Niezdany egzamin radcowski

• Autor wątku Autor wątku zabrzanin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ale coś tu nie tak. Jeśli chodzi o admin, to wierzę, że tam ndst w setkach. Natomiast jeśli chodzi o gospdarcze sądzę, że będzie wszystkiego z 200 sztuk. A więc obecna K2 da radę z całą pewnością. Przecież mają rozpatrywać przedmiotami...
Nie może być tak, że w piątek mówią jedno, a poniedziałek coś innego. O co w tym chodzi?
Raz nowa K2 tylko dla Wawy, innym razem dla pozostałych. Nic nie rozumiem. Ponadto, w obecnej K2 leży na razie niewiele odwołań (200 sztuk?). To dlaczego one się kurzą?
Z rozporządzenia wynika, iż przewodniczący wyznacza jedną osobę do każdego odwołania, tzw. sprawozdawcę, a jest po dwóch z danego przedmiotu. Miało być rozpatrywane przez 1 egzaminatora co najmniej 1 odwołanie dziennie. Czyli z danego przedmiotu wychodzi po dwa dziennie, po 10 tygodniowo, 40 miesięcznie. Mamy koniec września, czyli 80 powinno już być rozpatrzonych.

Ostatnia edycja:
Levi napisał:
Ile osób oblało we wrocku ? W sztukach. Pytam, bo miła Pani powiedziała mi że mają zamiar tak powołać K2, by na jedną przypadało 200 odwołań.

Ile osób oblało to tak dokładnie nie wiem, ale z tego, co się orientuję, to ponoć ostatecznie wpłynęło niecałe 50 odwołań. Nie wiem jednak czy jakieś uwzględnili w ramach autokontroli, czy wszystkie poszły do K2.

sir_pepe napisał:
Ja mam w plery gospodarcze, jestem z WRO i właśnie dziś przed paroma minutami uzyskałem z MS informacje, że moje odwołanie leży, kurzy.się i czeka aż szanowne MS raczy powołać K2.

Czyli ta informacja jest raczej pewna. Jeśli możesz, to napisz na priv w której komisji zdawałeś i za co Cię oblali?

Ostatnia edycja:
Spokojnie...

jeżeli powołają dodatkowe komisje to musi zostać oznaczony ich zakres terytorialny - z tej przyczyny "leżą" odwołania z WRO i z KAT bo jeśli będzie powołana dodatkowa K2 to będzie ona rozptrywać odwołania z danych izb w całości.

Co do rozpoznawania przedmiotami - myślę, że i owszem tak będzie ale w ramach danej komisji że najpierw pójdzie przedmiot A potem B i dalej C i D. Nie jest tak że komisje będą powołane co do poszczególnych części egzaminu.

Barca napisał:
nagakuna: jak nie masz pewności to nie pisz - bo jest nieco inaczej ;) Szczegóły na priw - zresztą znasz mnie ;)

no ja wiem, że w Katowicach K1 nie uwzlgędniła żadnego odwołania, taką info uzyskałam telefonicznie jeszcze w sierpniu... skąd masz taką wiedzę, że komuś w Kato uwzględnili? a w jakich komisjach?

Informacja pewna z dzisiaj, odwołania z warszawy czekają na nowe komisje, będzie ich kilka!! Pozostałe odwołania (reszta kraju) są już analizowane przez członków komisji. Najbliższe posiedzenie merytoryczne odbędzie się 7 października!! Do końca roku chcą zakończyć temat odwołań z wyłączeniem Warszawy!!
Powodzenia!!

cycero napisał:
Informacja pewna z dzisiaj, odwołania z warszawy czekają na nowe komisje, będzie ich kilka!! Pozostałe odwołania (reszta kraju) są już analizowane przez członków komisji. Najbliższe posiedzenie merytoryczne odbędzie się 7 października!! Do końca roku chcą zakończyć temat odwołań z wyłączeniem Warszawy!!
Powodzenia!!

No widzicie. A na moje dzisiejsze pytanie, kiedy łaskawie K2 może zakończyć swoje prace, usłyszałem, że w MS mają nadzieję i wierzą, że wcześniej niż rok temu (wtedy K2 pracowała do kwietnia).

Może jest więc szansa, że nie będę właśnie wtedy w połowie przygotowań do kolejnego egzaminu.

Dzisiaj uzyskałam informację z MS, że K2 jużrozpatruje odwołania z reszty Polski. Na pytanie z jakiej "reszty", uzyskałam odpowiedź że ze wszystkich komisji z wyjątkiem Wrocławia,Poznania, Katowic i Warszawy. Odwołania z tych OIRP zostaną rozpatrzone przez nowo powołaną K2. Nowa K2 ma być powołana w tym tygodniu - taka nadzieję wyraziła Pani z MS :/

Odpowiedzcie mi na jedno pytanie - jak to możliwe, aby w tym samym dniu MS udzielało ciągle innych informacji...

Nie wiem z czego wynika to, że pojawiają się takie rozbieżne informacje. Przekazałam tylko to co mi powiedziano w MS. Chyba po prostu trzeba czekać i każdy w swoim czasie indywidualnei dowie się o załatwieniu swojego odwołania.

Info z dzisiaj od bardzo miłej Pani z Ministerstwa:

1) warszawski OIRP ma mniej więcej miesięczne opóźnienie w przekazywaniu odwołań do MS (cokolwiek to znaczy, znaczy, że nie jest kolorowo) – np. dziś spodziewają się w MS wpływu z warszawskiego OIRP kolejnych 50 odwołań. Nie ukrywają, że Warszawa nie jest mistrzem szybkości.
2) trwają prace nad powołaniem dodatkowej (lub dodatkowych) K2 – w MS mają szczerą nadzieję, że powołanie zakończy się sukcesem do końca tygodnia
3) nie ma żadnych pewnych informacji na temat tego, które konkretnie odwołania przypadną nowej (lub nowym) K2
4) numery, pod którymi rejestrowane są nasze odwołania, oznaczają w przybliżeniu kolejność wpływu do MS (w skali kraju), lecz nie oznaczają kolejności rozpatrywania przez K2 – choć MS ma nadzieję, że K2, która jest niezależna od MS, weźmie pod uwagę przy organizowaniu swojej pracy i ustalaniu kolejności numerację, o której wspomniałem
5) jeśli chodzi o Warszawę, to polecono mi dzwonić w połowie października, nie wcześniej, wcześniej jedynym skutkiem będzie wzbogacenie operatora tel.

Tyle.

zalamka napisał:
Dzisiaj uzyskałam informację z MS, że K2 jużrozpatruje odwołania z reszty Polski. Na pytanie z jakiej "reszty", uzyskałam odpowiedź że ze wszystkich komisji z wyjątkiem Wrocławia,Poznania, Katowic i Warszawy. Odwołania z tych OIRP zostaną rozpatrzone przez nowo powołaną K2. Nowa K2 ma być powołana w tym tygodniu - taka nadzieję wyraziła Pani z MS :/

JHak zwykle Katowice, pomomo relatywnie wcześnie ogłoszonych wyników maja obsuwę :mad:

Jedno jest pewne,

Czy komisja będzie rozpatrywała odowłania z oirp -u z Katowic, Gdańska, czy Białegostoku - przedstawi Nam swoje stanowisko i będzie wszystko jasne.
Bo na pewno nie będzie rozbieżności np. co do reprezentacji z gospodarczego czy innych kwestii.
Postawią kropkę nad "i" i będzie "pozamiatane".
Trzymam kciuki za wszystkichb łącznie ze sobą. Oby wiadomosci były DOBRE :) !!

Ostatnia edycja:
Odnośnie reprezentacji - może może nie byc rozbieżności, natomiast co do "innych kwestii" - mam wątpliwości.

anka_183 napisał:
Czy komisja będzie rozpatrywała odowłania z oirp -u z Katowic, Gdańska, czy Białegostoku - przedstawi Nam swoje stanowisko i będzie wszystko jasne.

Nie sądzę. Tak jak przy ocenie prac znaczenia miała treść pracy tak również przy rozpatrywaniu odwołania znaczenie będzie miała jego treść. Podobne odwołania tak jak prace nie oznacza, że są równie dobre.

Ostatnia edycja:
Z tym "równie dobre" polemizowałabym. To, co dla jednego jest dobre, dla innego nie musi być dobre, i na odwrót.
Przykład: podane przez któregoś z forumowiczów oceny tego samego zadania z prawa gospodarczego. Jeden egzaminator postawił 4, drugi postawił 2.

Dodatkowo zwracam uwagę na wyroki WSA w Wawie, gdzie któryś z aplikantów adwokackich wygrał sprawę, gdyż dostał ndst od komisji II st, podczas gdy innemu aplikantowi uznali odwołanie, a problem był taki sam. Zdający podłączył uchwałę komisji II st., dotyczącą tego "innego" aplikanta i wygrał sprawę w WSA.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót