Niezgodność towaru z umową (allegro)

• Autor wątku Autor wątku titanum2b
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

titanum2b

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Mam pewien problem otóż:

Zakupiłem na aukcji LINK skrzynię automatyczną do rovera 75. Zakup nastąpił dnia 03.04.2015, towar otrzymałem dnia 07.04.2015, przesyłka została rozebrana dnia 11.04.2015 w uprawnionym warsztacie samochodowym i tam na miejscu mechanicy stwierdzili że skrzynia nie nadaje się do montażu. Nie spełniała ona wymogów w pełni sprawnej części ponieważ wymagała wymiany kilku elementów oraz rozebrania jej celem podpięcia czujnika.
Wykryte nieprawidłowości ze skrzynią to:
-piasek na wałku wchodzącym do skrzyni
-zardzewiała komora sprzegłowa
-opiłki piasku w niezaślepionych otworach w skrzyni
-elektronika zmiany biegów posiada pekniecie i wgniecenie w obudowie oraz odcieta jest wtyczka
-wypięty czujnik z wtyczki znajdującej się wewnątrz skrzyni biegów i aby go przełożyć należy rozbierać skrzynię.

Wszystko to posiadam udokumentowane zdjęciami zrobionymi w dniu otwarcia przesyłki.

Tego samego dnia zadzwoniłem do sprzedawcy i zgłosiłem problem - kazali odesłać skrzynię aby mogli zweryfikować te nieprawidłowości. Tego samego dnia zamówiłem kuriera który miał odebrać ode mnie paletę (90kg) dnia 14.04.2015 jednak w dniu odbioru otrzymałem meila że firma nie wozi przesyłek z taką zawartością jak skrzynia biegów i zrezygnowali z usługi. Zadzwoniłem więc do firmy i przedstawiłem problem (dodam że kontaktowałem się z innymi firmami i nikt nie chciał podjąć się transportu) a pan który ze mną rozmawiał jasno określił że zamówi kuriera od siebie aby przyjechał do mnie odebrać paczkę - do dnia dzisiejszego ani kuriera ani kontaktu od sprzedającego nie ma. W miedzy czasie dnia 17.04 zadzwoniłem do sprzedawcy aby się upewnić czy nie zapomnieli o mnie (rozmowę nagrywałem) i ten sam pan z którym rozmawiałem wcześniej był zdziwiony że kurier się jeszcze u mnie nie pojawił i że ponowi zlecenie przyjazdu po paczkę jednak do dzisiaj ani kuriera nie ma ani telefonu od sprzedającego.

Co można zrobić w tej sprawie ponieważ wydaje mi się że sprzedający mnie zbywa a pieniądze nie małe i chciałbym je odzyskać włącznie z kosztami przesyłki??
Zaproponowałem jeszcze wcześniej sprzedawcy rozwiązanie na zasadzie że ja oddaję skrzynie na złom i przedstawiam im rachunek a oni zwracają mi różnicę ale się nie zgodził na takie rozwiązanie - nie wiem komu on chce to sprzedać jak skrzynia naprawdę nadaje się tylko na złom.

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Proszę o info jak dalej postępować.

nomnes napisał:

Napisałem w poście że żadna firma nie chce przyjąć ode mnie przesyłki z taką zawartością.

Wczoraj dzwoniłem do sprzedawcy i twierdził że zamówił kuriera, poszedł się dowiedzieć w biurze co się dzieje i miał oddzwonić jednak telefonu się nie doczekałem. Dzisiaj będę dzwonił jeszcze raz.

titanum2b napisał:
Napisałem w poście że żadna firma nie chce przyjąć ode mnie przesyłki z taką zawartością.
Nie wierzę. Odpowiednio zapakowana na palecie powinna być przyjęta.

Firmy kurierskie nie zgadzają się na transport skrzyń biegów ani silników - jakis przepis o przedmiotach wyłączonych z transportu.
Firmy które sprzedają te części wysyłają je podając na liście przewozowym ze jest to część samochodowa a nie konkretnie że silnik czy skrzynia, jednak w przypadku zagubienia lub uszkodzenia przesyłki przez firmę kurierską może być ciężko w odzyskaniu należności za paczkę ponieważ została zatajona zawartośc - przynajmniej tak mi wytłumaczyła pani w jednej z wiodących firm przewozowych.

O dziwo dziś rano dostałem meila od sprzedawcy że kurier został zamówiony i powinien dzis ode mnie odebrać paczkę i dosłownie 10min po przeczytaniu meila kurier wjeżdżał do mnie na podwórko. Także skrzynia wysłana teraz czekam na rozstrzygnięcie reklamacji.

Pozdrawiam

Czy to jest transakcja B2C?

Jeśli tak, to czy otrzymałeś od sprzedawcy informację o prawie odstąpienia od umowy oraz informacje o kosztach wysyłki na wypadek wykonania tego prawa (e-mailem lub na piśmie)?

Powrót