Nowe prawo alimentacyjne

• Autor wątku Autor wątku mcadi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mcadi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam dzisiaj prezydent podpisal nowa ustawe .Czy ktos zna szczegoly .Jest ze jak sie nie zaplaci 3 miesiecy alimentow , sprawa idzie do prokuratury ,i albo sie spalca calosc albo idzie sie do wiezienia .to dla mnie jasne, ale co jest jesli ktos ma zadluzenie w funduszu ,ale sie stara ,splaca i placi sie alimenty co miesiac .Moze inaczej czy po 14 dniach od podpisania ustawy , bedzie sie liczyl tylko ten tak zwany nowy dlug jak sie nie bedzie placic ?

Witam, podpinam się pod powyższy post i pytanie.

Mam zasądzone alimenty, sprawa u komornika już 9 lat. Wpłacam od tego czasu tylko jemu, ale jest tam jeszcze stare zadłużenie ok 20 tysięcy złotych, w tym FA

Dziecko zaraz kończy 25 lat.

Mam pytanie, czy jak wejdzie ta nowa ustawa, to będę miał 30 dni na spłatę całości zadłużenia ? Nie mam takich pieniędzy, stąd moje pytanie.
Dotąd myślałem, że zaraz mi się skończą alimenty i będę spłacał ten dług co miesiąc nadal komornikowi, ale ma wejść ta nowa ustawa o 30 dniach na spłatę..
Z komornikiem jestem w stałym kontakcie, ale zastanawiam się jak to teraz będzie. Czy będę nadal mógł mu spłacać to zadłużenie co miesiąc?

Gdzieś doczytałem, że to ma też objąć tych co "trwają w przestępstwie". Skoro ja mam zasądzone 600zł, a mój dług wynosi ponad 20 tysięcy, czyli więcej niż 1800 to jak to będzie ?

Na razie cisza .Nikt nie wie .Rozmawialem dzisiaj z prawnikiem ,co prawda jeszcze nie czytal tej ustawy , ale zapewnil mnie ze prawo nie dziala w stecz , wiec tak zrozumialem po 14 dniach od wejscia ustawy w zycie , trzeba juz placic cale alimenty , mysle ze wraz z oplatami dla komornika , jezeli nie to 3 miesiace i wezwanie jest do prokuratury i wtedy 30 dni na splate tych 3 misiecy , chyba ze ktos placi polowe to wyrownanie ,tak zrozumialem .Ale jezeli pracujesz , legalnie ja tak mam i mam dlug alimentacyjny , to bedzie paradoks jak wsadza mnie do wiezienia .Nie wiem ile ludzi nie placi lub ma dlug ,ale jest to duzo , jezeli kazgo zaczna wsadzac , to pieknie bedzie : ) Ja tem mam dlugu ponad 20 tysiecy ,ale wplacam i co pojde siedziec , jaki to sens , w wiezieniu nie splace dlugu ,a dlug wciaz rosnie .Zobaczymy jak w praniu ta ustawa bedzie wygladac .

Tekst ustawy przyjęty przez Senat bez poprawek

USTAWA

z dnia 23 marca 2017 r.

o zmianie ustawy – Kodeks karny oraz ustawy o pomocy osobom
uprawnionym do alimentów

Art. 1. W ustawie z dnia 6 czerwca 1997 r. – Kodeks karny (Dz. U. z 2016 r. poz. 1137 i 2138 oraz z 2017 r. poz. 244) w art. 209:
1) § 1 otrzymuje brzmienie:
„§ 1. Kto uchyla się od wykonania obowiązku alimentacyjnego określonego co do wysokości orzeczeniem sądowym, ugodą zawartą przed sądem albo innym organem albo inną umową, jeżeli łączna wysokość powstałych wskutek tego zaległości stanowi równowartość co najmniej 3 świadczeń okresowych albo jeżeli opóźnienie zaległego świadczenia innego niż okresowe wynosi co najmniej 3 miesiące,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.”;
2) po § 1 dodaje się § 1a w brzmieniu:
„§ 1a. Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 naraża osobę uprawnioną na niemożność zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.”;
3) § 2 i 3 otrzymują brzmienie:
„§ 2. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 1a następuje na wniosek pokrzywdzonego, organu pomocy społecznej lub organu podejmującego działania wobec dłużnika alimentacyjnego.
§ 3. Jeżeli pokrzywdzonemu przyznano odpowiednie świadczenia rodzinne albo świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów, ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 1a odbywa się z urzędu.”;
4) dodaje się § 4 i 5 w brzmieniu:
„§ 4. Nie podlega karze sprawca przestępstwa określonego w § 1, który nie później niż przed upływem 30 dni od dnia pierwszego przesłuchania w charakterze podejrzanego uiścił w całości zaległe alimenty.
§ 5. Sąd odstępuje od wymierzenia kary, jeżeli nie później niż przed upływem 30 dni od dnia pierwszego przesłuchania w charakterze podejrzanego sprawca przestępstwa określonego w § 1a uiścił w całości zaległe alimenty, chyba że wina i społeczna szkodliwość czynu przemawiają przeciwko odstąpieniu od wymierzenia kary.”.
Art. 2. W ustawie z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U. z 2017 r. poz. 489) w art. 5 w ust. 3b pkt 1 nadać brzmienie:
„1) składa wniosek o ściganie za przestępstwo określone w art. 209 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. – Kodeks karny (Dz. U. z 2016 r. poz. 1137 i 2138 oraz z 2017 r. poz. 244 i …) oraz”.
Art. 3. Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Takie cos znalalzlem .

No to mam dla was przykre wieści Panowie. Owszem, prawo nie działa wstecz, ale nie ma to znaczenia w przypadku alimentów, ponieważ niepłacenie ich jest przestępstwem trwałym, więc uznaje się, że zostało popełnione pod rządami nowej ustawy.

Nowa ustawa oznacza, że w każdym postępowaniu, w którym jest zaległość w funduszu ściganie będzie automatyczne, ale to również nie ma znaczenia, bo wielu komorników już się deklaruje, że będzie zgłaszało wszystkich swoich dłużników, którzy się kwalifikują.

Nie ma się jednak co martwić, że zabraknie miejsca w więzieniach, bo plan jest taki, żeby nie zamykać wszystkich, tylko zaobrączkować i wysłać do pracy, tak więc spokojnie :)

Tu nikt nie pisze o niepłaceniu. Właśnie płacę na bieżąco, rozchodzi się o kiedyś powstały dług...

Jesteś w błędzie.
Żeby było na bieżąco to nie może być żadnej zaległości wobec kogokolwiek/jakiegokolwiek podmiotu w związku z alimentami.

Czyli skoro mój dług jest u komornika, ja mu płacę obowiązujące mnie alimenty + koszty komornicze, to jak będzie po wejściu w życie tej nowej ustawy ? Czy to zależy indywidualnie od komornika ? Czy z automatu będę miał 30 dni na spłatę całego powstałego zadłużenia, w tym przypadku ok 20 tysięcy??
PS. dziecko kończy w tym roku 25 lat.

Trzeba poczekac ,jak to będzie,bo na chlopski rozum ,skoro ja legalnie pracuje place alimenty i staram sie zejść z dlugi,doksztalcam sie żeby lepsza prace miec,i za 3 miesiące mnie zamkną,to jaka tutaj logika,nie,place bo siedzę ,wychodzę po roku czasu ,za 3 miesiące znów,mnie zamykają .bo nie dosyć ze za siedzenie,dlug jakiś powinien znikac ,to dochodzi nowy,a branzoletka ,po co skoro pracuje.cos nie tak z tymi przepisami.

alanek77 napisał:
Czy z automatu będę miał 30 dni na spłatę całego powstałego zadłużenia, w tym przypadku ok 20 tysięcy??

Tak to właśnie wygląda. Samo postępowanie zostanie wszczęte z automatu, ale ostatecznie to prokurator będzie decydował co z tobą zrobić.

mcadi napisał:
bo na chlopski rozum ,skoro ja legalnie pracuje place alimenty i staram sie zejść z dlugi,doksztalcam sie żeby lepsza prace miec,i za 3 miesiące mnie zamkną

Alimenty są zasądzone na podstawie twoich możliwości zarobkowych. Innymi słowy sąd stwierdza, że tyle jesteś w stanie zarobić ze swoim wykształceniem i stanem zdrowia. W teorii więc, jeśli narosło ci zadłużenie, to uchylałeś się. To czy sąd słusznie przyznał ci taką kwotę, a nie inną to osobny temat.

Jeśli dorosły zdrowy facet pracuje wiecznie za najniższą krajową przy całym czy połowie etatu to gdzie w jego mniemaniu płaci ... przy zaległości najczęściej przekazywana kwota jest ledwo w wysokości bieżących.

A co do płacenia samemu, to należy płacić tyle, żeby zaległość malała. Proste.

Moim zdaniem to nie tak jak piszecie. Prawo nie działa wstecz.
Ustawa dotyczy spraw, zaległości, które wynikły w momencie wejścia ustawy i zaległości wcześniejsze nie mają tutaj nic do rzeczy, np 10 czy 20 tysięcy.
Inaczej to by nie miało sensu.
Ustawa nie wspomina o FA tylko o bieżących alimentach płaconych bezpośrednio na dziecko.
Sąd jedynie rozpatrzy sprawę czy jesteś w stanie płacić czy nie. Jeśli nie to wtedy jest FA.
Ustawa moim zdaniem dotyczy osób, które pracują a nie chcą płacić alimentów na bieżąco.

To tak na logikę, ale przydałby się jakiś specjalista od prawa cywilnego i tutaj odpisał. Tak to tylko spekulacje z których nic nie wynika.

Ostatnia edycja:
Wystarczą 3 miesiące przy zaległości FA i bieżących a będzie zaległość

LLawyer napisał:
Wystarczą 3 miesiące przy zaległości FA i bieżących a będzie zaległość

Prawo nie działa wstecz. Ustawa mówi o bieżących alimentach, nie ma słowa o FA i zaległych.

Sporządź sobie plan podziału przy zaległości wobec FA, wierzycielce, bieżących i wpłacie w wysokości bieżących a zrozumiesz.

Panowie zobaczymy,na razie prawnicy nie maja pojecia o co kaman,wychodzi na to ze wszyscy co placa a maja dlug,idą siedziec. Nie ma co myśleć.skoro legalnie pracuje i place to nie wsadza,bo gdzie logika.oczywiscie mam dlug z mojej głupoty,ale staram,sie placic,oczywiście ze wieksza kwota to odsetki.ale co będzie miało państwo zabkorzysc jak ja place a mnie wsadza .moim zdaniem ,to ustawa dla tych co nie pracują i nie placa i tyle.

Kylo123 napisał:
To tak na logikę, ale przydałby się jakiś specjalista od prawa cywilnego i tutaj odpisał. Tak to tylko spekulacje z których nic nie wynika.

Jakie spekulacje? Wydawało mi się, że wyjaśniłem sprawę jasno, ale mogę dokładniej. Tutaj odpisują głównie specjaliści...

W kodeksie karnym czas popełnienia przestępstwa ma znaczenie. Zgodnie z polskim orzecznictwem za moment popełnienia przestępstwa uznaje się moment zakończenia działania lub zaniechania sprawcy, a nie moment jego popełnienia. Niepłacenie alimentów jest przestępstwem trwałym, dlatego mimo rozpoczęcia czynu w czasie obowiązywania poprzedniej ustawy uznaje się, że został popełniony za nowej.

Dlatego też zresztą wszystkie artykuły w gazetach i na portalach podają, że ustawa będzie dotyczyć również "trwających w przestępstwie".

A kompetencje radców prawnych i źródeł internetowych, do których zaglądacie pozostawiają wiele do życzenia jak widać.

mcadi napisał:
co będzie miało państwo zabkorzysc jak ja place a mnie wsadza

Jakie korzyści państwo ma z wsadzania kogokolwiek do więzienia? Masz bardzo błędny tok rozumowania. Kodeks karny nie jest po to, żeby karać, tylko zapobiegać. Korzyści z twojej osoby - żadne. Ale dla stu następnych - jak zobaczą ciebie za kratkami, zastanowią się sto razy, zanim nie zapłacą. Dziecko sobie poradzi bez ciebie, z pomocą funduszu tak jak to miało miejsce wcześniej, jeśli masz zaległość w FA. Jeśli jest dorosłe, tym bardziej. Ty jak wyjdziesz również będziesz się starał bardziej, żeby nie wrócić, bo zrozumiesz powagę sytuacji. Podejście obecnie dłużników do alimentów to jest parodia, 20 tyś długu mam, no i co, przecież płacę. Nie traktują tego na tyle poważnie, żeby robić na dwa etaty i poświęcać wolny czas na dodatkowy zarobek. Państwo chce ich uświadomić, że powinni. Czy teraz motyw za tym działaniem jest jaśniejszy?

uważasz ze osoba ktora sie stara ,robi wszystko żeby płacić ,pójdzie do pudla i wyjdie to będzie staral sie bardziej,nonsens .bo i po co skoro i tak dlugi nie splaci i będzie siedział co 4 miesiące.pamiętaj siedzę nie place dlug jeszcze bardziej rośnie.i wciąż ja pisze o placacych a nie placacych.ja mam 2 prace i jeszcze do szkoły chodzę żeby miec lepsze możliwości zarobkowe.zobacze co z tego wyniknie.ja napisałem ze z,mojej głupoty mam dlug ,iech zdejmą,blokadę żeby można wsiąść kredyt w banku,to dlug sie splaci w FA.Nie wierze ze cokolwiek sie zmieni po tej ustawie.

Ostatnia edycja:
Tak jak pisałem wcześniej, nie twierdzę, że pójdziesz siedzieć i nie twierdzę, że się uchylasz, bo to prokurator ustali. Mówię tylko jak należy rozumieć nową ustawę.

poczekamy,ale jeszcze pytanko, czy to tak sie będzie odbywac,wezwanie do prokuratury,ogłoszenie winny,30 dni nie splacam dlugo,i co dalej,od razu więzienie czy sprawa w sadzie,i sedzia wybiera ,pudlo ,grzywna ,obraczka.mnie więcej tak to może być ?

Powrót