając tym, że jest wynikiem uszkodzenia mechanicznego.
Odrzucenie reklamacji jest nieuzasadnione, gdyż przyczyna czyli wady fizyczne tkwiła w towarze już w chwili jego wydania, ujawniając się w postaci uszkodzenia mechanicznego rozklejenia podeszwy.
Wnioskuję o uznanie reklamacji za zasadną.
Odpowiadając na zarzut sformułowany pod pojęciem (z zakresu eksploatacji obiektów technicznych) "uszkodzenia mechanicznego" informuję, że powstanie uszkodzenia mechanicznego, czyli przejście do stanu niezdatności, podczas typowej eksploatacji, świadczy o niedostosowaniu obiektu eksploatowanego do naturalnie działających czynników zewnętrznych (mechanicznych tj. naprężeń i odkształceń). Odpowiedzialność za technologiczne konstruowanie i produkcję obiektu technicznego odpowiedniej jakości ponosi producent.

Uszkodzenie nastąpiło, gdyż inherentne wartości parametrów obiektu eksploatacji nie są w normie i przekraczają jego graniczne wartości wytrzymałości. Towar jest niezgodny z umową, gdyż nie ma właściwości, jakie powinny cechować towar tego rodzaju, więc nie nadaje się do celu, do jakiego tego rodzaju towar jest zwykle używany.
Jeśli jeszcze mają Państwo wątpliwości co do zasadności mojej reklamacji, proszę w odpowiedzi wyrazić zgodę na rozstrzygniecie sprawy przez Stały Polubowny Sąd Konsumencki.
Proponuję polubowne załatwienie sprawy. Proszę wiec o wydanie towaru zgodnego z umowa. Precyzując oczekuję wydania nowych butów, zgodnych z umowa w terminie do 7 dni od otrzymania niniejszego oświadczenia.
Jeśli ww. zostanie spełnione w zamian odstąpię od żądania spełnienia obowiązku zwrotu poniesionych kosztów dostarczenia towaru do reklamacji
Przepis prawny:
Art. 8. 2. Nieodpłatność naprawy i wymiany w rozumieniu ust. 1 oznacza, że sprzedawca ma również obowiązek zwrotu kosztów poniesionych przez kupującego, w szczególności kosztów demontażu, dostarczenia, robocizny, materiałów oraz ponownego zamontowania i uruchomienia.

Informuję, że po bezskutecznym upływie ww. terminu Sprawa zostanie skierowana do Inspekcji Handlowej, oraz Rzecznika Konsumentów. Zostaną wtedy obciążeni Państwo dodatkowymi kosztami, wynikłymi z dochodzenia prawa tj. koszty ekspertyzy rzeczoznawcy.
Ponownie proszę więc o wydanie towaru zgodnego z umową, nie narażając Państwa na dalsze koszty i stratę czasu.
Szanowna Pani,

w odpowiedzi na Pani wiadomość informujemy, że nie mamy możliwości oceny zasadności zgłoszonej przez Panią reklamacji na podstawie samego opisu, bez przedmiotowego obuwia. W związku z tym, że nie zgadza się Pani z opinią sprzedawcy, proponujemy rozpatrzenie reklamacji bezpośrednio przez centralę naszej firmy. Jeżeli zdecyduje się Pani na takie rozwiązanie, prosimy wówczas o przesłanie obuwia wraz z dowodem zakupu, dokumentacją reklamacji oraz numerem rachunku bankowego ( na wypadek uznania roszczeń) na adres centrali firmy we Wrocławiu. Prosimy, aby wysyłając obuwie, wybrać najtańszą opcję rejestrowanej przesyłki pocztowej. Jednocześnie informujemy, iż w przypadku uznania zgłoszenia za zasadne, zostaną również zwrócone Pani koszty związane z przesyłką towaru.

Otrzymałam tą wiadomość od deichman po wysłaniu twojej odpowiedzi... Nie chce wysyłac obuwia musiała bym znów jechać je odbierać i tracić pieniądze i czas na pakowanie i wysyłanie . Obuwie jest ciągle w sklepie . Proszę o pomoc !!! :help:

SirBandi napisał:
Otrzymałam tą wiadomość od deichman po wysłaniu twojej odpowiedzi... Nie chce wysyłac obuwia musiała bym znów jechać je odbierać i tracić pieniądze i czas na pakowanie i wysyłanie . Obuwie jest ciągle w sklepie . Proszę o pomoc !!! :help:
Napisz im
Towar znajduje się w Państwa sklepie tj. Xxxpodaj adresxxx.
Proszę o zobowiązanie sprzedawcy do przesłania obuwia do centrali. Ja musialabym ponosić zbędne koszty ponownego dojazdu do sklepu.
Nr konta xxxxxx
Z poważniem
Xx

Zareklamowałem buty w sklepie i reklamacja została odrzucona. Chcę się odwołać od tej decyzji i zrobić zdjęcia wady, które później wyślę do rzeczoznawcy. Czy jeżeli odbiorę buty ze sklepu to już tracę możliwość odwołania się od reklamacji?

Witam. Na początku marca zakupiłem obuwie, po dwóch tygodniach użytkowania lewy but zaczął wydawać skrzypiący dźwięk. Poszedłem do sklepu żeby złożyć reklamację i niestety ją odrzucono. W reklamacji miałem napisane, że chcę wymiany na nowy towar, wady "piszczenie lewego buta | dyskomfort noszenia". Rzeczoznawca napisał mi dokładnie tak:

Po rozpatrzeniu zgłoszenia reklamacyjnego ... stanowisko sklepu uznaje reklamację butów za niezasadną. Przed zakupem towaru klient ma możliwość przymierzenia obu pół par i wykonania niezbędnych kroków w celu prawidłowego jego wyboru i sprawdzenia czy obuwie nie "uwiera" i czy nie występuje żaden dyskomfort podczas noszenia. Producent i sklep nie może brać odpowiedzialności za "niewygodnie" buty. Jest to uwarunkowanie indywidualnymi cechami stopy. Według przepisów zawartych w ustawie z dnia 30 maja 2014 o prawach konsumenta reklamacji nie podlega wygoda obuwia.

Chciałbym napisać do tego odwołanie, niestety nie za bardzo wiem jak dobrać słownictwo i co dokładnie napisać, żeby inaczej rozpatrzyli tę reklamację. Pomoże ktoś :) ?

Witam. Zakupiłem buty sportowe w znanej "sieciówce" po 9 miesiącach jeden z butów popękał na boku przy łączeniu z podeszwą, więc umyłem nawilżona gąbką (jak zawsze gdy się zakurzyły) i popryskałem preparatem do odświeżania obuwia i oddałem na reklamację. Odpowiedź sklepu " W przedmiotowym towarze na podstawie szczegółowych oględzin nie stwierdzam niezgodności towaru z umową, czy też ukrytych wad fabrycznych . Obuwie zostało wykonane zgodnie z norami produkcyjnymi , jakośc użytych materiałów nie budzi żadnych zastrzeżeń. Tworzywo wierzch niej cholewki zostało poddane długotrwałemu oddziaływaniu wody (zostało przemoczone, obuwie było prane w prace o czym świadczy ich wygląd i zapach) co doprowadziło do nieodwracalnych zmian i w efekcie uniemożliwienia przeprowadzenia ewentualnej naprawy.Wielokrotne przemoczenie przyczyniło się także do osłabienia materiału oraz kleju co doprowadziło do powstania wady. Dodatkowo, uszkodzenia jakie reklamuje klient a mianowicie rozprucie są uszkodzeniami które powstają najczęściej na skutek użytkowania obuwia luźno "na stałe" zasznurowanego lub źle dopasowanego do tęgości stopy.Klient nie może przerzucać winy na producenta za uszkodzenia których sam doprowadził podczas użytkowania. Z tych względów oddalenie tej reklamacji jest w pełni uzasadnione. Brak podstaw do uznania reklamacji.

