nieużywane konto bankowe

• Autor wątku Autor wątku karolina.s
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
K

karolina.s

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Ok 5 lat temu załozyłam w przyplywie młodzienczej głupoty konto bankowe w inteligo, od ok 4 lat nie korzystam z niego i nie było na nim zadnych obrotów. Wiem ze na podstawie prawa bankowego bank powinien rozwiązac umowę jeżeli przez okres 2 lat nie ma ta takmi rachunku żadnych obrotów. Jednak jeszcze pół roku temu dostałam wyciąg na maila z kwota "-2zł 17gr". Czy przychodziły w ost miesiącach nie wiem bo wyczyściło mi skrzynkę mailową. Zapomnialam o tym koncie ale teraz myslę sobie że mogą być z tego tytułu problemy.Nie było to konto debetowe ale zastanawiam się czy bank obciązy mnie koszatmi prowadzenia tego konta przez te ost 4 lat???Nie przyszlo żadne pismo rozwiazujące umowe ani zadne pisma o zapłaceniu należności, nie sciga mnie komornik.Chcę prosić o radę jak rozwiazac te sprawe. Czy wypowiedzieć umowę?Czy może czekac na jakiś ruch ze strony banku?? Co z przedawnieniem??Nalezności bankowe z tytułu prowadzenia rachunku przedawniaja się z upływem 2 lat ale od rozwiązania umowy....Czy bank miala obowiązek po 2 latach rozwiązac umowę i czy mogę sie na to powołać?? dziękuję z góry za rady.

prosze poczytac regulamin i umowę prowadzenia rachunku -tam jest wszystko napisane ,kto ,kiedy, i jak ma prawo rozwiazać umowę i na jakich warunkach..

Najlepiej zgłoś się do banku i wyjaśnij sprawę, gdyż pewnego dnia może zapukać do Ciebie komornik, choć po uprzedniej długiej procedurze w tej sprawie. Nie trać czasu, odsetki mogą Cię "zwalić z nóg"!

[cytat="blond"]Nie trać czasu, odsetki mogą Cię "zwalić z nóg"![/cytat]
Bez przesady, nie straszcie człowieka.
Ponadto osobiście Karolina mogłaby udać się tylko do siedziby Inteligo w Warszawie, ul. Wspólna 47/49. Natomiast posiadacze konta mogą otrzymać informacje:
0800 121 121 - bezpłatna infolinia dla posiadaczy konta Inteligo
(81) 53 56789 - połączenia z telefonów komórkowych i z zagranicy,
(81) 53 56100 - fax
lub: info@inteligo.pl

Regulamin: http://www.inteligo.pl/infosite/oferta_ ... A56575925D

Cytat:
Rozwiązanie Umowy

§ 18

1. Rozwiązanie Umowy przez Klienta może nastąpić w dowolnym momencie z zachowaniem 1-miesięcznego okresu wypowiedzenia liczonego od daty otrzymania oświadczenia Klienta przez Bank.
2. Rozwiązując Umowę Klient zobowiązany jest przesłać do Banku listem poleconym pisemne oświadczenie o wypowiedzeniu Umowy.
3. Rozwiązanie Umowy przez Klienta jest równoznaczne z rozwiązaniem Umowy o Kartę.
4. W okresie wypowiedzenia Bank blokuje dostęp Klienta do rachunków prowadzonych w ramach Umowy oraz unieważnia wszystkie wydane Karty i nie wydaje nowych Kart.
5. Po upływie 1-miesięcznego okresu wypowiedzenia liczonego od dnia otrzymania przez Bank pisemnego oświadczenia o wypowiedzeniu Umowy przez Klienta....
§ 22

1. 1. Bank może wypowiedzieć Umowę tylko z ważnych powodów. Za ważny powód uznaje się w szczególności:
1. Naruszenie przez Klienta warunków Umowy lub ogólnie obowiązujących przepisów prawa,
2. Podanie przez Klienta we Wniosku nieprawdziwych danych,
3. Spowodowanie przez Klienta Nieautoryzowanego salda ujemnego na jakimkolwiek rachunku w ramach Konta,
4. Zagrożenie terminowej spłaty należności realizowanych przy użyciu Karty,
5. Brak adresu zameldowania na pobyt stały lub czasowy,
6. Odnalezienie nazwiska Klienta w Systemie Międzybankowej Informacji Gospodarczej - Bankowy Rejestr prowadzony przez Związek Banków Polskich.
2. Bank może wypowiedzieć Umowę w przypadku braku jakichkolwiek obrotów na rachunku Posiadacza Konta poza okresowym dopisywaniem odsetek lub potrącaniem prowizji i opłat, przez okres co najmniej 3 miesięcy.
3. Wypowiedzenie Umowy dokonywane jest w formie pisemnej i jest przesyłane Klientowi listem poleconym na adres korespondencyjny podany Bankowi przez Klienta.
4. Okres wypowiedzenia wynosi 1 miesiąc. Wypowiedzenie Umowy uważa się za doręczone po upływie 14 dni roboczych od daty wysłania.
5. W okresie wypowiedzenia, na środki znajdujące się na Koncie Klienta, zostaje założona blokada.
6. Bank po upływie okresu wypowiedzenia zamyka Konto i dokonuje przelewu pozostających środków wraz z odsetkami naliczonymi do dnia rozwiązania Umowy na wskazany przez Klienta rachunek bankowy.
7. Jeżeli Klient nie wskaże rachunku, na który środki z zamykanego Konta mają być przekazane, będą one przelane na nieoprocentowany rachunek przejściowy w Banku.
8. W sytuacji braku środków na Koncie na pokrycie wszystkich zobowiązań Klienta wobec Banku, Bank może dochodzić zaspokojenia roszczeń w trybie postępowania egzekucyjnego na podstawie zaopatrzonego w klauzulę wykonalności oświadczenia Klienta o poddaniu się egzekucji złożonego zgodnie z art. 97 Prawa bankowego.

W inteligo jest tak, ze jeżeli średnie saldo na koncie jest poniżej 5zł, to za prowadzenie konta pobierana jest opłata chyba 4,99 miesięcznie.

[cytat="grizz"]W inteligo jest tak, ze jeżeli średnie saldo na koncie jest poniżej 5zł, to za prowadzenie konta pobierana jest opłata chyba 4,99 miesięcznie.[/cytat]

Tak, poniżej ale 100zł

:) tak oczywiście. Sam nie wiem skad, się to 5 tam wzięło.

Chce wypowiedzieć tę umowę, choc nawet nie znam numeru tego konta- odgrzebałam swoją stara skrzynke pocztową i czekam czy przyjdzie w tym miesiącu mail z tego banku. Zastanawiam się co by się stało gdybym zaczęła wpłacać kasę na to konto -czy z niej potraciliby należnośc dla siebie???Trochę jestem tym przestraszona bo nie wiem jaka to może być kasa??5 zł miesięcznie przez 4 lata to jeszcze luz ale nie wiem co z tym odsetkami...dziekuję za wszystkie odpowiedzi

Choć jest 2.47 zadzwoniłam na infolinię i spadł mi kamień z serca-powiedziano mi że jeżeli raz pobrano opłatę za prowadzenie konta i powstało saldo ujemne to kolejnych opłat bank już nie pobierał,jedynie naliczal odsetki.

Ustawa prawo bankowe
[lex:19ipregt]Art. 60. Jeżeli umowa rachunku bankowego nie stanowi inaczej, ulega ona rozwiązaniu, gdy w ciągu dwóch lat nie dokonano na rachunku żadnych obrotów, poza dopisywaniem odsetek, a stan środków pieniężnych na tym rachunku nie przekracza kwoty minimalnej określonej w tej umowie.[/lex:19ipregt]
Umowa, o której rozmawiacie nie istnieje od dwóch lat. Co ciekawsze ewentualne roszczenia banku przedawnią się za rok (4 lata nie używania konta, to dwa lata na wygaszenie umowy, plus dwa lata okresu przedawnienia)

Kodeks cywilny
[lex:19ipregt]Art. 731. Roszczenia wynikające ze stosunku rachunku bankowego przedawniają się z upływem lat dwóch. Nie dotyczy to roszczeń o zwrot wkładów oszczędnościowych.[/lex:19ipregt]

nie ma to jak dwuletniego kotleta odswiezyc... zamykam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót