Niski dług UPC

• Autor wątku Autor wątku Drathir
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Drathir

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam

Rok temu zerwałem z UPC umowę odnośnie internetu (umowa na czas nieokreślony). Podpisując tą umowę niestety uwierzyłem w słowa Pana w punkcie UPC odnośnie tego, że umowę mogę przerwać w dowolnym momencie i kwota zostanie wyznaczona w stosunku do czasu użytkowania w miesiącu zerwania. Podobnie miało być z podłączeniem (podłączyli po 2ch tygoniach po czym pierwsza faktura przyszła pomniejszona o połowę) i tak się stało. W UPC pojawiłem się po 8 miesiącach, chcąc zerwać umowę (1szego dnia miesiąca), po czym osoba przyjmująca sprzęt i dokumenty poinformowała mnie, iż za cały miesiąc muszę jeszcze zapłacić. Na nic zdały się moje wzmianki o tym, iż wprowadzono mnie w błąd (tak, niestety powinienem przeczytać umowę, a nie słuchać się "rzetelnego" konsultanta). Zdałem sprzęt, zerwałem umowę i założyłem sobie, iż nie zamierzam tego płacić. Jest to bodajże 120zł, jednak nie chodzi tu o pieniądze. Od pół roku wydzwania do mnie i smsuje firma windykacyjna. Odebrałem raz, powiedziałem, że muszę zadzwonić do UPC odnośnie sprawy i od tej pory nie odbieram ich telefonów.

1. Czy mimo kwestii niskiej kwoty (120zł) mogę się obawiać, iż sprawa nabierze obrotu i znajdzie się w sądzie?

2. Jak/gdzie sprawdzić odsetki naliczane do takiej kwoty?

3. Czy i jak spowodować przedawnienie sprawy? I czy jest sens?

4. Czy jeśli usługa była świadczona na 1 adresie, a w zeskanowanym podczas zawierania umowy, dowodzie widnieje inny adres - który z nich jest wiążący? Na który adres firma będzie ew wysyłać zawiadomienie?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

PS.
Tak, wiem, że powinienem czytać umowę i od tamtej pory zawsze to skrupulatnie robię.

Drathir napisał:
od pół roku wydzwania do mnie i smsuje firma windykacyjna

Pytanie czy kupiła dług czy tylko działa w imieniu UPC. Od tego zależą dalsze kroki (gdzie masz zapłacić)

Drathir napisał:
tak, niestety powinienem przeczytać umowę, a nie słuchać się "rzetelnego" konsultanta
I wszystko w temacie.

do tego jscze jedno pytanie
5. Czy jeżeli zapłacę (choć nie planuję) będę wpisany do KRD czy innych wykazów (nie wiem czy istnieją jakieś inne)

1. skąd wiesz że nie jesteś już wpisany?
2. a jeżeli nie jesteś ale nie zapłacisz możesz zostać tam wpisany.

Kokosz i Jajko napisał:
1. skąd wiesz że nie jesteś już wpisany?
2. a jeżeli nie jesteś ale nie zapłacisz możesz zostać tam wpisany.
Nie jest wpisany i nie będzie. Minimalna kwota to 200 zł

Powrót