Nowe prawo alimentacyjne

• Autor wątku Autor wątku mcadi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jeśli dobrze rozumiem to wierzyciel i FA to dwie różne rzeczy.
Ustawa moim zdaniem na na celu wymuszenie płacenia alimentów na dziecko.
Płacimy na bieżąco ale również mamy zaległość w FA która powstała kiedyś tam. Wg mnie FA tutaj nie ma nic do rzeczy, do tej ustawy, bo FA już wypłaciło pieniądze dziecku. Jesteśmy winni kasę FA a nie dziecku. Ustawa ma na celu płacić na dziecko a nie płacić do FA. Czy dobrze rozumiem?

I druga rzecz, co jeśli ktoś nie ma już aktualnych alimentów [dorosłe dziecko, pracujące, alimenty spłacone] a ma tylko zaległość w FA, która powstała z pewnych przyczyn kiedyś [chwilowy lub dłuższy brak pracy] ?

Jeszcze takie coś znalazłem:
http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/976578,ziobro-zmiany-w-alimentach.html

Ostatnia edycja:
Jeszcze takie info znalazłem
Nowe przepisy nie uderzą w tych, którzy nie płacą alimentów ponieważ sami są w prawdziwej biedzie, spowodowanej np. bezrobociem. Nowe rozwiązania dotyczą tylko tych rodziców, co do których - z ustaleń postępowania - będzie wynikać, że stać ich na płacenie alimentów, ale uchylają się od tego obowiązku z przyczyn niedających się zaakceptować moralnie ani społecznie. Nowe przepisy obejmą przy tym tylko te sytuacje, które będą miały miejsce już po wejściu w życie ustawy.

Ktoś skomentuje moje dwa ostatnie posty?
Wydaje się, że mamy tutaj sprzeczność, bo piszecie że dług z FA też się liczy a Ministerstwo Sprawiedliwości pisze tak:
MS przekonuje, że norma karna nie będzie dotyczyła sytuacji, w których obiektywnie, ponad wszelką wątpliwość, rodzic nie jest w stanie spełnić obowiązku alimentacyjnego - od takich przypadków jest Fundusz Alimentacyjny.

I w sumie moje pytanie jest takie: Ja ma się ustawa do tego, że ktoś ma TYLKO dług w FA? Postępowanie komornicze jest umorzone przez dorosłe dziecko na podstawie art 825 pkt 1 kpc

Ostatnia edycja:
Jezeli chodzi o dzialanie nowego prawa karnego w temacie alimentow to mozna rozumiec ze jezeli ma sie prowadzone postepowanie w sprawie uchylania sie od placenia alimentow to niestety zmiana ustawy nic nie pomoze jezeli nie ma takiej sprawy no to 14 dni od opublikowania trzeba placic cala kwote jak sie nie chce miec klopotow I niestety fa bedzie sciagal swoja zaleglosc przez komornika

NieAndrzej napisał:
No to mam dla was przykre wieści Panowie. Owszem, prawo nie działa wstecz, ale nie ma to znaczenia w przypadku alimentów, ponieważ niepłacenie ich jest przestępstwem trwałym, więc uznaje się, że zostało popełnione pod rządami nowej ustawy.

Nowa ustawa oznacza, że w każdym postępowaniu, w którym jest zaległość w funduszu ściganie będzie automatyczne, ale to również nie ma znaczenia, bo wielu komorników już się deklaruje, że będzie zgłaszało wszystkich swoich dłużników, którzy się kwalifikują.

Nie ma się jednak co martwić, że zabraknie miejsca w więzieniach, bo plan jest taki, żeby nie zamykać wszystkich, tylko zaobrączkować i wysłać do pracy, tak więc spokojnie :)

Troche sie nie moge zgodzic poniewaz w starej ustawie przestepstwem bylo specjalne uchylanie sie od placenia a nie nieplacenie to jest konflikt , natomiast ktos w stosunku do kogo prowadzone jest postepowanie o uchylanie sie to zmiana ustawy nic nie pomoze. Pozdrawiam

Cały czas pozostaje "uchyla się", czyli w sumie jak było. Tyle, że teraz sprawa uchylających się do prokuratury trafia szybciej.

@pawel1971 czytałeś w ogóle nowelizację? Teraz też tylko "specjalne" uchylanie się, tyle, że jak takie coś występuje, to z automatu, po 3 miesiącach.

Syphar napisał:
Cały czas pozostaje "uchyla się", czyli w sumie jak było. Tyle, że teraz sprawa uchylających się do prokuratury trafia szybciej.

@pawel1971 czytałeś w ogóle nowelizację? Teraz też tylko "specjalne" uchylanie się, tyle, że jak takie coś występuje, to z automatu, po 3 miesiącach.

Nie doprecyzowalem moj blad wczesniej bylo uporczywe uchylanie sie a to ogromna roznica niz uchylanie sie .pozdrawiam

Z tym niepłaceniem alimentów to był za duży skrót myślowy, bo chodziło oczywiście o uchylanie się od obowiązku, które nie jest tożsame z samym niepłaceniem przez pewien okres.

pawel1971 napisał:
Troche sie nie moge zgodzic poniewaz w starej ustawie przestepstwem bylo specjalne uchylanie sie od placenia a nie nieplacenie to jest konflikt , natomiast ktos w stosunku do kogo prowadzone jest postepowanie o uchylanie sie to zmiana ustawy nic nie pomoze. Pozdrawiam

Dlaczego uważasz, że musi być prowadzone postępowanie? Wystarczy, że dłużnik będzie spełniał znamiona zawarte w poprzedniej ustawie, aby kwalifikować się pod nową. A to będzie badał prokurator. A żeby zbadał, czy ktoś się uchyla czy nie, należy złożyć zawiadomienie. Dlatego tak jak napisałem wcześniej, każdy dłużnik z zaległością powstałą przed wejściem w życie nowej ustawy będzie zgłaszany, ale nie każdy ukarany.

Witam serdecznie wszystkich,może tutaj ktoś mnie oświeci , otóż wierzycielka zrezygnowała z alimentów , więc nie muszę już płacić co miesiąc Ale z różnych powodów powstało zadłużenie u komornika i FA . Zadłużenie jest splacane u komornika jak i w FA to według nowych przepisów też jestem na celowniku ? mimo że alimenty się skończyły czy to dotyczy osób u których obowiązek płacenia jest nadal , jakoś to pokręcone trochę. Dzięki za jakiekolwiek informacje. Pozdrawiam serdecznie

Nie jesteś dłużnikiem alimentacyjnym. Przeczytaj ustawę.

Hej, jestem dłużnikiem , dlaczego mam nie być skoro mam zaległości do spłacenia.

W takim razie co z sytuacjami , które także były omawiane na konferencji Ministra Sprawiedliwości . O tym , że ta norma karna nie będzie dotyczyć osób, które są np.bezrobotne lub poważnie chore i nie mogą podjąć pracy. Przykładowo ktoś ma kuroniówkę ta się kończy, nie płaci bo nie ma , a także nie znalazł jeszcze pracy przez kolejne 3 miesiące i dług rośnie sądzę jednak , że nie będzie z automatu. Miałem wczoraj pismo z MOPS w ręku w takiej sprawie. Jest tam jasno napisane, że jeśli osoba ta złoży oświadczenie majątkowe, jest zarejestrowana w PUP lub jeśli nie jest to zarejestruję się w PUP i podejmie pracę lub podejmie inne działania np.Renta z tytułu choroby , aby komornik miał z czego ściągać itd. Ponadto zarejestruję się w PUP wniosku o ściganie z artykułu 209 kk nie będzie takie info zawiera pismo. Było też wspomniane o prawie jazdy , aby zabrać na wywiad i okazać . Wtedy MOPS nie zawiadomi prokuratury ( tak jest piśmie z przed kilku dni) Dotyczy ono FA proszę przeczytać zmianę przepisu . Fakt inna sytuacja z komornikami, ale też nie wiadomo jak to będzie. Co z osobami , które były karane 6 lat temu np za to , ale nadal widnieją jako karane za ten czyn w KRK. Nie mogę dodać pdf , ale jest to wszystko objaśnione w tym projekcie. Że sam.fakt uchylania się nie jest przestępstwem. Wtedy należy zbadać z czego to wynika, jakie są przyczyny itd. Dlatego zaczyna MOPS wzywać już wiele osób. Kto wie może od górna dyrektywa będzie taka,aby karać mimo wszystko-wszystkich. Bo jeśli ktoś nie ma rąk a renty nie dostał to z jakiej racji ma siedzieć. W Polsce jest masa absurdów. Bransoletek nie wystarczy dla wszystkich bo jak by nie było teraz około 4000 skazanych odsiaduję wyroki w Więzieniu za alimenty (najwięcej w Europie). W Polsce mamy 38 mln ludności. A prawie 100tys osadzonych w takich Niemczech 80mln ludności a osadzonych mniej niż 40tys. Z czego to wynika... Z permanentnej biedy i stosunku wysokości wypłat do cen. I nie strasz Pan ludzi bo tak nie będzie jak Pan napisał. Na dowód mam pismo z fa i Mops. Pozdro! CO ZA PUNITYWNY RZĄDNY ZEMSTY I KARY NARÓD. NIECH ZACZNĄ PORZĄDNĄ POLITYKĘ PRORODZINNA TAK JAK W INNYCH KRAJACH A NIE KARAĆ SCHIZOFRENIKÓW, ALBO LUDZI BEZ RĄK LUB NÓG. Więzienie to piekło, a za taki czyn zamkną człowieka z Zabójcami bo tak jest (znam wiele przypadków) i wyjdzie bardziej zdemoralizowany i wyniszczony za nim poszedł. Każdemu może się noga podwinąć. Są też ludzie nieporadni, którzy po prostu sobie nie radzą w życiu. Mógł też się ktoś taki pochorować powinni brać przykład z takiej UK ale tu RZĄDZI KLER I TYLE. AHA I Wtedy się pomaga , a nie karze. Poityka komunistów i tyle. Każdy dłużnik w tej chwili jest , że tak nazwę przestraszony. W poprzednim zapisie w pkt 3 także było ściganie z urzędu a jednak ci co mieli FA na głowie byli wzywani przez MOPS na wywiad dopiero ten decydował o uchylaniu dłużnika. Gdzie dodać projekt ustawy w pdf? Tam jest jasno napisane wszystko na tn temat. Nie będą wzywać do prokuratury 200tyś.osób, które mają dlug w FA. A jeśli to będzie to trwało latami.

Działania wobec dłużników alimentacyjnych przewidziane w ustawie z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (t.j. Dz. U. z 2017 r. poz. 489 z późn. zm.) podejmuje organ właściwy dłużnika tj. wójt, burmistrz lub prezydent miasta właściwy ze względu na miejsce zamieszkania dłużnika alimentacyjnego.
Działania wobec dłużników alimentacyjnych podejmowane są na wniosek organu właściwego wierzyciela tj. wójta, burmistrza lub prezydenta miasta właściwego ze względu na miejsce zamieszkania osoby uprawnionej.
W przypadku, gdy dłużnik alimentacyjny uniemożliwia przeprowadzenie wywiadu alimentacyjnego lub:
odmówił złożenia oświadczenia majątkowego,
odmówił zarejestrowania się w powiatowym urzędzie pracy jako bezrobotny albo poszukujący pracy,
bez uzasadnionej przyczyny, w rozumieniu przepisów o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, odmówił przyjęcia propozycji odpowiedniego zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, wykonywania prac społecznie użytecznych, prac interwencyjnych, robót publicznych, prac na zasadach robót publicznych albo udziału w szkoleniu, stażu lub przygotowaniu zawodowym dorosłych,

organ właściwy dłużnika wszczyna postępowanie dotyczące uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.

materiał ze strony FA

qwerty3421 napisał:
A NIE KARAĆ SCHIZOFRENIKÓW, ALBO LUDZI BEZ RĄK LUB NÓG.
Zaręczam Panu, że komornicy w całej Polsce mają pełne szafy spraw alimentacyjnych dłużników zdrowych na ciele i umyśle, którzy od lat "nie mogą" znaleźć pracy, żeby uregulować swoje zobowiązania względem dzieci. To właśnie ich na myśli ma ustawodawca. A że zaczęli się bać? Ja im nie współczuję.

Hej, jestem dłużnikiem , dlaczego mam nie być skoro mam zaległości do spłacenia.
Jesteś dłużnikiem, ale przedpiszcy chyba chodziło o to, że nie alimentacyjnym. Bo nie można powiedzieć, że uchylasz się od obowiązku alimentacji, skoro ten obowiązek ustał.

Ale to czego nie zapłaciłeś, zapłacisz...

qwerty3421 napisał:
W Polsce jest masa absurdów.

To w ilu krajach złamałeś prawo, że masz porównanie?

qwerty3421 napisał:
W Polsce mamy 38 mln ludności. A prawie 100tys osadzonych w takich Niemczech 80mln ludności a osadzonych mniej niż 40tys. Z czego to wynika...

Z kultury prawnej. Proponuję zasięgnąć fachowej lektury, zamiast powtarzać hasła wyborcze, które Pan zasłyszał w telewizji. Już dawno zostało dowiedzione w licznych badaniach, że tezy o silnym oddziaływaniu bezrobocia na wzrost współczynnika przestępczości są nieprawdziwe. Bezrobocie może co najwyżej kształtować strukturę przestępczości, a nie jej poziom. Stosunek kar i grzywien do zarobków mamy jeden z najniższych w Europie, więc takie porównania również nie pomagają twojej opinii.

qwerty3421 napisał:
CO ZA PUNITYWNY RZĄDNY ZEMSTY I KARY NARÓD. NIECH ZACZNĄ PORZĄDNĄ POLITYKĘ PRORODZINNA TAK JAK W INNYCH KRAJACH A NIE KARAĆ SCHIZOFRENIKÓW, ALBO LUDZI BEZ RĄK LUB NÓG.

Myślałem, że temat jest o dłużnikach alimentacyjnych, ale chyba już odpłynąłeś. Nie wiem do czyjej wypowiedzi się odnosisz, ale ja jasno określiłem, że ci, którzy nie płacą z nie swojej winy nie będą karani. Samo zgłoszenie do prokuratury nie równa się karze. Proszę czytać ze zrozumieniem, bo oszczędzi to kolejnych wywodów.

qwerty3421 napisał:
Każdemu może się noga podwinąć. Są też ludzie nieporadni, którzy po prostu sobie nie radzą w życiu.

Na tyle poradni, żeby spłodzić dziecko. Nie przesadzajmy.

Proszę Pana proszę mi nie zarzucać takich rzeczy , skoro nie wie Pan ,to tym bardziej sobie tego nie życzę! Faktem jest, że to jest forum publiczne to nie wypada(chyba , że ktoś ma kompleksy i nie zdał aplikacji :) ). Myślę ,że najczęściej zarzucają takie rzeczy ci , którzy sami mają ,, brudne ręce" . ,,W ilu Krajach złamał Pan prawo" Otóż żyłem/żyję i mam rodzinę, która mieszka w USA czy w innych Krajach za Oceanem mam ogromne porównanie. Poza tym sam przez wiele lat , mieszkałem w Niemczech i w UK i nie ma co porównywać naszego Kraju do tamtych Krajów. W Niemczech Prokuratura nie zajmuję się takimi rzeczami. Są odróbki i tylko odróbki jeśli jest kara. Tak temat jest o dłużnikach. 300 tyś dłużników na Dywanik" bo taka ustawa? Wspomniałem o procedurze i piśmie. W związku z Nową Ustawą osoba ta będzie miała przeprowadzony wywiad alimentacyjny nawet jeśli jest zadłużona w FA. Ciemnogród. A Wy dalej straszcie tych ludzi. To forum to jedno wielkie dno. Peace! Kończę ta marną dyskusję bo jest na poziomie 8 klasy podstawówki z Pana strony. Zero szacunku do ludzi. W Polsce nie zmieni się nigdy. P.S. NIE OGLĄDAM TELEWIZJI:)

Stosunek kar i grzywien do zarobków mamy jeden z najniższych w Europie, więc takie porównania również nie pomagają twojej opinii.>>>>>>>>>>>>

BOŻE CZŁOWIEKU........ DOBRANOC I UDANEGO WEEKENDU :)Wszystkiego dobrego.

Słuchajcie ,bierzcie się do płacenia bieżących kwot wraz z kosztami komorników a wg mnie unikniecie problemów !
co do zadłużeń na poziomie 10-20 tysięcy ...mój syn ma dopiero 10 lat a tatuś już wisi mi ok 60 tys.przy czym co 2 miesiąc łaskawie otrzymywałam ochłapy w kwocie nie wyższej niż 400 zł od komornika ....Tatuś wziął ślub przed 2 miesiacami i dorobił partnerce 3 dziecko ...ja mam dziecko tylko jedno bo na drugie mnie nie stać !
Skończcie się nad sobą użalać i do roboty, bo warunki macie ,a nie jak my ,matki ,całe życie praca na 1/20 etatu bo dziecko samo w domu ,bo mops liczy mój dochód a kasa potrzebna itd ....mój syn pewnie nie pójdzie na studia bo nie będzie mnie na to stać .Dodam ,że zasądzona kwota alimentów przewyższa najniższą płacę w Polsce netto!

Cieszy mnie nowelizacja ustawy ,chć niewiadomo jak będzie to w przysłowiowym "praniu " wyglądać .Jestem zdania ,że skoro RP wydała wyrok ,to i RP powinna karać za jego niewykonanie ...jak to ma miejsce w każdym innym ,zwykle lżejszym przypadku przestępstwa...Bo nie płacić na utrzymanie dziecka to tak jakby publicznie napluć mu w twarz.

Witam
w związku z tym nowym prawem alimentacyjnym mam pytanie.
Od 2011 roku próbujemy od matki dziecka uzyskać alimenty na dziecko. Mieszkamy w DE matka dziecka w PL. Alimenty nie są jeszcze zasadzone, sprawa toczy się przed niemieckim sadem- matka celowo nie obiera korespondencji z Sadu, ma dobrego doradce, na nasze pisma do Sadu dlaczego nie ma jeszcze wyroku otrzymujemy odpowiedz, ze nie ma kontaktu z matka dziecka, ze Sad nie może ustalić sytuacji materialnej matki co jest przeszkoda w wydaniu wyroku. 2 lata temu matka dziecka wysłała do Sadu pismo, ze nie może na stale podjąć pracy gdyż choruje, załączyła 2 zaświadczenia z pobytu w szpitalu - jedno z uwagi na nieregularne miesiączki, drugie - zapalenie przydatków. Matka dziecka nie utrzymuje kontaktu z dzieckiem. Jeśli w tym roku nic się w sprawie nie zmieni będziemy pisać skargę na opieszałość Sadu, bo to tak nie może być, ze przeszkoda w zasadzeniu alimentów na dziecko jest brak reakcji osoby zobowiązanej do płacenia alimentów. Dodam, ze mimo, iż mieszkamy na terenie Niemiec wystąpiliśmy o realna na warunki polskie kwotę 500 PLN, która miałaby być wpłacana na konto oszczędnościowe dziecka w Polsce.
Czy Państwa zdaniem działanie matki dziecka można uznać za uchylanie się od płacenia alimentów, czy jest podstawa do zgłoszenia sprawy w Polsce do Prokuratury? Przed niemiecka prokuratura toczyła się przeciwko niej sprawa ( z uwagi na inny czyn) ale nie została zakończona bo matka dziecka nie podbiela korespondenci
Podobno w tym roku mamy dostać europejski nakaz zapłaty tych alimentów ( tak twierdzi Pani adwokat) od 2011 roku wstecz czy wtedy to nowe prawo karne będzie dotyczyło tez matki dziecka?
Dziękuję za odpowiedz.

Ostatnia edycja:
Czy Państwa zdaniem działanie matki dziecka można uznać za uchylanie się od płacenia alimentów
Art. 209 KK
Przepis prawny:
§ 1. Kto uchyla się od wykonania obowiązku alimentacyjnego określonego co do wysokości orzeczeniem sądowym, ugodą zawartą przed sądem albo innym organem albo inną umową, jeżeli łączna wysokość powstałych wskutek tego zaległości stanowi równowartość co najmniej 3 świadczeń okresowych albo jeżeli opóźnienie zaległego świadczenia innego niż okresowe wynosi co najmniej 3 miesiące,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Jeżeli alimenty nie są zasądzone, to nie może być mowy o uchylaniu się od ich płacenia w myśl art. 209.

Podobno w tym roku mamy dostać europejski nakaz zapłaty tych alimentów ( tak twierdzi Pani adwokat) od 2011 roku wstecz czy wtedy to nowe prawo karne będzie dotyczyło tez matki dziecka?

Jeśli jest polską obywatelką to tak. Co prawda wydaje mi się, że w tej sytuacji miejscem popełnienia przestępstwa jest miejsce zamieszkania dziecka czyli Niemcy, ale niealimentacja jest przestępstwem również w Niemczech, więc polski obywatel może być sądzony w Polsce, na podstawie polskiego prawa.
2 lata temu matka dziecka wysłała do Sadu pismo, ze nie może na stale podjąć pracy gdyż choruje, załączyła 2 zaświadczenia z pobytu w szpitalu.
W Niemczech co do zasady nie zasądza się alimentów od osób nie posiadających źródła dochodu, lub gdy dochód nie przekracza minimum socjalnego. Jeżeli matka zainteresuje się swoją sprawą, to uzyskanie od niej jakichkolwiek alimentów może nie być proste.

Z drugiej strony znam przypadek, gdy niemiecki sąd nie mogąc ustalić sytuacji materialnej rodzica w Polsce, zasądził po prostu najniższe alimenty wynikające z niemieckiej tabeli (~240 euro).

Powrót