Niezdany egzamin radcowski

• Autor wątku Autor wątku zabrzanin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
B22 napisał:
Niestety nie... u nas z puli 42 ulanych osób (68%!) ponoć było 39 gał z admina, 4 z testu i pare z karniaka. Nie słyszałem, żeby kogoś oblali w naszej K1 z gospodarczego

dzięki za info, ale jakbyś coś usłyszał podrzuc info na forum!

A teraz GRATULUJE!!!!!!!!!!!!!!!!:brawo:

hej,

jestem z nieszczesnej komisji nr 1 z gdanska i od dzis ciesze sie zmieniona uchwala. mialem ulanego admina i w trybie "autokontroli" zmienili moja uchwale. z tego co wiem to wszyscy co mieli gale z admina dostali ocene pozytywna w dniu dzisiejszym. tak wiec temat admina w gdansku zostal zamkniety bez koniecznosci przechodzenia przez caly tryb odwolawczy, wlaczajac w to warszawska k2...

jesli chodzi o inne przedmioty, to z tego co wiem, to odwolania od razu (w terminie 7 dni) byly przesylane do wawy. z tego co wiem nie bylo zadnej autokontroli w przypadku innych przedmiotow. ten wyjatek mial tylko miejsce w przypadku admina...

pozdro!

ps. dziekuje igciowi za wczesniejsza pomoc. pozdrawiam znad morza i zapraszam na piwo albo innego drinka! :)

biedna_ja napisał:
dzięki za info, ale jakbyś coś usłyszał podrzuc info na forum!

A teraz GRATULUJE!!!!!!!!!!!!!!!!:brawo:

do KIRK
  1. 1
    1. gratuluje!!!!
    2. szkoda że dotyczy to administracji tylko
    3. wiesz moje odwołanie już leży miesiąc w izbie wiec nie mów o 7 dniach
    4. czyli np.gospodarcze - reprezentacja z automatu wawatak?

witam!
Krótko. Poszukuję osób, które nie zdały testu. Zamknięty temat przejrzany i jak do tej pory znajduję 3 pytania do zaczepienia:
1 i 2 - terminy z zagospodarowania przestrzennego i z kpa
3. cofnięcie pełnom. dla radcy prawnego

Czy ktoś skarży jeszcze jakieś pytania? Do osób biorących udział w dyskusji w zamkniętym temacie, podbijam także na priv.

W razie czego proszę o kontakt: lukasz at niestety dot pl

biedna_ja napisał:
do KIRK
  1. 1
    1. gratuluje!!!!
    2. szkoda że dotyczy to administracji tylko
    3. wiesz moje odwołanie już leży miesiąc w izbie wiec nie mów o 7 dniach
    4. czyli np.gospodarcze - reprezentacja z automatu wawatak?

ad1. dziekuje :)
ad2. z tego co wiem dotyczy to tylko admina...
ad3. wiem, ze te terminy sa przekraczane, ale jesli trzymaja juz miesiac (czyli tak jak u nas) to moze jest szansa na pozytywne zakonczenie w podobny jak w gdansku sposob? nie wiem z jakiej izby jestes, ale moze postaraj sie jakos dowedziec co i jak...
ad4. z tego co wiem to tak... podobno inne przedmioty przesylali od razu do wawy... ale to tylko zaslyszane info..

Do B22
Nie mogę znaleźć tego pisma MS z sierpnia 2010r. Szukałam na stronie MS - nie ma. Jak do niego dotrzeć?
Jaki dokładnie jest jego tytuł?

Czy może ktoś mi podrzucić wzór odwołania? Byłabym wdzięczna: monika.merc1@gmail.com

Oblałam administracyjne, niestety wiekszych szans na powodzenie nie widze, ale spróbować chyba nie szkodzi.

Słuchajcie a nic nie wiadomo co do rozpatrywania i ewentualnego pozytywnego rozpatrzenia odwołania przez K1 w zakresie prawa gospodarczego - reprezentacja????

Z tego, co widać i słychać, tylko gdańska K1 stosuje samokontrolę. Inne K1 nie kwapią się do tego, tylko ślą do Warszawy. One już swoje zrobiły

czy ktoś słyszał o przypadku przesłania przez warszawską k1 odwołania od wyniku ndst z prawa administracyjnego do k2 ? czy może wszystkie odwołania z prawa administracyjnego zalegają w izbie warszawskiej?

odwołania będa z admina wysyłane w przyszłym tygodniu - info z OIRP

a czy poza domysłami, że czeka się na wyniki z komisji nr 9 dot. admina, wiadomo na pewno dlaczego wysyłka będzie w hurcie, a nie w detalu?

nie wiem, czy w hurcie, moim zdaniem wysyłają komisjami, po tym jak komisja zbierze się w ramach autokontroli

Po tym, jak komisja wróci z urlopu. I to nie cała komisja, tylko jej szef (niekiedy tylko szef przegląda). Może chodzi o to, aby 40 razy nie chodzić na pocztę?

renataxxx napisał:
Po tym, jak komisja wróci z urlopu. I to nie cała komisja, tylko jej szef (niekiedy tylko szef przegląda). Może chodzi o to, aby 40 razy nie chodzić na pocztę?

chyba nie tylko szef przegląda... mnie powiedziano w oirp, ze jeden egzaminator juz się zapoznał i odwołanie czeka na drugiego egzaminatora. chyba ze to ściema... ja nawet wolałabym, żeby odwołanie czytali przewodniczący komisji, a nie ci sami egzaminatorzy, którzy juz sie "popisali" w uzasadnieniu oceny.

Jak dla mnie, to cała komisja powinna przeczytać, bo tak wynika z kpa.
Chciałabym zwócić uwagę, że niektóre komisje egzm. już od dawna głosiły wszem i wobec, że nie będą już tego przeglądały, tylko wysyłają do Warszawy. Już tak zapowiedziały po tym, jak dostały pismo od Ministra Sprawiedliwości (zresztą sami pisaliśmy o tym na forum).
Tak więc, jak to jest z tą samokontrolą?
Może Minister Sprawiedliwości powinien się o tym dowiedzieć, jak funkcjonują powołane przez niego komisje egzaminacyjne? Minister sobie, komisje sobie. Jak się nie chcieli członkowie Komisji stoswać do kpa lub pism MS, to po co godzili się na bycie członkiem komisji. To dla mnie zadziwiające jest.
Dodatkowe kuriozum: jedne komisje przepuszczają, inne za pierdoły "sadzają"... Może rzeczywiście trzeba znieść te całe aplikacje, i tą całą farsę.
W tamtym roku cywil - pogrom, ktoś ułożył takie zadanie, że horror. W tym roku admin. I po co to wszystko?

Ostatnia edycja:
Z tego co pamiętam, to KPA obowiązuje przy postępowaniu przed K2.
Tak więc, czy terminy, a także samokontrola obowiązuje K1? Mieliśmy z tym lekki zgryz w ubiegłym roku.

Od chwili przesłania przez nas odowłania do K1 jest już postępowanie odwoławcze. A więc stosuje się kpa. Zresztą tak też sądzi Minister Sprawiedliwości (vide: pismo do komisji I stopnia)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót