Nowe auto z salonu po 2 dniach wady ukryte

• Autor wątku Autor wątku Sebek2018
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
S

Sebek2018

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Dzień dobry
Odebrałem tydzień temu nowe auto z salonu koszt 130 tys zł . Na drugi dzień po umyciu auta przednie lampy dostały wody i porządnie byly zaparowane . Serwis przystał na wymianę lamp, gdyż przez tydzień woda była w lampach . Moje pytanie czy mogę się domagać obniżki ceny zapłaconej lub np pierwszego przeglądu olejowego gratis ok 980 zł ? Bo bedzie ingerencja w śruby , w plastikowe części zabudowy przedniego pasa . I będzie adnotacja w serwisie i książce serwisowej że lampy przednie były wymieniane :(
Wolałbym kupić auto bez takiej wady .
Dziękuję za pomoc

Jesli "Wolałbym kupić auto bez takiej wady" to oddaj auto w salonie. Jest z tym problem?

Chyba nie mogę oddać auta 😁😁 zarejestrowanego na siebie i ubezpieczonego już

Sebek2018 napisał:
Bo bedzie ingerencja w śruby , w plastikowe części zabudowy przedniego pasa . I będzie adnotacja w serwisie i książce serwisowej że lampy przednie były wymieniane :(
Naprawdę uważasz że to problem? Poproś, by adnotacja zawierała informację, że wymiana lamp odbyła się z powodu fabrycznej usterki tychże lamp.
Widzę, że niedługo już nie "7 lat gwarancji" tylko: "obiecujemy, że przez 7 lat nic się nie zepsuje a jak się zepsuje to oddajemy połowę ceny sprzedaży auta". No ale gwarancja jest dobrowolna.

forg napisał:
Naprawdę uważasz że to problem? Poproś, by adnotacja zawierała informację, że wymiana lamp odbyła się z powodu fabrycznej usterki tychże lamp.
Widzę, że niedługo już nie "7 lat gwarancji" tylko: "obiecujemy, że przez 7 lat nic się nie zepsuje a jak się zepsuje to oddajemy połowę ceny sprzedaży auta". No ale gwarancja jest dobrowolna.

Dowartościowałeś się już tymi złośliwościami ? 👏🫣🫣

Wedlug Google czy czatuGPT mogę domagać się obniżenia ceny lub rekompensaty za wady auta . Bo idąc twoich tokiem rozumowania , wykryje wady lakiernicze to mogą pomalować mi drzwi czy maske 😁😁👏 i to nie problem dla ciebie ?

Ostatnia edycja:
X234 napisał:
Jeśli google i czat GPT twierdzi, że możesz się domagać to po co pytasz na tym forum czy możesz się domagać ???
Żeby zasiegnac prawnej opinii.

Ale co wniosłeś swoją odp do tematu ??NIC . Kolejne posty i punkty 🫣😁 bo nic więcej

Nie ośmieszaj się już. Kolejne głupie posty nie wnoszące nic do tematu i punkty zbiera na forum jak dla dzidziusia 🫣😁🤣
Lecisz na lidera ? ....

Ostatnia edycja:
Sebek2018 napisał:
Wedlug Google czy czatuGPT mogę domagać się obniżenia ceny lub rekompensaty za wady auta . Bo idąc twoich tokiem rozumowania , wykryje wady lakiernicze to mogą pomalować mi drzwi czy maske 😁😁👏 i to nie problem dla ciebie ?
Poczytaj sobie profile ludzi, którzy ZAWODOWO zajmują się oceną kupowanych aut używanych oraz odbieranych jako nowe. Zupełnie inaczej sprawa wygląda, gdy wskazujesz wady nowego auta PRZED jego odbiorem i oczekujesz rekompensaty by to auto odebrać a inaczej, gdy odebrałeś, pojeździłeś i stwierdziłeś usterkę.

Gdy wykryjesz wady lakiernicze po przejechaniu 100 km to najpierw napisz jakie to wady. Bo rysy mogłeś zrobić sam. Niestety. Najpierw się auto ogląda potem odbiera.
A w Twojej sytuacji - najpierw się negocjuje z salonem i informuje o tym, że możesz to opisać w necie a dopiero potem ewentualnie się sprawę opisuje. Nawet bez szczegółów.
Ale skoro prawnik o nazwisku "czatGPT" Tobie doradził to działaj. Żądaj.
Tylko pamiętaj, że masz gwarancje na to auto, obowiązkowe serwisy. Ja poprosiłbym o wymianę lamp i adnotację z jakiego powodu ta wymiana.

Ostatnia edycja:
Sebek2018 napisał:
Nie ośmieszaj się już.
A ty jesteś żenujący, wyszukując moje stare posty i złośliwie komentujesz.
Ogarnij się trochę.
Ktokolwiek ci nie odpisze to i tak źle.

X234 napisał:
A ty jesteś żenujący, wyszukując moje stare posty i złośliwie komentujesz.
Ogarnij się trochę.
Ktokolwiek ci nie odpisze to i tak źle.
Przecież to ty chłopcze zacząłeś drwić i być złośliwy ! Skleroza ?

forg napisał:
Poczytaj sobie profile ludzi, którzy ZAWODOWO zajmują się oceną kupowanych aut używanych oraz odbieranych jako nowe. Zupełnie inaczej sprawa wygląda, gdy wskazujesz wady nowego auta PRZED jego odbiorem i oczekujesz rekompensaty by to auto odebrać a inaczej, gdy odebrałeś, pojeździłeś i stwierdziłeś usterkę.

Gdy wykryjesz wady lakiernicze po przejechaniu 100 km to najpierw napisz jakie to wady. Bo rysy mogłeś zrobić sam. Niestety. Najpierw się auto ogląda potem odbiera.
A w Twojej sytuacji - najpierw się negocjuje z salonem i informuje o tym, że możesz to opisać w necie a dopiero potem ewentualnie się sprawę opisuje. Nawet bez szczegółów.
Ale skoro prawnik o nazwisku "czatGPT" Tobie doradził to działaj. Żądaj.
Tylko pamiętaj, że masz gwarancje na to auto, obowiązkowe serwisy. Ja poprosiłbym o wymianę lamp i adnotację z jakiego powodu ta wymiana.
Czy ty czytałeś mój wpis że zrozumieniem ?? Czy tak na szybko tylko ....
Jak moje sprawdzić w dniu odbioru że lampy parują lub są nieszczelne ? 🤣😀 Czy ja piszę coś że auto jest porysowane itp ? Pomyślałeś co piszesz ?? Czy kolejny wali posty aby mieć setki komentarzy 🤣
Przecież to wychodzi dopiero w praniu, po umyciu auta czy po deszczach

Sebek2018 napisał:
Przecież to ty chłopcze zacząłeś drwić i być złośliwy !
Mądremu dwa słowa wystarczą, a głupiemu i referatu mało.

Sebek2018 napisał:
Jak moje sprawdzić w dniu odbioru że lampy parują lub są nieszczelne ? 🤣😀 Czy ja piszę coś że auto jest porysowane itp ? Pomyślałeś co piszesz ?? Czy kolejny wali posty aby mieć setki komentarzy 🤣
Przecież to wychodzi dopiero w praniu, po umyciu auta czy po deszczach
Nie. To można sprawdzić za pomocą przyrządów lub też wiedząc co trzeba sprawdzić.
O wadach lakierniczych Ty napisałeś.
Myślę, że temat do zamknięcia.

Ostatnia edycja:
forg napisał:
Nie. To można sprawdzić za pomocą przyrządów lub też wiedząc co trzeba sprawdzić.
O wadach lakierniczych Ty napisałeś.
Myślę, że temat do zamknięcia.
🤣🫣🤣 Za pomocą jakich przyrządów mam sprawdzić przy zakupie auta w salonie że lampy są szczelne?? 🤣🫣🤣 Mój Boże ty wiesz co piszesz??
Czy ty masz pojęcie o motoryzacji ??

@Sebek2018 ,
daj spokój. Tutaj masz całe grono 'specjalistów', a prostej porady udzielić nie potrafią, bo wolą licytować się na złośliwości.

Jasne, art. 560 KC mówi, że wymiana lampy na nową 'czyści' sprawę rękojmi w sensie prawnym, ale ci wielcy eksperci zapominają o jednym: o komforcie klienta i realnej utracie wartości auta. Auto za 130 tys. po tygodniu ma rozbierany przód, ruszane śruby i pasowanie plastików – to zawsze zostawia ślad, który będziesz musiał tłumaczyć przy odsprzedaży.

Zamiast podpowiedzieć Ci, żebyś uderzył np. w nienależyte wykonanie umowy (art. 471 KC) i domagał się odszkodowania (np. w formie darmowego przeglądu) za utratę wartości handlowej i stratę czasu, to radzą Ci bieganie z 'przyrządami' po salonie. To jest właśnie ten poziom, przez który branża prawnicza trzęsie portkami przed AI.

Sztuczna inteligencja za kilka lat ich wyplemi, bo nie będzie drwić z klienta, tylko w sekundę zaproponuje rozwiązanie polubowne, zamiast pisać o 'rysach, które mogłeś zrobić sam'. Monopol na waszą 'wiedzę tajemną' się kończy. AI zastąpi takie 'porady' jednym kliknięciem i przynajmniej zrobi to merytorycznie, a nie z pozycji urażonego narcyza.

Opakako napisał:
AI zastąpi takie 'porady' jednym kliknięciem i przynajmniej zrobi to merytorycznie, a nie z pozycji urażonego narcyza.
Wiesz skąd AI bierze swoje porady - z Internetu. Z porad wrzuconych przez użytkowników Internetu.
I ok - podrążę. O rysach wspomniał założyciel tematu. Jemu się wydaje, że sobie wróci po dwóch tygodniach po odbiorze auta i stwierdzi, że "to już było podczas odbioru auta". Podał nieadekwatny przykład.
Tak zapytam - a po co jest gwarancja i rękojmia? Właśnie po to, by kupujący miał spokój, że nawet jeśli coś "wyjdzie" po jakimś czasie to zostanie to naprawione. Co to za różnica, czy po tygodniu czy po pół roku to nowe auto będzie miało rozbierany przód? To tej mitycznej "wartości przy odsprzedaży" nie będzie miało żadnego znaczenia.
Tyle.

Drodzy, wracając do tej wymiany zdań, nie chcę tutaj nikogo urazić, ale... czytając to wszystko, mam wrażenie, że merytoryka całkowicie utonęła w emocjach i wzajemnych złośliwościach.

@Sebek2018 , rada na przyszłość: jeśli chcesz uzyskać pomoc, odłóż emocje na bok. Twoje osobiste wycieczki i wdawanie się w przepychanki tylko zaciemniają obraz sprawy. Zamiast dawać się prowokować i wchodzić w jałowe dyskusje, powinieneś konsekwentnie dopytywać o podstawy prawne. Niestety, dając się ponieść nerwom, ułatwiłeś tylko sprowadzenie tej dyskusji do poziomu piaskownicy, przez co meritum całkowicie uciekło.

@forg , Twoja wiedza o AI najwyraźniej zatrzymała się na etapie ciekawostek sprzed dwóch lat. Dzisiejsze systemy operują na bazach aktów prawnych i orzecznictwie, a nie na forumowych mądrościach. I co najważniejsze – podają fakty bez tej Twojej protekcjonalnej maniery. Twierdzenie, że to 'żadna różnica', czy nowe auto za 130 tys. ma rozbierany pas przedni tydzień po zakupie, to dowód na całkowite odklejenie od realiów rynkowych. Każda ruszona śruba przy odsprzedaży to dla kupującego sygnał alarmowy i powód do zbijania ceny. Sprowadzanie realnej straty klienta do 'mitu' pokazuje, jak bardzo nie rozumiesz strony praktycznej, o której rzekomo masz pojęcie. Wspomniałem o artykułach KC, bo to konkretne narzędzia, o których Ty przez kilkanaście postów nawet nie zająknąłeś.

@pionek1407 , rada o 'oddaniu auta' po rejestracji i ubezpieczeniu jest w tej sytuacji technicznie niemożliwa do zrealizowania od ręki, więc tylko niepotrzebnie mącisz chłopakowi w głowie.

Z kolei drwiny @X234 o tym, po co Sebek pyta na forum, skoro sprawdził w AI, są szczytem hipokryzji. Skoro to forum prawne, to ludzie przychodzą tu po weryfikację, a nie po złośliwości.

Zamiast walczyć z technologią, nauczcie się ją wykorzystywać w swojej pracy, bo ona po prostu merytorycznie pomaga, zamiast 'pouczać' z góry. AI ma być narzędziem, a my weryfikatorem czy narzędzie się nie stępiło i czy nadal za jego pomocą dobrze wykonujemy naszą pracę. To właśnie brak otwartości na nowe narzędzia sprawia, że Wasze porady stają się coraz mniej konkurencyjne. Zawalczcie o to, aby nie stały się bezużyteczne.

Rzeczywiście – Amen. Temat do zamknięcia, bo merytoryki z Waszej strony już dawno tu nie ma. EOT.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót