P
PodatnikAmator
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Otrzymałem wraz z żoną od moich rodziców 80 000PLN na zakup mieszkania w 2007 roku. Sprawa nie została zgłoszona US. teraz wzywają
Czy mogę na podstawie ustawy o podatku od spadków i darowizn[...] obliczyć kwotę niepodlegającą opodatkowaniu jako: 9637*4
(mama->ja, mama->żona, tata->ja, tata->żona --- I grupa podatkowa) Artykuł 9 ustęp 1?
Dodać do tego jako kwotę zwolnioną na cele mieszkaniowe 19 247*2 (Artykuł 4 ustęp 1 punkt 5)?
Pozostałą natomiast kwotę wyjaśnić tytułem pożyczki zwolnionej od PCC od I grupy podatkowej (Ustawa o PCC Artykuł 9 punkt 10 litera c) (maksymalnie 4*9637 (mama->ja, mama->żona, tata->ja, tata->żona --- I grupa podatkowa))?
Dałoby to razem nawet 115 644 PLN a ja potrzebuje wyjaśnić zaledwie 80 000 PLN
Czy można to tak posumować, może jakiś błąd popełniam w interpretacji?
Jeśli jest inny, zgrabniejszy sposób na wytłumaczenie kwoty, to jaki?
z góry dziękuję za odpowiedzi
Czy mogę na podstawie ustawy o podatku od spadków i darowizn[...] obliczyć kwotę niepodlegającą opodatkowaniu jako: 9637*4
(mama->ja, mama->żona, tata->ja, tata->żona --- I grupa podatkowa) Artykuł 9 ustęp 1?
Dodać do tego jako kwotę zwolnioną na cele mieszkaniowe 19 247*2 (Artykuł 4 ustęp 1 punkt 5)?
Pozostałą natomiast kwotę wyjaśnić tytułem pożyczki zwolnionej od PCC od I grupy podatkowej (Ustawa o PCC Artykuł 9 punkt 10 litera c) (maksymalnie 4*9637 (mama->ja, mama->żona, tata->ja, tata->żona --- I grupa podatkowa))?
Dałoby to razem nawet 115 644 PLN a ja potrzebuje wyjaśnić zaledwie 80 000 PLN
Czy można to tak posumować, może jakiś błąd popełniam w interpretacji?
Jeśli jest inny, zgrabniejszy sposób na wytłumaczenie kwoty, to jaki?
z góry dziękuję za odpowiedzi