Niezgłoszona darowizna w 2007

• Autor wątku Autor wątku PodatnikAmator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PodatnikAmator

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Otrzymałem wraz z żoną od moich rodziców 80 000PLN na zakup mieszkania w 2007 roku. Sprawa nie została zgłoszona US. teraz wzywają:mad:
Czy mogę na podstawie ustawy o podatku od spadków i darowizn[...] obliczyć kwotę niepodlegającą opodatkowaniu jako: 9637*4
(mama->ja, mama->żona, tata->ja, tata->żona --- I grupa podatkowa) Artykuł 9 ustęp 1?
Dodać do tego jako kwotę zwolnioną na cele mieszkaniowe 19 247*2 (Artykuł 4 ustęp 1 punkt 5)?
Pozostałą natomiast kwotę wyjaśnić tytułem pożyczki zwolnionej od PCC od I grupy podatkowej (Ustawa o PCC Artykuł 9 punkt 10 litera c) (maksymalnie 4*9637 (mama->ja, mama->żona, tata->ja, tata->żona --- I grupa podatkowa))?

Dałoby to razem nawet 115 644 PLN a ja potrzebuje wyjaśnić zaledwie 80 000 PLN

Czy można to tak posumować, może jakiś błąd popełniam w interpretacji?
Jeśli jest inny, zgrabniejszy sposób na wytłumaczenie kwoty, to jaki?

z góry dziękuję za odpowiedzi

daworowizna jest rozliczana przez obdarowanego czyli przez ciebie i zone iteraz tak:

40 000 otrzymales ty wiec:
i teraz jeszcze ta kwote nalezy podizelic na 2 osoby czyli od mamy 20 000 i od taty 20 000. Nalezy wiec zlozyc 2 zeznania podatkowe (SD-3)
od tej kwoty (20000) nalezy odjac kwote wolna od podatku 9 637 (art. 9) i potem znowu 9 637 (art.4 ust. 1 pkt 5) z tym ze przy tym drugim nalezy dolazoc jeszcze do SD-3 (zeznania podatkowego) oswiadczenie oraz dowod na to ze pieniadze zostaly wykorzystane (conajmniej te 9637) na cele mieskzaniowe- koniecznie bez tego nie przyjma tej kwoty jako kwote ktora beda odliczac...
rachunki;
podatek od darowizny od mamy (np):
20 000 - 9637 (art. 9) - 9637 (art. 4...)= 726 zł --> podatek 22 zł

i tak za kazdym razem

jezeli chodzi o PCC to to nei dotyczy darowizn....ewentualnie m.in. umowy pozyczki a takeij podejrzewam nie macie

pozdrawiam

pozdrawiam

dzięki za odpowiedź
w zasadzie 20 000PLN zostało pożyczone (zwrot nastąpił po uzyskaniu pieniędzy z książeczek mieszkaniowych) umowa była naturalnie ustna
20 000 PLN /4 = 5000PLN mieści się w limicie wolnych od podatku pożyczek

Mój problem dotyczy PRZEDE WSZYSTKIM tego, że te czynności nie były zgłaszane US, ale rozumiem że jeśli mieści się to w podanych limitach nie trzeba było tego robić (NIE DOTYCZY to darowizny w dowolnej wysokości, która jest wolna pod warunkiem zgłoszenia w ciągu miesiąca (w ramach najbliższej rodziny Art. 4a))

Mam pytanie do autora wątku: czego dokładnie dotyczy wezwanie US?

Ostatnia edycja:
Wyjaśnienie środków na zakup mieszkania

PodatnikAmator napisał:
Wyjaśnienie środków na zakup mieszkania

Tak też właśnie myslalem, częsta sytuacja dotycząca źródeł nieujawnionych przychodów.
W pierwszej kolejnosci wiec nalezy przekonac US ze byla darowizna co bedzie skutkowac umorzeniem postepowania z zakresu nieujawnionych źródeł przychodów, a spowoduje to jednocześnie w krotkim czasie wszczęcie postępowania w zakresie podatku od darowizny. Jeśli nie uda sie przekonac US (mało prawdopodobne) to wtedy zostanie wymierzony podatek dochodowy 75% od nieujawnionych źródeł czyli 60000 zł.

Biorąc pod uwagę jednak o wiele bardziej realny scenariusz, to otrzymałeś wezwanie z US. Jest to najbardziej istotny punkt twojej historii ze wzgledu na podatek od darowizny. To wezwanie oznacza jedno: zadne wyliczenia ktore dokonaleś, i które dokonała maggie nie mają żadnego znaczenia i są poza tematem.

W takiej sytuacji bowiem bedzie miala zastosowanie represyjna stawka 20% podatku od darowizny (art.15 ust.4) gdzie kwota wolna od podatku nie ma zastosowania. Ma ona zastosowanie tylko przy grupach podatkowych o ktorych mowa w art.15 ust.1. Nalezy sie szykowac na zaplatę 16.000 zł (20% z 80.000 zł).

Co do pozyczki to nie zastanawialem sie, ale sytuacja pod tym wzgledem jest również cienka - patrz art.7 ust.5 ustawy o PCC.

Dzięki Maciek_29, dość pesymistyczna interpretacja:)
Ale niezgodna z innymi "poważnymi" źródłami:
W takiej sytuacji bowiem będzie miała zastosowanie represyjna stawka 20% podatku od darowizny (art.15 ust.4)

art.15 ust.4 warunkuje sankcje nie zapłaceniem należnego podatku, a w moim przypadku nie było należnego podatku bo darowana kwota była w wolnym limicie

podobnie z art.7 ust.5 ustawy o PCC:
5. [28] Stawka podatku wynosi 20 %, jeżeli przed organem podatkowym lub organem kontroli skarbowej w toku czynności sprawdzających, (...):

1) podatnik powołuje się na fakt zawarcia umowy pożyczki, depozytu nieprawidłowego lub ustanowienia użytkowania nieprawidłowego albo ich zmiany, a należny podatek od tych czynności nie został zapłacony;

2) biorący pożyczkę, o którym mowa w art. 9 pkt 10 lit. b, (...) - o mnie mówi litera c

znalazłem takie interpretacje:
Kwota wolna od podatku od darowizn na cele mieszkaniowe - ulga, pit, pcc, darowizny, podatek od spadków i darowizn - WieszJak.pl
inny
Interpretacje i orzeczenia
oraz
jeszcze o potrzebie zgaszania darowizn w kwotach wolnych:

Do Pana PodatnikAmator

Witam
Jeśli zakonczyło sie to u Pana czyli kontrola to prosze o podzielejnie sie swoimi uwagami

A czy po otrzymaniu darowizny od rodziców złożył Pan PIT i umowę darowizny do US w ciągu 30 dni? A pieniądze zostały przekazane przelewem?

Warunki zwolnienia z podatku od darowizny po Pańskiej linii zwalnia od podatku właśnie tylko gdy:
Została sporządzona umowa darowizny między darczyńcami, a obdarowanymi
został złożony PIT w US w ciągu 30 dni od daty przekazania darowizny, darowizna została przekazana jako przelew bankowy.
W przeciwnym przypadku US narzuca 19% podatku. Jeśli jeszcze o to nie ubiega się, to będzie ubiegał + odsetki.
Sam niedawno przez to przeszedłem, więc gwarantuję, że to tak wygląda.

eolmint napisał:
A czy po otrzymaniu darowizny od rodziców złożył Pan PIT i umowę darowizny do US w ciągu 30 dni? A pieniądze zostały przekazane przelewem?

Warunki zwolnienia z podatku od darowizny po Pańskiej linii zwalnia od podatku właśnie tylko gdy:
Została sporządzona umowa darowizny między darczyńcami, a obdarowanymi
został złożony PIT w US w ciągu 30 dni od daty przekazania darowizny, darowizna została przekazana jako przelew bankowy.
W przeciwnym przypadku US narzuca 19% podatku. Jeśli jeszcze o to nie ubiega się, to będzie ubiegał + odsetki.
Sam niedawno przez to przeszedłem, więc gwarantuję, że to tak wygląda.

To co Pan napisał oczywiście jest prawdą . Dzisiaj konultowałem sie ze swoim US i okazało sie ,iż to co zostało napisane w pierwszym poście jest prawdą ! Ja potrzebuje udowodnić skąd miałem 50 tys. przed grudniem 2007r. i bede to udowadniał na podstwie darowizn od kwot zwolnionych od podatku bez konieczności zgłaszania w US

Powrót