Nieważny Staatsangehörigkeitsausweis a potwierdzenie obywatelstwa

• Autor wątku Autor wątku ptrz666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

ptrz666

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam Was serdecznie.

Przeczytałem kilka wątków w okolicach tematu który mnie interesuje, ale nie otrzymałem dokładnych informacji, dlatego pytam.

Sprawa wygląda tak - dostałem po dziadku obywatelstwo niemieckie (urodził się w roku 1944 na terenie niemieckim, zniemczono mu imię, etc). Na Staatsangehörigkeitsausweis byłem wpisany wraz z ojcem i siostrą, kiedy został nam wyrabiany paszport nie byłem jeszcze pełnoletni. Paszport dostałem na okres 5 lat, ważność stracił w roku 2009. Staatsangehörigkeitsausweis stracił ważność 1 kwietnia tego roku. Paszport nie był mi potrzebny, bo dziś wszędzie na dowodzie się śmiga, ale zgapiliśmy się z tym obywatelstwem.

Sprawa wygląda tak - skończyłem studia, chcę uciec na stałe do Niemiec i korzystać z praw, które kiedyś były mi przyznane. Co robić w takim momencie - składać wniosek o nowy Staatsangehörigkeitsausweis? Składać wniosek o wydanie nowego paszportu bez aktualnego Staatsangehörigkeitsausweis czy może po prostu - jechać do Niemiec i tam coś kombinować?

Konsulat w którym składałem wnioski kiedyś znajduje się w Opolu. Co robić?

Jak wystapisz o nowy Staatsangehörigkeitsausweis, istnieje pewne niebezpieczenstwo, ze dostaniesz odmowe, bo teraz Staatsangehörigkeitsausweisy sa wystawianie bezterminowo i urzedy sa zobowiazane weryfikowac na now wszystkie okolicznosci.

Generalnie do wyrobienia nowego dowodu/paszportu nie jest konieczne posiadanie waznego Staatsangehörigkeitsausweisu, ale w konsulatach czesto sie upieraja, zeby im taki przedstawic.

Mozesz pojechac do Niemiec, zlozyc tam wniosek o wydanie dowodu osobistego na postawie starych dokumentow, powinno sie udac bez klopotow

Czyli ogólnie lepiej nie ryzykować i nie robić nowego Staatsangehörigkeitsausweisu w Opolu, tylko w razie wyjazdu do Niemiec przestawić stare papiery i wyrobić sobie dowód osobisty? No ok.

Jeżeli Staatsangehörigkeitsausweis jest nieważny jest to równoznacze z tym, że obywatelstwo mi "przepadło", czy na jakiej zasadzie się to odbywa? Jeżeli na tych starych papierach wyrobię sobie w Niemczech dowód osobisty, to będę miał tam wpisane (oczywiście najprawdopodobniej) obywatelstwo niemieckie?

Obywatelstwo "nie przepada" gdy konczy sie waznosc jakiegos papierka. Tak jak obywatelstwo polskie nie "przepada", bo skonczyla sie waznosc polskiego dowodu osobistego, a nie zdazyles sobie wyrobic nowego.

Czy na starych papierach mozna wyrobic nowe, zalezy od urzednika/urzedu. W razie watpliwosci co do "Fortbestehen der Staatsangehörigkeit" (dalszego istnienia obywatelstwa) moga zazadac wyrobienia nowego Staatsangehörigkeitsausweisu.

Tak samo jest z Polakami mieszkajacymi za granica: jak ci sie konczy waznosc jednego polskiego paszportu i na czas skladasz wniosek o nowy, nie musisz przedstawiac zadnych dodatkowych dokumentow. Ale jak komus ostatni polski paszport sie skonczyl 5-7-10 lat temu (bo ma podwojne obywatelstwo i nie byl mu potrzebny nowy polski) i chce wyrobic nowy, to konsulat moze (choc nie musi) zazadac papierka o nazwie "zaswiadczenie posiadania obywatelstwa polskiego", ktore wydaje urzad wojewodzki ostatniego miejsca zamieszkania.

Dosyc podobnie to funkcjonuje w przypadku urzedow niemieckich z niemieckimi papierami.

Obywatelstwo "przepada" dopiero wtedy, gdy podczas ponownej weryfikacji obywatelstwa podczas opracowywania wniosku na wydanie nowego, bezterminowego Staatsangehörigkeitsausweisu urzad dojdzie do wniosku, ze pierwotne wystawienie pierwszego bylo nieuzasadnione/pomylkowe. Ale nawet wtedy obywatelstwa nie tyle "przepada", co urzad stwierdza, ze ono nigdy nie istnialo

Ostatnia edycja:
Bardzo mi pomogłeś. Ostatnie pytanie, może troszkę głupie, ale ostatecznie rozwieje wszelkie moje wątpliwości.

Fakty: Paszport nieważny od 2009, Staatsangehörigkeitsausweis nieważny od 2014. Hipotetycznie wyjeżdzam do Niemiec za rok w sierpniu.
Pytanie: Przystępując za ok. rok do procedury wystawienia mi dowodu osobistego w Niemczech (i zarazem potwierdzenia nim obywatelstwa, które podobno nie przepada), po wcześniejszym zameldowaniu się tam na miejscu - powinienem go dostać jedynie na podstawie w.w. dokumentów i raczej nie powinienem spotkać się z odmową?

Jesli twoj Staatsangehörigkeitsausweis stracil waznosc dopiero pare tygodni temu, to radze i juz teraz pojechac do jakiegos przygranicznego miasta w NIemczech i wyrobic dowod osobisty (do tego nie potrzeba zameldowania).

Czy obywatelstwo "przepada", wyjasnlem w modyfikacji mojego wpisu. Moze sie okazac, ze pierwotnie je blednie stwierdzono i ze nigdy go nie miales mimo posiadania paszportu niemieckiego i Staatsangehörigkeitsausweisu. To sa przypadki rzadkie, ale sie zdarzaja.

Nikt ci nie zagwarantuje, ze dostaniesz nowy niemiecki dokument tozsamosci bez dodatkowych formalnosci, bo to jest decyzja uznaniowa urzednika przyjmujacego wniosek o dowod/paszport. Ale ja bym mimo wszystko juz teraz tak sprobowal, a nie czekal rok do wyjazdu, bo im mniej czasu minelo od uplywu waznosci Staatsangehörigkeitsausweisu, tym wieksze szanse, ze przymkna na to oczy i dostaniesz nowy dowod/paszport bez wyrabiania nowego

Czyli lepiej jest to robić w przygranicznym mieście w Niemczech niż w konsulacie w Opolu?

No i ciekawi mnie - bez zameldowania wystawiają dowód osobisty tak po prostu, każdemu?

-- Jeszcze jedna kwestia. Jak wiadomo Staatsangehörigkeitsausweis się skończył, ale teraz ojciec mówi, że paszport niemiecki ma ważny jeszcze do lipca. Jak to u niego by wyglądało z przedłużeniem paszportu/uzyskaniem dowodu?

Ostatnia edycja:
Ja nie mam od 28 lat zameldowania w Polsce, a mimo to wyrobilem sobie dwukrotnie w Polsce polski dowod osobisty bez zameldowania, bo to jest mozliwe wg przepisow, do wyrobienia dowodu nie jest konieczne zameldowania. W rubryce zameldowanie mam wpisane "brak". Podobnie jest w Niemczech.

Mozesz zrobic najpierw cos innego: przejsc sie do konsulatu w Opolu i sprobowac wyrobic tam dowod na "stare papiery", bo ani w przepisach wykonawczych do ustawy o (niemieckich) dowodach ani w przepisach wykonawczych do ustawy o paszportach nie ma zdania typu "Niezbedna podstawa do wyrobienia dokumentu jest posiadanie waznego Staatsangehörigkeitsausweisu". Jest tam jedynie zdanie, ze "w razie watpliwosci nalezy udowodnic posiadanie obywatelstwa". Dlatego trudno tu cos przewidywac, bo pojecie "watpliowosci" jest wzgledne. Z tego co wiem, w konsulatach mocno naciskaja na wyrobienie nowego Staatsangehörigkeitsausweisu, a w krajowych urzedach miejskich w Niemczech z reguly nie.

W przypadku twojego ojca bedzie tak samo. Bylem jakies 3 lata temu z kims z rodziny w konsulacie we Wroclawiu, tej osobie i Staatsangehörigkeitsausweis i paszport skonczyly sie jakies 5 lat temu. Kobieta w okienku (to sa zreszta Polki, a nie zadne niemieckie urzedniczki) nie do konca poprawna niemieczczyzna stwierdzila, ze "trzeba" wyrobic nowy Staatsangehörigkeitsausweis. Poniewaz ja mowie bezblednie po niemiecku i jestem niemieckim urzednikiem panstwowym, wyciagnalem moja legitymacje sluzbowa i powiedzialem jej "na jaka podstawe prawna sie Pani powoluje, wysuwajac takie "zadanie"? Zbilo ja to z pantalyku, bo nie wiedziala, co odpowiedziec, i przyjela dokumenty bez waznego Staatsangehörigkeitsausweisu. Jakby sie znala do konca na przepisach wykonawczych, to by sie powolala na te "watpliwosci".

One tam robia tylko to, co im z gory powiedzial niemiecki przelozony. A jakie sa aktualne instrukcje w konsulacie w Opolu, tego ci nie powiem.

Na forum natomiast wiele osob potwierdzalo, ze wewnatrz Niemiec w lokalnych urzedach miasta dostawalo bez problemow nowy dowod nawet na stare papiery

PS
Bez zameldowania w Niemczech mozna generalnie wyrobic tylko dowod osobisty (Personalausweis), paszportu bez zameldowania nie mozna generalnie wyrobic (chociaz i tu sa wyjatki, ale to by kosztowalo minimum 2 razy wiecej)

Weiterhin können alle Deutsche unabhängig von Ihrem Wohnsitz Anträge an jeder Personalausweisbehörde im In- und Ausland stellen, wenn dafür ein „wichtiger Grund“ dargelegt wird . So können sich im Notfall Deutsche mit Wohnsitz im Ausland weiterhin auch an jede inländische Personalausweisbehörde wenden.

Musisz wiec miec "wazny powod", zeby wyrobic dowod w Niemczech bez zameldowania, mozesz np. powiedziec, ze przyjechales w odwiedziny, a zaoferowano ci prace wakacyjna w McDonaldzie i potrzebujesz do tego pilnie niemiecki dowod

Ostatnia edycja:
Ok, czyli jadę do Opola złożyć wniosek, jeżeli będą chcieli wyrobić mi nowy Staatsangehörigkeitsausweis, to odwołuję sprawę i jadę spróbować załatwić to samo w Niemczech.

Chyba jedyna słuszna droga, z tego co opowiadasz. Dzięki bardzo za pomoc.

Ostatnie pytanie - niemiecki znam tak sobie - potrafię się "dogadać". Czy potrzebuję wziąć np. kumpla który po niemiecku szprecha aż miło do pomocy w razie barier językowych zarówno do Opola jak i do Goerlitz?

Jak sie potrafisz dogadac, to formalnosci i pytania przy zalatwianiu dowodu sa dosyc proste, wiec to powinno wystarczyc.

I przeczytaj moje uzupelnienie dot. "waznego powodu" (wichtiger Grund)

Paszportu nie wyrabiać, tylko dowody osobiste? Dlatego, że nie jest do wyrobienia takowych potrzebny Staatsangehörigkeitsausweis?

Praca w McDonaldzie jako ważny powód da radę poważnie...? :)

Dzięki serdeczne za pomoc, nawet nie wiesz jak wiele mi wyjaśniłeś. Można tutaj jakoś plusować na tym forum?

Ostatnia edycja:
hehe, ty dalej tego do konca nie rozumiesz. Staatsangehörigkeitsausweis to jest "zaswiadczenie o posiadaniu obywatelstwa". Bez wzgledu czy paszport czy dowod, w obu przypadkach trzeba byc obywatelem niemieckim, zeby taki dokument otrzymac. W razie watpliowosci, czy wnioskodawca ma (nadal) obywatelstwo, zarowno przy wyrabianiu dowodu jak i przy wyrabianiu paszportu urzednik moze zazadac okazania aktualnego zaswiadczenia o posiadaniu obywatelswa.

Roznica jest jedynie w technicznych przepisach wykonawczych. Bez zameldowania w Niemczech paszportu generalnie sie nie wydaje, trzeba skladac wniosek w konsulacie w miejscu zamieszkania za granica.
W przypadku dowodu osobistego mozliwe jest zlozenie wniosku w dowolnym urzedzie krajowym lub zagranicznym, ale bez zameldowania w Niemczech trzeba powolac sie przy tym na "wazny powod". Wiec musisz wymyslic sobie jakis "wazny powod", ktorego definicji przepisy blizej nie okreslaja.

Ale najpierw sprobuj w konsulacie w Opolu, moze ci wystawia paszport/dowod bez marudzenia

Ok, wszystko już mam wyjaśnione. Ale czy jest jakaś różnica w praktyce między posiadaniem (wyrobieniem) dowodu osobistego a paszportu (przykładowo w Opolu)? Strasznie głupie pytanie, no ale... :D

No i - jeżeli w Opolu będą wymagać potwierdzenia obywatelstwa, co za tym idzie - ponownego wyrobienia Staatsangehörigkeitsausweisu to raczej odmówić dalszego postępowania w takim przypadku, bo nie wiadomo jak się to skończy i próbować wyrobić dowód w Niemczech. Jeżeli w Niemczech również nie wyjdzie, wtedy dopiero powinienem Staatsangehörigkeitsausweis wyrabiać na nowo i liczyć na odrobinę szczęścia, że mi to obywatelstwo potwierdzą.
Dziadek niby urodził się na niemieckiej ziemi (III Rzesza), więc skoro kiedyś nam przyznali, to może jeszcze raz się uda...

Dowod czy wydany w konsulacie czy w urzedzie krajowym w Niemczech ma taka sama "wartosc".
Jesli twoj dziadek urodzil sie na terenie III Rzeszy i mieszkal na terenia III Rzeszy w granicach z 1937, to na 99.99% nie bedziesz mial zadnego problemu z wyrobieniem nowego Staatsangehörigkeitsausweisu. Takie problemy maja z reguly tylko osoby, ktore powoluja sie na obywatelstwo z tytulu Volkslisty

A co do 2 części mojego posta - czy ta "kolejność działań" jest logiczna i sensowna? :) Tym pytaniem skończę Cię dręczyć na dzisiaj, stokrotne dzięki.

Tak, najpierw idz do konsulatu, przypuszczam, ze oni tez inaczej sie patrza na Reichsdeutschow, ktorych obywatelstwo jest bezsprzeczne a inaczej na Volksdeutschow, z ktorych obywatelstwem sa najwieksze problemy.

Nie zmienia to faktu, ze w przypadku zgloszenia sie do urzedu niemieckiego wewnatrz kraju bedziesz musial wymyslic jakis "wazny powod". Najprosciej byloby sie u kogos zameldowac, chociazby na pare tygodni, wtedy nie trzeba miec "waznego powodu"

PS
Jesli ci sie uda w konsulacie, to napisz na forum, to na pewno bedzie wazna informacja dla innych

Ostatnia edycja:
Jasne, napiszę tutaj. No to kierunek - Opole. Mam nadzieje, że uda się coś załatwić. Pewnie w tym tygodniu się tam wybiorę. Dzięki za pomoc, jakby co - napiszę jeszcze w tym temacie. :brawo:

ptrz666,
czy możesz opisać jak potoczyły się dalej Twoje losy z wyrabianiem paszportu/dowodu ?

jestem w bardzo podobnej sytuacji, ten wątek jest dla mnie bardzo wartościowy, jednocześnie ciekaw jestem finału Twojej sprawy. Mam możliwość wyrobienia dokumentów po Polskiej jak i Niemieckiej stronie - aktualnie jestem w PL zatem jeśli tutaj udało Ci się wszystko rozwiązać, będzie to dla mnie cenna wskazówka.

Pozdrawiam!

Witaj. Słuchaj - ja odpuściłem wyrabianie dokumentów w polsce. Nie są mi tutaj koniecznie potrzebne. Sprawę odłożyłem na moment, kiedy znajdę się w Niemczech i tam mam zamiar wyrobić nowe.

Witam.
Czy Vorlaufiger Ausweis DVL jest potwierdzeniem obywatelstwa D.R.?

Powrót