Dodam od siebie że buty zawsze wiązałem ścisło bo nie lubię jak mi się noga chlapie :x
uw decyzję dostałem na piśmie za potwierdzeniem odbioru. Nigdy nie prałem obuwia, a uw zapach to preparat to fresch step

Witam,

na początku kwietnia kupiłem buty sportowe rozmiar 44. Podczas przemierzania zauważyłem, że jeden but jest odczuwalnie mniejszy niż drugi, jednak sprzedawca tłumaczył, że to normalna różnica pomiędzy butem nowym a przymierzanym przez klientów i że but powinien się rozchodzić.

Buty używałem przez 2 tygodnie, jednak komfort używania mniejszego buta się nie poprawiał. Udałem się do sklepu aby sprawdzić, czy inne buty z tego samego modelu są takie same. Okazało się, że buty o rozmiarze 44 są wygodne, podczas gdy mój but pasuje do rozmiaru 43. Wtedy też zauważyłem, że but jest faktycznie wizualnie mniejszy od drugiego (kilka mm, ale jednak). Wyszło na to, że posiadam but z metką 44, jednak faktycznym rozmiarem 43.

Sprawę zareklamowałem następnego dnia z tytułu niezgodności towaru z umową. Reklamacja została odrzucona z uzasadnieniem:

- stwierdzono, że mam obowiązek sprawdzić obuwie przed zakupem, więc wiedziałem podczas zakupu o tej wadzie, co zwalnia sprzedawcę z odpowiedzialności.
- ekspertyza nie wykazała niezgodności buta z kontrmodelem

Zadzwoniłem do Miejskiego Rzecznika Praw Konsumenta, jednak uzyskałem informację, że wada nie jest ukryta i nic z tym już nie zrobię.
Federacja Konsumentów radzi znowu, żeby złożyć reklamację ponownie, jeśli jestem w stanie udowodnić, że nie wiedziałem o wadzie w momencie zakupu.

Co tak na prawdę powinienem zrobić?

Witam serdecznie, drogi Mirr i drogi Djantaro, czy mogę skorzystać z teksty reklamacji i użyczyć sobie jako wzór? Mam bardzo podobny problem i czytając to czułam jakby ktoś opisywał moją własną sytuację :)
Bardzo by mi to pomogło, gdyż po przeczytaniu tego pisma, jakiekolwiek które sama piszę, nie brzmi już tak dobrze i nie opisuje mojego problemu tak dosadnie.
Dziekuję z góry za odpowiedź!

Witam, kupiłam buty w sklepie Sizeer, za które zapłaciłam 400zł. Buty były mało noszone/sporadycznie. W butach zrobiły się dziury na zapiętkach oraz popękała podeszwa. Po złożeniu reklamacji otrzymałam odmowę która brzmi następująco:
W wyniku dokonania szczegółowych oględzin przedmiotowej pary obuwia nie
stwierdzono wad materiałowo-technologicznych. Wyżej wskazane uszkodzenie
jest uszkodzeniem mechanicznym, powstałym na skutek jego niewłaściwego
użytkowania tj. wsuwania i wysuwania obuwia bez jego wcześniejszego
rozsznurowywania a także noszenie obuwia luźno zasznurowanego. W wyniku
powyższego doszło do przetarcia podszewki zapiętkowej. Pęknięcie
podeszwy powstało z winy użytkownika, w wyniku zahaczenia mechanicznego
prawej półpary. Wskazane uszkodzenie nie może zostać uznane za wadę, za
którą odpowiedzialność ponosi sprzedawca. W związku z powyższym
Pana/Pani reklamacja zostaje odrzucona.
Bardzo proszę o radę jak się odwołać, co napisać.
Z góry dziękuję ;)

Powrót