Niezałatwienie sprawy w terminie - NCN

• Autor wątku Autor wątku Cj111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cj111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

Chciałbym się dowiedzieć czy w przypadku niezałatwienia mojej sprawy w terminie przez Komisję Odwoławczą Rady Narodowego Centrum Nauki powinienem złożyć wezwanie do usunięcia naruszenia prawa bezpośrednio do Komisji, czy zażalenie na niezałatwienie sprawy - do Rady NCN lub Dyrektora NCN?

Pozdrawiam

Jest to odwołanie od decyzji Dyrektora Narodowego Centrum Nauki (wniosek o grant). W decyzji jest następujące pouczenie:

"wnioskodawcy przysługuje odwołanie do Komisji Odwoławczej Rady Narodowego Centrum Nauki (...) w terminie 14 dni od dnia doręczenia niniejszej decyzji. Odwołanie składa się za pośrednictwem Dyrektora Narodowego Centrum Nauki"

Kieruję się tym poradnikiem: https://forumprawne.org/prawo-admin...szale-rozpatruje-odwolanie-lub-zazalenie.html ale mam wątpliwość czy nad Komisją Odwoławczą jest wyższy organ, czy nie :)

Cj111 napisał:
mam wątpliwość czy nad Komisją Odwoławczą jest wyższy organ, czy nie :)

wątpliwość może być rozwiana przykładowo poprzez przeszukanie bazy orzeczeń NSA :)

Szukam ale nie mogę znaleźć, mam wyroki merytoryczne, ale nie w kwestii opieszałości w rozpatrywaniu odwołania... Wydaje mi się że to organ nadrzędny wobec Dyrektora NCN więc powinienem skierować wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, ale nie jestem pewny na 100%. Pytam, ponieważ w poradniku trafiłem na informację że " (jeśli nie wiemy, czy dla naszej sprawy zastosować wzór 1 czy 2 poniżej, to proszę na forum założyć własny wątek, a zostanie udzielona wskazówka.)"

Cj111 napisał:
mam wyroki merytoryczne

Wyrok merytoryczny w swojej tresci zawiera informacje, czy zaskarzajac strona "odwolywala sie", czy tez "wzwywala do usuniecia naruszenia prawa".

Powrót