Niezgodność z umową nowego samochodu :-(

• Autor wątku Autor wątku mundiold
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mundiold

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Zawitałem tu z następującym problemem.

Otóż w ostatni poniedziałek nabyłem u autoryzowanego dealera nowy samochód. Został mi od wydany po godzinach pracy salony, przy słabym świetle. Niestety po 3 dniach zauważyłem, że lewe drzwi są osadzone dużo niżej niż prawe. Widać to zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz. Auto wygląda jak by było bite. Podejrzewam dealera o różne rzeczy bo z wydaniem auta zwlekali 2 tygodnie mimo że stało na ich placu. Naprawa takiej usterki jest niemożliwa, bo drzwi są nieregulowalne. Oczywiście można wiercić nowe dziury, spawać stare i szpachlować. Ale ja kupiłem NOWE auto. Natomiast na moje roszczenie "o niezgodności towaru z umową" gdzie zażądałem wymiany lub zwrotu gotówki zaproponowano mi NAPRAWĘ !!!

Straciłem całkowicie zaufanie do tej firmy wiem, że to klient decyduje o sposobie załatwienia sprawy. Czy istnieje sposób aby od umowy odstąpić(czy motywować) po po tych przejściach, gdyby sprowadzili mi nowe auto nawet nie śmie myśleć co by z nim robili(ze zwykłej złośliwości)

Mam nadzieję, że ktoś udzieli mi porady

Z góry dziękuję :(

Czy istnieje sposób aby od umowy odstąpić??? Czyli zwrot

Z tytułu niezgodności z umową masz prawo żądać naprawy lub wymiany na nowy.

Problem jest tego rodzaju ze samochod jaki kupiles jest oznaczony co do tozsamosci wiec wymiana nie wchodzi w gre. Odstapienie tez nie bo nie widze ani bledu istotnego ani istotnej wady (tylko wtedy moglbys to zrtobic). W tym wypadku pozostaje Ci niestety tylko naprawa za darmo. Musza Ci także zwrócic koszty dojazdu itd.

Problem jest tego rodzaju ze samochod jaki kupiles jest oznaczony co do tozsamosci wiec wymiana nie wchodzi w gre. Odstapienie tez nie bo nie widze ani bledu istotnego ani istotnej wady (tylko wtedy moglbys to zrtobic). W tym wypadku pozostaje Ci niestety tylko naprawa za darmo. Musza Ci także zwrócic koszty dojazdu itd.

Jesli nawet kupiles samochod na firme to tylko teoretycznie mozesz w mysl przepisow odstąpic od umowy; sprzedawca zaproponowal Ci nnaprwa niezwłocznie wiec w sadzie przegrasz. Pozdr.

Moim zdaniem w przypadku podejrzeń zakupu uszkodzonego pojazdu , w pierwszej kolejności skierowałbym pojazd na stację diagnostyczna, następnie wezwał niezależnego rzeczoznawcę do dokonania oględzin .
Po otrzymaniu negatywnej opini wystąpił pisemnie listem poleconym do sprzedawcy o zwrot gotówki ,informując o utracie wirygodności do firmy,
pod grożbą skierowania sprawy na drogę postepowania sądowego

Autoryzowany serwis nigdy nie będzie w stanie naprawić i doprowadzić pojazdu do stanu bezposrednio po wyprodukowaniu przez producenta.
Po naprawie samochód traci wartość .

Proszę o przeanalizowanie poniższej ustawy .W czasie dokonania zakupu nie został Pan poinformowany o wadzie ukrytej , jest więc uzasadnione by transakcię anulować i dodmagać się zwrotu gotówki.

Ustawy z dnia 27 lipca 2002 r.o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego, a w szczególności Art. 8.1-4 , Art. 9.1,Art. 10.1-4 ,
zważywszy na Art. 4.1.

Dodatkowo skonsultowałbym problem z prawnikiem.

:ok:

Pozdrawiam

Powrót