Niezdany egzamin radcowski

• Autor wątku Autor wątku zabrzanin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
W dniu dzisiejszym otrzymałem pismo od K2 odnośnie przesunięcia terminu rozpatrzenia odwołania o 2 miesiące - do dnia 30 listopada br. z uwagi na znaczną ilość odwołań.
Dla zainteresowanych - odwołanie zostało wysłane do K2 8 sierpnia br. z gospodarczego z izby pozawarszawskiej.

renataxxx napisał:
Kfaska - a w OIRP w Warszawie komuś uwzględniła KI odwołanie w ramach samokontroli? a z czego Ty nie zdałaś - z administracji, i Ci nie uwzględnili?

Odpisałam już wczoraj, ale zniknął mój wpis w tajemniczych okolicznościach. Zmiany uchwał w wyniku samokontroli były, zgodnie z tym co mówili na spotkani- kilkanaście jak dotychczas. Ja oblałam z cywilnego.

bokassa napisał:
W dniu dzisiejszym otrzymałem pismo od K2 odnośnie przesunięcia terminu rozpatrzenia odwołania o 2 miesiące - do dnia 30 listopada br. z uwagi na znaczną ilość odwołań.
Dla zainteresowanych - odwołanie zostało wysłane do K2 8 sierpnia br. z gospodarczego z izby pozawarszawskiej.

Z jakiej jesteś Izby?

No właśnie, bo K2 rozpatruje odwołania po kolei z danej Izby.

Witam Wszystkich,
chciałam podzielić się informacjami które uzyskałam w MS.
Na dzień dzisiejszy nie ma powołanych nowych tj. dodatkowych komisji.... Ogólnie wszystko leży i czeka...
Działa komisja z tamtego roku (kadencja 2 -letnia) - zajęła się odwołaniami, które jako pierwsze wpłynęły do MS.
Moje wpłynęło na początku września i póki co nic się z tym nie dzieje...
Nie wiadomo jak będzie wyglądać praca komisji ... można spodziewać się postanowienia o przedłużeniu terminu do rozpatrzenia odwołania.

Pzdr,

Ponieważ w końcu mam tzw. papier w ręku, rozwinę wcześniejszą myśl o samokontroli w Katowicach. K4 zdecydowała się zmienić uchwałę kilku osobom (podobno w sumie 6). W moim przypadku jest to gospodarcze (rzekome nieustanowienie zastawu). Wcześniejsze dwie dwóje z tego przedmiotu zostały zamienione na 4 ;)
Mimo, że przyznanie się do błędu Szanownej Komisji cieszy i jakiejś odwagi wymaga, to jednak szkoda że w ogóle doszło do oblania... Szczerze życzę powodzenia brothers in arms ;)

Barca, a co miałeś z tym zastawem? Dlaczego mówili, że nie ustanowiłeś?

Pomyliłem się i z pośpiechu i głupoty redaktorskiej zamiast postanowienia umownego "Strony zgodnie oświadczają, że przedmiot zastawu pozostaje w dzierżeniu sprzedającego" napisałem "Strony zgodnie oświadczają, że przedmiot umowy pozostaje w dzierżeniu sprzedającego". Z treści niezwykle lakonicznego uzasadnienia nie wynika co przekonało Komisarzy. Przypuszczam jednak, że (tak jak przewidywałem) najmocniejszy był argument o czynności realnej (w ogóle nie trzeba było regulować wydania przedmiotu zastawu w umowie bo to czynność mająca miejsce w rzeczywistości - element realny a nie konsensualny) - a przypuszczam tak bo Komisja zauważyła, że odwołujący podniósł zarzut naruszenia prawa materialnego podczas gdy oprócz tego zarzutu miałem jeszcze wiele innych ;)

Do Barca
Jesteś dobry, co tam napisałeś w tym odwołaniu, powiedz, mam chęć uzupełnić swoje odwołanie. Proszę.

Skupiłem się przede wszystkim na interpretacji umowy w świetle art. 65 §2 K.c. oraz wykładni systemowej. Przeważyło szalę zapewne poruszenie istoty czynności prawnej realnej w świetle art. 307 §1 i §2 K.c.

Barca napisał:
Skupiłem się przede wszystkim na interpretacji umowy w świetle art. 65 §2 K.c. oraz wykładni systemowej. Przeważyło szalę zapewne poruszenie istoty czynności prawnej realnej w świetle art. 307 §1 i §2 K.c.

Słuchaj mam wielką wielką prośbę.
Ja niezdałam z gospodarczego, też z racji zastawu, możesz mi pomóc ? Proszę.
W moim odwołaniu nie podniosłam tego, o czym Ty piszesz, skupiłam się głównie na fakcie, że umowa ważna.
Twoje wpisy są dla mnie budujące, możesz pomóc?

czy wiadomo coś na temat pierwszego posiedzenia K2? podobno miało być na przełomie września i października. czy już się odbyło?

W piątek otrzymałem pismo z K2 o wyznaczeniu nowego terminu na rozpatrzenie odwołania tj. do 30 listopada br. Mając na uwadze, że wszyscy dostają taki termin, uważam, że jest to niejako wentyl bezpieczeństwa dla K2. Część odwołań pomimo takiego pisma zostanie rozpatrzona wcześniej. Organ administracji może wcześniej wydać decyzję.

Szanowni Państwo. Robimy odpoczynek.

§11 Zabronione jest prowadzenie zbędnych polemik, składających się m.in. z dużej ilości krótkich postów bez treści merytorycznej, odbiegających w sposób znaczący od głównego tematu, a także ostrych wypowiedzi i kłótni.
Wszelkie tematy, których forma przyjmie charakter czatu internetowego lub luźnej pogawędki, a które mogą być kontynuowane drogą Prywatnych Wiadomości, komunikatorów internetowych lub e-maili będą zamykane, ewentualnie usuwane będą konkretne posty.
Ocena tematu pod kątem niniejszego § pozostaje w rękach Administratorów i Moderatorów ForumPrawnego.org.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót