Nieważny Staatsangehörigkeitsausweis a potwierdzenie obywatelstwa

• Autor wątku Autor wątku ptrz666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
sensor40, ja w ogóle jestem trochę w szoku, że ciebie traktują jak mnie, tzn. dostajesz te same pytania z BVA co osoba obiegająca się o obywatelstwo.. :-O

Nie wiem dokladnie co sie zmieniło w tych przepisach i czy teraz jak otrzymasz obywatelstwo to bedzie ono juz na zawsze czy znowu na 10 lat?

Ja dokładnie to samo wysłałem do bva, ipn, anders i wczoraj im wypracowanie wyslalem na temat 2 stron pytan urzędniczki, ale pewnie jeszcze parę lat poczekam na decyzje... ;/

W twoim przypadku, ja bym wnioskował o przeniesienie papierow do Ratusza w mieście w którym się zameldowałeś w Niemczech, bo to nie jest tak że tylko BVA przyznaje obywatelstwo, ale lokalnie też mają takie możliwości. BVA jest dla takich osób jak ja, którzy mieszkają poza Niemcami.

Sensor40

Ty mieszkasz teraz w niemczech i jednocześnie czekasz na odbiór dowodu osobistego i twoja sprawa leży w Bva a to Nie jest dobre rozwiązanie . Jeśli BVA stwierdzi że twój Staat był wydany na złych papierach to mogą Ci cofnąć obywatelstwo a wtedy twój nowy dowód i paszport nic w tym nie pomogą .
Jedynie możesz napisać do BVA ze wycofujesz wniosek bo mieszkasz już w niemczech i chcesz żeby na miejscu się tym zajęli . Bo jeśli twoje papiery były niepewne to dużo ryzykujesz.

Posiada może ktoś wzór pisma w języku niemieckim z prośbą o przedłużenie Staatsangehörigkeitsausweis?

normalny wniosek wypelniasz, zadzwon do konsulatu do opola czy wrocka, pani ci przez telefon wszystko powie po polsku

Witam. Bardzo proszę o pomoc. Chciałam w Opolu wyrobić dzieciom niemieckie paszporty. Wszystko juz się dowiedziałam.... ale .... nie potrafię znaleźć męża staatu. Mój jest...
Paszporty nasze są - nie ważne. Mój staat jest no cóż również nie ważny. Dodam że mieszkaliśmy w De przed ślubem. Męża paszport jest wydany w De nawet ma niemieckie prawo jazdy i teraz nie wiem, nie pamiętam czy gdzieś w urzędzie musiał oddac staat.... chociaz to chyba nie możliwe. Czy uda mi się wyrobić dzieciom paszporty? I co z jego staatem skoro dokument się zgubił?

Nie rozumiem pytania, bylas w konsulacie i "wszystko sie dowiedzialas" a teraz tu sie pytasz, czy "uda ci sie wyrobic dzieciom paszporty".
Konsulat ci chyba powiedzial, czy potrzebuje aktualne Staatsangehörigkeitsausweisy rodzicow, zeby wrobic dzieciom paszporty. Jesli potrzebuje, to musicie sobie wyrobic nowe, ale ze sie "zgubil", to nie jest taki problem, trzeby sie zwrocic do tego organu, ktory go wydal pierwotnie i na pewno maja tam decyzje o jego wydaniu

Witam. Może zbyt krótko opisałam, przepraszam. Siostra wcześniej wyrabiala córce paszport na swoim i męża nie ważnym staatsangehörigkeit. Wyrobili paszport pod warunkiem że teraz te dokumenty odnowią. I tak miałam zamiar zrobić dla swoich dzieci. No niestety męża dokumentu nie ma. Nie wiem czy gdzieś go w w Niemczech zostawiliśmy nie pamiętam. Dlatego pytalam czy uda mi się wyrobić im paszporty bez sttatu męża. Bardzo dziękuję za informacje o możliwości wystawienia takiego dokumentu. I jeszcze jedno pytanie... jeżeli był wydany w Köln to tam należy się zgłosić?
Bardzo dziękuję za udzielenie odpowiedzi.

Decyzja, czy paszport zostanie wyrobiony bez aktualnego Staatsangehörigkeitsausweisu nalezy do pracownikow konsulatu. Jesli sobie zazycza waznego, to nie wyrobisz, jak nie zazycza, wyrobisz, ale tego ci tu nikt nie powie.
Nie wiem, kto "w Köln" wydawal ten zagubiowyn Staatsangehörigkeitsauswei, urzad miasta czy Bundesverwaltungsamt i czy on byl na 10 lat czy bezterminowy. Nowe sa wazne bezterminowo, ale za ich wystawienie odpowiada Bundesverwaltungsamt, ktory jest w tez w Köln

Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Mam nadzieje ze wszystko uda mi się załatwić.
Pozdrawiam.

Pogodniak napisał:
Decyzja, czy paszport zostanie wyrobiony bez aktualnego Staatsangehörigkeitsausweisu nalezy do pracownikow konsulatu. Jesli sobie zazycza waznego, to nie wyrobisz, jak nie zazycza, wyrobisz, ale tego ci tu nikt nie powie.
Nie wiem, kto "w Köln" wydawal ten zagubiowyn Staatsangehörigkeitsauswei, urzad miasta czy Bundesverwaltungsamt i czy on byl na 10 lat czy bezterminowy. Nowe sa wazne bezterminowo, ale za ich wystawienie odpowiada Bundesverwaltungsamt, ktory jest w tez w Köln
Może zadam banalne pytanie, czemu kiedyś dawano na 10 lat, a teraz bezterminowo?

Staatsangehörigkeitsausweis to jest dokument potwierdzajacy posiadanie obywatelstwa, a nie dokument nadania obywatelstwa. A dokumenty maja rozna waznosc, np. w Polsce "zaswiadczenie o posiadaniu obywatelstwa polskiego" jest wazne tylko 6 miesiecy, co nie oznacza, ze po 6 miesiacach przestaje sie byc obywatelem polskim. Albo inaczej: jak straci ci waznosc polski dowod osobisty, to nie przestajesz byc obywatelem polskim, tylko musisz wyrobic nowy dokument

Witam. Złożyliśmy wnioski na paszporty dla dzieci. Bez problemu. No moim nie ważnym staatsangehörigkeit. Teraz muszę wysłać do Wrocławia pismo o odnowienie mojego dokumentu, wyrobienie dzieciom i prośbę o nowy dokument dla męża z wyjaśnieniem ze się zgubił. Dziekuje za odpowiedzi.

Witam, mam takie pytanko dostałem odpowiedź z Koln w sprawie przedłużenia Staatu itd. Czekałem 2 lata. Odpowiedziałem przekładając potrzebne dokumenty itd. Skoro jest już numer sprawy itd? Długo jeszcze będę czekał? Ktoś mial podobnie? Chodzi mi o czas oczekiwania na następną odpowiedź lub może już zostanę poinformowany o wyrobieniu Staatu.. Ile będę jeszcze czekał?

mikaelkooo napisał:
Witam, mam takie pytanko dostałem odpowiedź z Koln w sprawie przedłużenia Staatu itd. Czekałem 2 lata. Odpowiedziałem przekładając potrzebne dokumenty itd. Skoro jest już numer sprawy itd? Długo jeszcze będę czekał? Ktoś mial podobnie? Chodzi mi o czas oczekiwania na następną odpowiedź lub może już zostanę poinformowany o wyrobieniu Staatu.. Ile będę jeszcze czekał?

Pomoże ktoś?

Napisz prostego maila. Podaj nr sprawy oraz poproś o odpowiedź. Ja tak zrobiłem i w wyznaczonym terminie dokumenty przyszły do Konsulatu.

Tzn wiesz miałem sytuację gdzie musiałem jeszcze coś przedstawić ale wszystko wysłałem notarialnie potwierdzone i przetłumaczone nawet więcej niż powinienem plus wnioski, mam nadzieję, że je dobrze wypełniłem i wysłałem wszystko listownie z potwierdzeniem odbioru. W zasadzie to pytam właśnie ile czekałeś na przyjście tych papierów do konsulatu czy na jaką kolwiek odp?

Składałem wniosek w Konsulacie. Po roku napisałem maila z prośbą o odpowiedź. Uzyskałem informację również na maila, że sprawa będzie rozpatrzona max w 6 miesięcy. Staat był do odbioru w wyznaczonym terminie w Konsulacie.

Powrót