Niezdany egzamin radcowski

• Autor wątku Autor wątku zabrzanin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
nagakuna napisał:
Ja pier...

W moim przypadku zarzucono mi niepodmniesienie zarzutu praw0a materialnego

A nie jest tak, że zarzucono Tobie niepodniesienie art. 445? Bo błędny stan faktyczny wpływał tylko na przyczynienie się. 445 i tak został naruszony, bo sąd uznał, że należy się mniejsze zadośćuczynienie. Tak więc jest to sytuacja, w której można było zarzucić i 233 i prawo materialne (445).

pepegit napisał:
w której komisji zdawaleś?

***skrócenie cytatu***

Zdawałam w komisji nr 2 w P. Wiem, że w komisji nr 3 w P. też ludzie nie podnosili naruszenia art 149 w adm i zdawali;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zdałem w Pozku w K1, tak jak cała reszta:) Gratulacje dla wszystkich!
I podziękowania dla komisji za pozytywną ocenę mojej nietypowej umowy!

Jestem ciekaw, kiedy radość z tego, że zdali wszyscy zamieni się w narzekania, że za dużo radców na rynku. Pewnie już niedługo :)

Co do wyników w Poznaniu. To moim zdaniem tak mała ilość ocen niedostatecznych nie była wynikiem jakiegoś bardziej łagodnego podejścia czy niższej poprzeczki. Ja odniosłem wrażenie, że wszyscy po prostu równo napisali. Może to efekt pewnego rodzaju, że tak powiem oddziaływania jednych za drugich, przepływania informacji z jednej strony na drugą. Z każdym z kim rozmawiałem po egzaminie miał w zasadzie podobne rozwiązania kazusów. Nie słyszałem o sytuacjach, by ktoś pisał apelację a ktoś obok opinię o niezasadności. Do tego rozsądne podejście do administracyjnego i tak naprawdę nie było na czym uwalać.

martusia_q napisał:
KANTapli, dzięki za pozdrowienia :)) to ja miałam te 99/100; sama nie wiem jak to się stało :)
Gratulacje dla wszystkich tych, którzy zdali i życzenia powodzenia dla tych, którzy się będą odwoływać.

Gratuluję i chylę czoła przed wynikiem z testu:)
Chciałabym tez Cię spytać jako osoby doświadczonej w odwołaniu czy w tamtym roku K1 i K2 informowały jakoś odwołujących się o swoich poczynaniach? Czy też trzeba było czekać na ostateczne rozstrzygnięcie ze strony K2 nie bardzo wiedząc, kiedy ono nastapi?

Niki2011 napisał:
Gratuluję i chylę czoła przed wynikiem z testu:)
Chciałabym tez Cię spytać jako osoby doświadczonej w odwołaniu czy w tamtym roku K1 i K2 informowały jakoś odwołujących się o swoich poczynaniach? Czy też trzeba było czekać na ostateczne rozstrzygnięcie ze strony K2 nie bardzo wiedząc, kiedy ono nastapi?

Dzięki :)
Jeśli chodzi o odwołania zeszłoroczne, to na pewno K2 przesyłała informację o przewidywanym terminie rozstrzygnięcia - ja miałam termin do końca lutego 2011 (odwołanie rozpatrzyli mi w styczniu). Wiem, że niektórzy otrzymywali informację, że ich odwołania zostaną rozstrzygnięte do końca marca. Poza tm można było dzwonić do MS i pytać np. o terminy kolejnych posiedzeń K2 i o wyniki oczywiście. W zeszłym roku K2 zbierała się raz, czasem 2 x w miesiącu.
Ja dzwoniłam do MS po każdym posiedzeniu K2 z zapytaniem, czy moje odwołanie zostało już rozpatrzone.

Trzymam kciuki za powodzenie przed K2!

martusia_q napisał:
***skrócenie cytatu***Trzymam kciuki za powodzenie przed K2!

Dzięki wielkie za informację:)
W takim razie poczekam sobie jeszcze troszkę i wtedy zacznę zamęczać MS moimi telefonami, bo w sumie to co mi pozostało. Nie nastawiam się na zbyt wiele, ale a nuż będzie jakaś miła niespodzianka:D
Jeśli byłabyś w stanie wrzucić jeszcze bezpośredni telefon, tak abym nie stawiała całego MS na nogi, to byłabym Ci bardzo wdzięczna...
Pozdrawiam i życzę jak najszybszego wpisu na listę:)

Koleżanki i Koledzy, czy wie ktoś może, co się dzieje z odwołaniami złożonymi w OIRP w Gdańsku do K1? Odnoszę nieodparte wrażenie, że K1 celowo przetrzymuje temat. K1 jeszcze się nie zebrała. Nie wiadomo, kiedy się zbierze (termin 7 dniowy z k.p.a to w tym przypadku fikcja). Obawiam się, że może być tak, że K1 zbierze się na... chwilę i bez czytania odwołań zadecyduje o wysłaniu kompletu odwołań do Wawy. Czyli nasze odwołania, zamiast wylądować w Wawie już przed miesiącem, znajdą się tam dopiero w połowie września jako osiemsetne albo i lepiej z kolei do roztrzygnięcia... Bezsilność człowieka zabija...

martusia_q napisał:
****skrócenie cytatu****
Trzymam kciuki za powodzenie przed K2!

Powiedz, proszę, kiedy złożyłaś odwołanie i po jakim czasie dostałaś informację o terminie rozpatrzenia odwołania?

nagakuna napisał:
tydzień później do publicznej wiadomości podano list, bodajże Prezesa SN skierowany do profesjonalnych pełnomocników, w którym jest napisane, że podnoszenie równocześnie zarzutu naruszenia 233 i zarzutu prawa materialnego jest niedopuszczalnym spekulowaniem na nieustalonym stanie faktycznym.

Można prosić o więcej info w tym temacie. Względnie jakiś link do tego listu.

Niki2011 napisał:
Jeśli byłabyś w stanie wrzucić jeszcze bezpośredni telefon, tak abym nie stawiała całego MS na nogi, to byłabym Ci bardzo wdzięczna...
Pozdrawiam i życzę jak najszybszego wpisu na listę:)

tel. do MS to 22 51 88 210 i 211.
Dodam, że prózno ich szukać na stronie www.

clara44 napisał:

Super dzięki za tel!!!

Zazdroszę wszystkim których odwołąnie juz zostało przekazane do MS.

W wawie nic nie wiadomo kiedy pójdzie, brak informacji!!!! Normalnie masakra[/COLOR
]

A przecież MS rozpatruje wg. kolejnosci wpływu,
Pozatym czy komukolwiek K1 rozpoatrzyła już pozytywnie odwoąłnie???

A Poznań K1 - 100% zdało - super ciekawe - wszystcy mieli zgodnie z kluczem!!!!!!!!

Słuchajcie a wiecie coś na temat dodatkowych komisji odwoałwczych czy mają być powołane przez MS?????

A Poznań K1 - 100% zdało - super ciekawe - wszystcy mieli zgodnie z kluczem!!!!!!!!

Może po prostu K1 była normalna w ocenianiu prac (może wiedzieli, że to tylko propozycja, albo, że jest ona skopana co do admina)? K2, K3 w Poznaniu to łącznie 6 osób oblanych; K4 to ok 75% pozytywnych ocen.

W imieniu Poznania wypraszam sobie takie insynuacje

KANTapli napisał:

Może po prostu K1 była normalna w ocenianiu prac (może wiedzieli, że to tylko propozycja, albo, że jest ona skopana co do admina)? K2, K3 w Poznaniu to łącznie 6 osób oblanych; K4 to ok 75% pozytywnych ocen.

W imieniu Poznania wypraszam sobie takie insynuacje

sorry moze zle zabrzmiało oczywiście wam gratuluje !!! Naprawdę i zazdoszczę komisji i ludzkiego podejscia

i właśnie chciałam nawiazać ze może jednak można było klucz olać!!!!!

KANTapli - przepraszam jak uraziłam - nie było to moim zamiarem, ale wiesz patrząc na wasza zdawalnośc a naszą w Wawie i statystykę ze ludzie błędy popełniali aż zadrościć Wam 100% zdawalności!!!

ja patrzę pod kątem gospod. i nie zastosowania art. 379 ksh i tej reprezentacji!!!!

biedna_ja
Kobieta.gif
- proszę przestrzegać regulaminu forum i nie pisać postu pod postem, tylko korzystać z przycisku . To naprawdę nie jest trudne.
Następne posty pisane niezgodnie z regulaminem będą likwidowane.

Ostatnia edycja:
KANTapli napisał:
1) chyba raczej od kwietnia 2011,
2) IMHO teza o contra legem jest zbyt daleko idąca - art 149 stanowił i stanowi samodzielną podstawę do wszczęcia i odmowy wszczęcia postępowania

Miękniesz - już "IMHO" i "zbyt" daleko idąca, "chyba"
Nawet od grudnia od grudnia...
Nie dyskredytuj też proszę opinii prof. Wierzbowskiego - także sobie wypraszam, zgadza się z tym wiele sądów i doktrynerów, nic nie ma także złego w cytowaniu własnych komentarzy gdy sie jest przedstawicielem nauki.

ivy league napisał:
Miękniesz - już "IMHO" i "zbyt" daleko idąca, "chyba"
Nawet od grudnia od grudnia...
Nie dyskredytuj też proszę opinii prof. Wierzbowskiego - także sobie wypraszam, zgadza się z tym wiele sądów i doktrynerów, nic nie ma także złego w cytowaniu własnych komentarzy gdy sie jest przedstawicielem nauki.

Nie dyskredytuję i nie rozumiem, co sobie wypraszasz (jak rozumiem pijesz do mojej dzisiejszej zdecydowanej wypowiedzi, ale szczerze mówiąc pierwsza część Twojej wypowiedzi jest dla mnie nie do końca zrozumiała) - ale po jej przeczytaniu uważam, że prof. zdecydowanie lansuje i opowiada się za jedną z teorii (jak nazwać rozpisanie się na jednej stronie 3 teorii i na 5 stronach jednej). Jakkolwiek już przytoczenie 4 teorii (i kilku źródeł) wystarczyło na zdyskredytowaniu "klucza" - co uczynił również za free NSA w orzeczeniu z 30 czerwca 2011 (bodajże), to dalej powinien prof. albo sumiennie zająć się każdą z teorii w równym stopniu.

Osobiście uważam, że powoływanie się na swoją wypowiedź w celu uwiarygodnienia swojej tezy jest słabe - tak na prawdę nie pokazuje się, że moja teoria została poparta przez inne osoby.

Czy ja zwariowałam, czy z k.p.a. wynika, ze oni mają zrobić autokontrolę i przesłać papiery w ciągu 7 dni ? A K2 ma miesiąc od ich otrzymania? i co? w nosie to mają?

clara44 napisał:

Dzięki za tel. moje odwołanie będzie rozpatrzone na I posiedzeniu K2 tj. przełom września i października.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót