Niezdany egzamin radcowski

• Autor wątku Autor wątku zabrzanin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Pepegit, też o tym pomyślałam, ale tak naprawdę ciągle niestety musimy opierać się na domysłach. Mamy jedynie informacje o dwóch osobach z pozytywną autokontrolą, które podobno miały 2 jedynie z admina i w ramach tego przedmiotu 2 wyłącznie od rpr i o dwóch osobach, skierowanych do KII, które miały 2 z dwóch przedmiotów, ale nie wiemy jak to wygląda w odniesieniu do ocen z poszczególnych przedmiotów. Niestety nikt więcej nie ujawnił się jako szczęśliwiec "uwzględniony" bądź nieszczęśliwiec z odwrotną sytuacją. 4 osoby z 24 oblanych z admin. to trochę mało na wyciągnięcie jakichś zasadniczych wniosków. Mam wrażenie, że to jakiś czeski film nikt nic nie wie tyle, że tu wcale nie jest śmiesznie.

W K4 w Katowicach podobno (nie mam pewności) nie uwzględniono ani jednego odwołania w autokontroli. Przeleżakowały się jedynie niepotrzebnie ponad miesiac w OIRP :rolleyes:

nagakuna: jak nie masz pewności to nie pisz - bo jest nieco inaczej ;) Szczegóły na priw - zresztą znasz mnie ;)

Barca napisał:
nagakuna: jak nie masz pewności to nie pisz - bo jest nieco inaczej ;) Szczegóły na priw - zresztą znasz mnie ;)

A to w takim razie ktoś chciał zasiać u mnie defetyzm. Tym, którym się udało w autokontroli w Katowicach - Gratuluję i zazdroszczę :)

Z tego co piszecie wynika, że dużo większe szanse na pozytywną ocenę uzyskaną w wyniku odwołania mają osoby ocenione z danego przedmiotu na 2/3 niż osoby z dwoma niedostatecznymi!! Nie wiem czy dobrze zrozumiałam??

cycero napisał:
Z tego co piszecie wynika, że dużo większe szanse na pozytywną ocenę uzyskaną w wyniku odwołania mają osoby ocenione z danego przedmiotu na 2/3 niż osoby z dwoma niedostatecznymi!!

Czy dużo większe szanse to trudno powiedzieć, bo nie do końca znamy kryteria pozytywnych rozstrzygnięć autokontrolnych. Mam informację o jednej osobie, która pomimo ocen z admina 2/3 nie przeszła tej selekcji i zamierzają skierować odwołanie do MS. Czy było więcej takich przypadków nie wiem, ale to zdecydowanie zaciemnia obraz niestety.

cycero napisał:
Z tego co piszecie wynika, że dużo większe szanse na pozytywną ocenę uzyskaną w wyniku odwołania mają osoby ocenione z danego przedmiotu na 2/3 niż osoby z dwoma niedostatecznymi!! Nie wiem czy dobrze zrozumiałam??

Teza napisał:
Czy dużo większe szanse to trudno powiedzieć, bo nie do końca znamy kryteria pozytywnych rozstrzygnięć autokontrolnych. Mam informację o jednej osobie, która pomimo ocen z admina 2/3 nie przeszła tej selekcji i zamierzają skierować odwołanie do MS. Czy było więcej takich przypadków nie wiem, ale to zdecydowanie zaciemnia obraz niestety.

Nie wiem czy można tak generalizować, choć z czysto ludzkiego podejscia łatwiej jest przekonać do zmiany zdania jedną osobę niż dwie.
Aczkolwiek sądzę, że to pozostaje bez znaczenia. Na razie istnieją tylko jakieś słuchy i pogłoski że komuś coś tam
Dopóki ktoś tutaj rzetelnie nic nie napiszę to w nic nie uwierzę, wielu juz tu było którzy stosowali zasadę: "wiem, ale nie powiem"

pepegit napisał:
Dopóki ktoś tutaj rzetelnie nic nie napiszę to w nic nie uwierzę, wielu juz tu było którzy stosowali zasadę: "wiem, ale nie powiem"

Problem w tym, że tak naprawdę nikt nie wie dokładnie, bo w OIRP informują jedynie o tym czy odwołanie zostało uwzględnione czy idzie do MS. Jeśli chodzi o informację o osobie, która miała sytuację 2/3 z admina (na 100%) i mimo to nieuwzględniono jej odwołania na etapie autokontroli, to niestety nie wiedziała dlaczego nie uwzględniono. Odpowiedż telefoniczna była krótka: nie zmieniono i idzie do MS. W istocie KI nie pisze uzasadnienia w sytuacji gdy w ramach autokontroli nie zmieni zdania, więc przyczyn nie poznamy. Chyba rzeczywiście zatem trudno wyciągać jakieś konkretne wnioski.

pepegit napisał:
Nie wiem czy można tak generalizować, choć z czysto ludzkiego podejscia łatwiej jest przekonać do zmiany zdania jedną osobę niż dwie.
Aczkolwiek sądzę, że to pozostaje bez znaczenia. Na razie istnieją tylko jakieś słuchy i pogłoski że komuś coś tam

ja widziałam oceny kolegi z administarcji z Kom. 12 (2 i 3) i zmienioną ocenę od radcy na 3.

szamag napisał:
ja widziałam oceny kolegi z administarcji z Kom. 12 (2 i 3) i zmienioną ocenę od radcy na 3.

To jest konkretna informacja. Czy wiesz może jakie było uzasadnienie zmiany oceny ?

Teza napisał:
To jest konkretna informacja. Czy wiesz może jakie było uzasadnienie zmiany oceny ?

Właściwie jedno zdanie, że błędy popełnione przez zdającego uzasadniają postawienie mu oceny dostatecznej z części piątej egzaminu radcowskiego. Coś takiego. Żadnego merytorycznego uzasadnienia, odniesienia się do koncepcji badania przymiotu strony przed wznowieniem postępowania. Nic z tych rzeczy.

W takm razie na chwilę obecną istnieje jeden potwierdzony przypadek zmiany oceny.
Zawsze to coś, zawsze to jakiaś nadzieja :)

Ostatnia edycja:
pepegit napisał:
W takm razie na chwilę obecną istnieje jeden potwierdzony przypadek zmiany oceny.
Zawsze to coś, zawsze to jakiaś nadzieja :)

Kolega powiedział mi, że jego znajomemu z grupy uwzględnili (mieli takie same zarzuty w skardze do WSA), a koleżance nie (nie wie dlaczego). Ta koleżanka miała tylko 2 z administracji.
Nie mam podstaw mu nie wierzyć. Zapytałam go czy wie ilu osobom z K12 uwzględnili. Powiedział, że słyszał, że połowie (zatem to jakieś 12 osób).

Czy orientujesz się jakie zarzuty w skardze mieli koedzy, którym uwzględnili odwołania czy różniły się one od zarzutów koleżanki, której odwołania na tym etapie nie uwzględniono? Próbuje to jakos poukładać barzdiej szczegółowo :)
Rozumiem, że koleżanka podobnie jak koledzy miała wyłącznie 2 od rpr?

Ostatnia edycja:
Teza napisał:
Czy orientujesz się jakie zarzuty w skardze mieli koedzy, którym uwzględnili odwołania czy różniły się one od zarzutów koleżanki, której odwołania na tym etapie nie uwzględniono? Próbuje to jakos poukładać barzdiej szczegółowo :)

Pytałam go o to. Nie wie jakie zarzuty miała koleżanka.

Z tego co pamietam, to mój kolega miał art. 28 ust 2 prb, art. 138 § 1 i 2 w zw. z art. 144 k.p.a. oraz w zw. z art. 145 § 1 pkt 4 k.p.a. oraz art. 7, 77 § 1 i art. 80 k.p.a.

Nie miał ani słowa o dwufazowości i art. 149 (gdyby miał to pewnie nie potrzebowałby pisać odwołanie);)

Ostatnia edycja:
Teza napisał:
Rozumiem, że koleżanka podobnie jak koledzy miała wyłącznie 2 od rpr?

Pewnie tak, bo ponoć w tej Kom. tylko radca postawiła dwóje. Tak wcześniej mówił mi kolega i Dziekan na spotkaniu potwierdził, że jest taka Komisja i pewnie chodziło o tą.

Komisja Egzaminacyjna
II stopnia przy Ministrze Sprawiedliwości
Aleje Ujazdowskie 11
00-950 Warszawa

szamag napisał:
Pytałam go o to. Nie wie jakie zarzuty miała koleżanka.

Z tego co pamietam, to mój kolega miał art. 28 ust 2 prb, art. 138 § 1 i 2 w zw. z art. 144 k.p.a. oraz w zw. z art. 145 § 1 pkt 4 k.p.a. oraz art. 7, 77 § 1 i art. 80 k.p.a.

Nie miał ani słowa o dwufazowości i art. 149 (gdyby miał to pewnie nie potrzebowałby pisać odwołanie);)
Ciekawe w takim razie co zdecydowało, że pomimo iz sądzia widział podstawy do ostawienia oceny pozytywnej koleżance to rpr w dalszym ciagu tych podstaw nie dostrzegła a u kolegów i owszem. Jakiś niuans w zarzutach ?

Witam, mi radca w K12 nie uwzględniła odowłania, mimo iż miałam 149 obok standardowego 7, 77, 107, 28 PB, i nie miałam błędów formalnych , podejrzewam, ze z uwagi na liczne wytyki w moim odwołaniu z podaniem nazwiska egzminującej lub dlatego, że z gosp. miałam 3 (ale z 4 i 2). Moim 2 kolezankom też nie uwzględniono odowłań a nie miały innych dwój

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót