Niezdany egzamin radcowski

• Autor wątku Autor wątku zabrzanin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
clara44 napisał:
w miarę :) ale nie wiem skąd ona wie.

OK. Zatem czekamy dalej. Nic nie wiemy nadal. Pytam się i dopytuję bo mi niestety nie udaje się do izby dodzwonić tzn. nikt telefonu nie odbiera i na emaile też nie odpowiadają zatem brak informacji jest denerwujący!

Mam jeszcze pytanie do tych, co nie zdali administracji - czy uzupełniacie swoje odowłania o opinię prof. Wierzbowskiego?

W gdańsku w komisji nr 1 (gdzie oblano coś ok 39 osób a admina ) rozpatrzono odwołania "autokontrolnie". kilka osób już dziś sie cieszy:) yupi!

wiśnia tortowa napisał:
W gdańsku w komisji nr 1 (gdzie oblano coś ok 39 osób a admina ) rozpatrzono odwołania "autokontrolnie". kilka osób już dziś sie cieszy:) yupi!

a wiesz z jakich przedmiotów????????
zdradz wiecej szczegółów!!!!!!!!!!!!!!!

komisja 1st stopnia w gdańsku zebrała sie wczoraj i chyba doszła do wniosku, że trochę przegieli. U nas z adminów nie zdał nikt kto nie powołał się na 149. nie ważne co sie napisało. uzasadnienia egzaminatorów były dosłownie jednozdaniowe, bez żadnego pochylenia się nad istotą sprawy (komisja nawet nie miała ochoty zaznajomić się z tematem i jak tylko nie widziała w petitum 149 to stawiano 2).
mając na uwadze to co się dzieje w sprawie egzaminu i pewnie w zw. z treścią odwołań, komisja się ugięła.
dokładnie jak to wyglądało nie wiem (udało mi się zdać od razu), ale z tego co widzę, to jeżeli ktoś miał sensowną pracę, formalnie ok i uzasadnił racjonalnie inne zarzuty to od wczoraj ma zdany egzam:)

wiśnia tortowa napisał:
komisja 1st stopnia w gdańsku zebrała sie wczoraj i chyba doszła do wniosku, że trochę przegieli. U nas z adminów nie zdał nikt kto nie powołał się na 149.

A nie wiesz co z gospodarczym (reprezentacja zarząd)!!!!

WIŚNIA TORTOWA GRATULACJĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ostatnia edycja:
~ biedna ja: niestety nic nie wiem. Może zadzwoń do izby.

wiśnia tortowa napisał:
komisja 1st stopnia w gdańsku zebrała sie wczoraj i chyba doszła do wniosku, że trochę przegieli. U nas z adminów nie zdał nikt kto nie powołał się na 149. nie ważne co sie napisało. uzasadnienia egzaminatorów były dosłownie jednozdaniowe, bez żadnego pochylenia się nad istotą sprawy (komisja nawet nie miała ochoty zaznajomić się z tematem i jak tylko nie widziała w petitum 149 to stawiano 2).
mając na uwadze to co się dzieje w sprawie egzaminu i pewnie w zw. z treścią odwołań, komisja się ugięła.
dokładnie jak to wyglądało nie wiem (udało mi się zdać od razu), ale z tego co widzę, to jeżeli ktoś miał sensowną pracę, formalnie ok i uzasadnił racjonalnie inne zarzuty to od wczoraj ma zdany egzam:)

ile odwołań uwzględnili?

no chyba wszystkie z administratów. a na pewno zdecydowaną większość

Myiłem się co do K1 w Gdańsku. Nie tylko rozpoznali odwołanie ale i zmienili na pozytywne (gola miałem z admina). Dziękuję Bozi, Komisji oraz Paniom z OIRP ;)

B22 napisał:
Myiłem się co do K1 w Gdańsku. Nie tylko rozpoznali odwołanie ale i zmienili na pozytywne (gola miałem z admina). Dziękuję Bozi, Komisji oraz Paniom z OIRP ;)

napisz cos więcej (co miałeś w pracy i co pisałes w odwołaniu; jak inne osoby czy tez im uwzględnili odwolania) - bo takich jak Ty osób jest więcej, co wiecej niektórzy jeszcze czekaja na wyniki (czytaj: ja)

w pracy miałem 7,8, 77, 145 k.p.a. 28 budowlanki i przepis z rozporządzenia o odległościach między budynkami. nie miałem słowa o 149. Skarge zrobiłem tak samo, ja robię to od lat w praktyce w podobnych sprawach. Tym większy był szok z pały z admina. W odwołaniu napisałem po prostu jak roztrzygnąłem problem, że jest to zgodne z interesem klienta. Napisałem, że 149 nie ma znaczenia. Potem "zniszczyłem" klucz powołując się równiez na pismo MS z sierpnia 2010r. (zawarte na stronie MS), w którym MS uzxasadniając, dlaczego tyle koleżanek i kolegów oblało 2010 wskazuje, że zasadnicze znaczenie ma interes klienta. Kto go nie zabezpieczył, ten nie zdał. Na końcu, dosłownie w trzech zdaniach wskazałem, że pogląd z klucza nie jest jedyny, że istnieją poglądy przeciwne i pośrednie (tu zrobiłem przypisy z sygnaturami akt). I tyle. Nie liczyłem na nic (choć wiedziałem że mam rację). A tu taka miła niespodzianka

Ostatnia edycja:
W kontekście powyższego jestem niezmiernie ciekaw co zrobi stołeczna k9 z SWSA Autorką Kazusu i Wytycznych w składzie. Wyniki ogłaszają 1 IX. Jeżeli będą ndst za to, co w Gdańsku jest odkręcane w trybie autokontroli, to kolejne szczyty absurdu zostaną osiągnięte. Choć w zakresie tych szczytów to chyba the sky is the limit, więc wszystko się może zdarzyć, jak śpiewała artystka...

do B22 - słuchaj czy masz info jakieś na temat odwołań z gospodarczego?

Niestety nie... u nas z puli 42 ulanych osób (68%!) ponoć było 39 gał z admina, 4 z testu i pare z karniaka. Nie słyszałem, żeby kogoś oblali w naszej K1 z gospodarczego

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót