Nieuznana reklamacja, warunki umowy NETIA

• Autor wątku Autor wątku bruh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bruh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam, podpisałem umowę o internet z Netią od 1 marca. Podpisałem ją tylko i wyłącznie dlatego że konsultanci zapewniali mnie o tym że dają publiczny dynamiczny adres IP a na ich stronie znalazłem potwierdzenie tych informacji: KLIK"Adresy IP dla usług internetowych Netii przydzielane są dynamicznie. Oznacza to, że każdorazowe rozłączenie skutkować będzie przypisaniem innego (aktualnie wolnego) adresu IP z określonej puli adresów."

Niestety nacieszyłem się nim niewiele ponad 2 tygodnie po czym został mi zabrany ale nie mogłem już zerwać umowy w trakcie 14 dniowego terminu.
W umowie jak i w regulaminie nie ma wzmianki o tym jaki adres IP jest tylko wzmianka o usłudze dodatkowej Stały adres IP - "- usługa dodatkowa do Usługi Internetu zapewniająca, że do usługi przypisany zostanie stały adres IP, który nie będzie się
zmieniał."

Złożyłem z tego powodu reklamację która została odrzucona, Netia uważa że obowiązują ich tylko zapiski umowy a to co jest napisane na stronie lub co mówili konsultanci ich nie zobowiązuje. Czy mają rację? Nie podpisałbym tej umowy gdyby nie ta treść na stronie i zapewnienia konsultantów

Z twojego postu nic nie rozumiem. To w końcu jaki adres chciałeś? Stały czy dynamiczny? Przy podpisywaniu umowy wszyscy operatorzy dają adres dynamiczny. Jak chcesz stały to wybierasz to jako dodatkową usługę. Która oczywiście jest płatna. I jest to zaznaczone w umowie z którą się zgadzasz.

Pejotwroc napisał:
Z twojego postu nic nie rozumiem. To w końcu jaki adres chciałeś? Stały czy dynamiczny? Przy podpisywaniu umowy wszyscy operatorzy dają adres dynamiczny. Jak chcesz stały to wybierasz to jako dodatkową usługę. Która oczywiście jest płatna. I jest to zaznaczone w umowie z którą się zgadzasz.

Chciałem dynamiczny tak jak było napisane na stronie i w rozmowie z konsultantem ale został mi zabrany i zostałem zamknięty za prywatną adresacją CGNAT i teraz Netia nie chce mi go oddać każąc mi wykupić stały adres. W umowie nie ma ani jednej wzmianki o adresacji, jest tylko wyszczególniona usługa Stały adres IP której treść wstawiłem w poście.

Adres dynamiczny i statyczny oraz to czy jest to adres publiczny czy prywatny to zupełnie dwie odrębne kwestie. Strona, którą podałeś, mówi o usłudze, która pozwala przypisać stały adres, ale nic nie wspomina o tym czy to adres publiczny. Jeśli umowa też nie precyzuje takich rzeczy to nie bardzo wiem o co chcesz bić pianę, nikt Ci nic nie obiecał i nie daje. Masz prywatny adres, więc to czy jest on dynamiczny czy nie, nie ma większego znaczenia.

Abrakadabra3210 napisał:
Adres dynamiczny i statyczny oraz to czy jest to adres publiczny czy prywatny to zupełnie dwie odrębne kwestie. Strona, którą podałeś, mówi o usłudze, która pozwala przypisać stały adres, ale nic nie wspomina o tym czy to adres publiczny. Jeśli umowa też nie precyzuje takich rzeczy to nie bardzo wiem o co chcesz bić pianę, nikt Ci nic nie obiecał i nie daje. Masz prywatny adres, więc to czy jest on dynamiczny czy nie, nie ma większego znaczenia.

usługa stałego adresu IP zapewnia adres publiczny i tak ją reklamują konsultanci, tak samo było z domyślnym dynamicznym który został mi zabrany. Tylko dlatego podpisałem umowę że konsultanci oraz strona zapewniała o tym że domyślnie jest opcja dynamicznego publicznego adresu a stały jest za dopłatą. Przecież usługa statycznego i reklamowanie dynamicznego adresu nie ma sensu jeżeli byłby prywatny. Jako że konsultanci jak i treść strony wprowadzili mnie w błąd to wydaje mi się że mogę zerwać umowę z art 84 kc ale wolałbym ich zmusić do oddania mi adresacji

bruh napisał:
Tylko dlatego podpisałem umowę że konsultanci oraz strona zapewniała o tym że domyślnie jest opcja dynamicznego publicznego adresu

Pomijając, że to co jest na stronie nie stanowi oferty, to gdzie coś takiego jest na tej stronie?

Abrakadabra3210 napisał:
Pomijając, że to co jest na stronie nie stanowi oferty, to gdzie coś takiego jest na tej stronie?

a np. tutaj KLIK
do tego konsultanci potwierdzali że dostanę dynamiczny publiczny adres

Na tej stronie nie ma nic na ten temat.

Abrakadabra3210 napisał:
Na tej stronie nie ma nic na ten temat.

Adresy IP dla usług internetowych Netii przydzielane są dynamicznie. Oznacza to, że każdorazowe rozłączenie skutkować będzie przypisaniem innego (aktualnie wolnego) adresu IP z określonej puli adresów.

I gdzie tu coś jest, że jest to adres routowalny/zewnętrzny/publiczny?

Abrakadabra3210 napisał:
I gdzie tu coś jest, że jest to adres routowalny/zewnętrzny/publiczny?

w zapewnieniach konsultanta które mi powiedział przed podpisaniem umowy, a w usłudze stałego adresu ip też nie ma nic napisane że jest publiczny tylko że zmienia zachowanie ze zmiennego na stały adres a jednak jest publiczny i netia przy jego włączaniu też zapewnia że jest publiczny. Drogą dedukcji (i wieloletniego stanu rzeczy) był to dynamiczny publiczny.

bruh napisał:
w zapewnieniach konsultanta Drogą dedukcji

To nie są żadne dowody, a skoro treść umowy tego jasno nie stwierdza, to nie masz uprawnień do zerwania umowy.

Abrakadabra3210 napisał:
To nie są żadne dowody, a skoro treść umowy tego jasno nie stwierdza, to nie masz uprawnień do zerwania umowy.

rozmowę z konsultantem mam w formie pisemnej

Powrót