Niezapłacony towar (umowa ratalna)

• Autor wątku Autor wątku Michał115
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michał115

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, mam problem.
Mianowice sprzedałem znajomemu wyposażenie lokalu gastronomicznego w grudniu zeszłego roku za kwotę 49 000 zł. Spisaliśmy umowę kupna sprzedaży i wszystko grało. Znajomy mi dawał do ręki po 4000 zł za ratę i tyle. Ostatnio poprosił o potwierdzenie wpłaty obecnej raty i poprzednich. Jak najbardziej mu to podpisałem na kwotę 24 000 czyli zostało do spłaty 25 000 zł. Potwierdzenia wpłaty były dwa, jedno dla mnie jedno dla niego ale ja swojego nie wziąłem. Problem polega na tym, że kolejnej raty już nie zapłacił i powiedział, że zapłacił mi ostatnio wszystko przecież. Wysłał mi to samo potwierdzenie wpłaty podpisane przeze mnie ale na końcowej kwocie jest napisane 24 000 zł (styczeń luty marzec kwiecień maj czerwiec) plus 25 000 (pozostałe raty). Czy w sądzie jest jakaś szansa na wygranie tej sprawy ?

Co jest podstawą, skoro ma potwierdzenie wpłaty kwoty ?

Chodzi mi o to jakie są te szanse wygrania tej sprawy skoro ma potwierdzenie wpłaty a jak sąd zażąda go ode mnie to ja go nie przedstawię bo go nie mam. Moje słowo przeciwko jego potwierdzeniu wpłaty kwoty na papierze z moim podpisem. Nie widzę tego.

Michał115 napisał:
...jakaś szansa na wygranie tej sprawy ?

Michał115 napisał:
Chodzi mi o to jakie są te szanse wygrania tej sprawy...

Dwa różne pytania.
Odpowiedź na pierwsze - Tak.
Odpowiedź na drugie - Niemożliwe do określenia na tym etapie. Prawdopodobnie znikome.

Wstaw to potwierdzenie. Czytam i czytam i nic z tego co napisałeś nie mogę zrozumieć :)

Chodzi o sprzedaż ratalna. Zaraz zrobię zdjęcie i wstawię.

Michał115 napisał:
Chodzi o sprzedaż ratalna.
To zrozumiałem :)
Jak rozumiem w umowie jest zapis o płatności w ratach z wyszczególnieniem kwot i terminu spłat ?

Kanas napisał:
To zrozumiałem :)
Jak rozumiem w umowie jest zapis o płatności w ratach z wyszczególnieniem kwot i terminu spłat ?

W umówię jest zapisane wszystko. I kwota rat i termin spłaty każdej raty do 30 dnia każdego miesiąca.

Więc nie rozumiem w czym problem, w tym, że on ma dwa potwierdzenia ?
Co z tego ?
Nic.
Przecież na potwierdzeniu wyraźnie jest napisane za jakie miesiące zostało zapłacone i ile pozostało do spłaty;
Michał115 napisał:
na końcowej kwocie jest napisane 24 000 zł (styczeń luty marzec kwiecień maj czerwiec) plus 25 000 (pozostałe raty)
Przynajmniej tak zrozumiałem powyższe, dlatego chciałem zobaczyć jak faktycznie wygląda potwierdzenie :)

8646307_FullSizeRender.jpg

Przyznam, że możesz mieć kłopot. Po potwierdzeniu można zakładać, że zostało zapłacone 37 tys.

Z opisu 49000, na pokwitowaniu 37000/
Z opisu wpłacano 5*4000 a na pokwitowaniu 5*2000.
Z opisu pozostało 25000 a na pokwitowaniu 27000.

Coś się tutaj nie klei.

W pierwszym poście podałem fikcyjne kwoty z głowy bo nie pamiętałem dokładnie ale na potwierdzeniu jest wszystko poprawnie.
Niestety pierwszego posta nie mogę edytować już.

Dodatkowo osoba sprzedała już to wyposażenie dalej i wyjeżdża za granicę na stałe z tego co się dowiedziałem.

Czyli szanse marne?

Ja pokwitowałem przyjęcie 10 000 zł ale z potwierdzenia wynika, że niestety 37 000 zł.

Michał115 napisał:
W pierwszym poście podałem fikcyjne kwoty z głowy bo nie pamiętałem dokładnie ale na potwierdzeniu jest wszystko poprawnie.
Szanse marne, bo sam nie "pamiętasz", zatem uważam, że jeżeli ktoś kręci, to niekoniecznie nabywca. Albo jeden drugiego wart. Poza tym na wyposażenie powinieneś wystawić fakturę. Chyba, że coś się zmieniło ostatnio...

Pisząc posta nie pamiętałem dokładnych kwot więc napisałem pierwsze lepsze dla ogółu sprawy. Następnie odkopałem sms-a i wrzuciłem potwierdzenie a już było za późno aby skorygować pierwszy post. Więc nie rozumiem czemu miałbym kręcić.

Powrót