Nowy samochód z wadami - gwarancja a niezgodność

• Autor wątku Autor wątku Mephic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mephic

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam Państwa

W grudniu 2015 r. zakupiłem od salonu nowy samochód (auto stało gotowe w salonie ale nie było demo-carem lecz autem nowym z przebiegiem 3 km I tak też zostało ujęte w zamówieniu/umowie.

Auto ma obecnie przejechane 18 tys. km a za sobą listę kilkunastu mniej lub bardziej poważnych usterek (2-krotna konieczność wezwania lawety, kilkukrotne naprawy tych samych elementów zawieszenia nie przynoszące skutku, usterki układu klimatyzacji I brak ogrzewania w zimie itd. itp.).

Straciłem bardzo dużo czasu na wizyty serwisowe I ciągłe proszenie się o naprawienie auta. Niestety bezskutecznie. Mój problem polega na tym, że korzystałem do tej pory wyłącznie z gwarancji (tym samym z różnych Autoryzowanych Stacji Obsługi). Powody dla których nie jeździłem do serwisu w którym dokonałem zakupu auta były dwa: 1. Serwis jest najdalej ze wszystkich autoryzowanych stacji w moim mieście 2. Właściciel ASO oszczędzał w okresie zimowym (najwięcej usterek przypdało akurat na ten okres czasu) na ogrzewaniu poczekalni I panowała w niej temperature ok. 12 stopni celsjusza, o czym miałem się okazję przekonać przy jedynej wizycie serwisowej jaką odbyłem w miejscu zakupu auta a co też potwierdził jeden z pracowników.

Moje pytanie: jaki jest zakres odpowiedzialności salonu, który dokonał sprzedaży auta w odniesieniu do wad w moim samochodzie, zakładając, że znaczną część napraw (niektórych skutecznych, w większości nieskutecznych) wykonały inne serwisy autoryzowane?

Rozumiem przepisy tzw. ustawy konsumenckiej w odniesieniu do zakupu towarów, jednak w tym konkretnym wypadku nie wiem jak je interpretować, właśnie ze względu na dodatkowy czynnik w postaci napraw gwarancyjnych w różnych, autoryzowanych serwisach.

Jednocześnie czy nie zgłaszając usterek do tego konkretnego salonu/serwisu pozbawiłem się prawa do reklamacji na niezgodność towaru z umową z oczekiwaniem zwrotu pieniędzy za dokonany zakup?

Po pierwsze zakup prywatny czy na działalność gospodarczą? Natomiast jeśli usuwałeś usterki w ramach gwarancji to nie wyłącza ona uprawnień wynikających z rękojmi za wady (jeśli ta przysługuje). Usterki usunięte poza gwarancją, we własnym zakresie, praktycznie wyłączą odpowiedzialność sprzedawcy (nie przyzna się zapewne do tych wad).

Zakup prywatny.

Jakie w tej sytuacji powinny być moje następne kroki? Mam takie wyobrażenie o tym co powinienem zrobić (nie wiem czy słuszne):

1. Pisemna reklamacja do sprzedawcy z listą wcześniejszych usterek I usterek aktualnych, nadal występujących z dokładnym opisaniem roszczenia (rozumiem, że wybór mam: naprawa, wymiana na nowy lub zwrot pieniędzy?)

2. Oczekiwanie przez 14 dni na decyzję

3. Ewentualne dalsze kroki prawne

Pytanie: czy reklamując samochód muszę go fizycznie w tym samym dniu co składam reklamację pozostawić do dyspozycji sprzedawcy czy też on w ciągu 14 dni musi się po prostu generalnie ustosunkować I ewentualnie zaprosi mnie na wizytę serwisową? Pytam, bo chciałbym uniknąć sytuacji w której odmówią uznania roszczenia ale zaproszą mnie na naprawę usterki w ramach gwarancji. (w tym zakresie mi się już wyczerpała cierpliwość)

1. Usterek tak, ale aktualnie występujących, które reklamujesz jako wady.
2. Jeśli nie żądasz odstąpienia od umowy.
3. Ewentualnie, ale to po reakcji sprzedawcy.

czy reklamując samochód muszę go fizycznie w tym samym dniu co składam reklamację pozostawić do dyspozycji sprzedawcy czy też on w ciągu 14 dni musi się po prostu generalnie ustosunkować
Jeśli tego zażąda to trzeba mu co najmniej udostępnić samochód.

czyli rozumiem, że mam też opcję odstąpienia od Umowy? Czy to w praktyce równoważne ze zwrotem pieniędzy?

Tak, ale sprzedawca po pierwsze nie będzie związany terminem 14 dni, po drugie nie musi się na to zgodzić (chyba, że byłaby to druga reklamacja po pierwszej uznanej reklamacji i nieskuteczniej wymianie albo naprawie)

To jeszcze ostatnie pytanie co do usterek usuwany w ramach gwarancji (wszystkie tak usuwam do tej pory choć niektóre powracają non stop)

Czy ma znaczenie ze gwarancja realizowana była przez inne ASO niż to w którym dokonałem zakupu auta? Gwarantem nie jest salon tylko producent.

Odpowiedzi musisz szukać w warunkach gwarancji.

Nie wyraziłem się precyzyjnie. Chodzi mi o to ze np w aucie stuka zawieszenie. Wymieniano kilkukrotnie niektóre elementy na gwarancji w ASO "X" i usterki nie zlikwidowano albo powracala. Czy w ASO "Y" które sprzedało mi auto nadal mogę reklamować stukanie na niezgodność towaru z umową czy przez to ze inne ASO dokonywało napraw na gwarancji nie będzie to już możliwe? Dzięki za cierpliwość :-)

Jeśli skorzystasz z rękojmi za wady - to możesz, aczkolwiek nie gwarantuję, że sprzedawca nie doczepi się, że usterki to wina źle wykonanej naprawy gwarancyjnej.

Sytuacja rozwinęła się w bardzo ciekawa stronę.

Sprzedawca zaprosił mnie na weryfikację samochodu i zamówił części potrzebne do wykonania naprawy jednej ze zgłoszonych usterek. Pozostałych usterek nie potwierdził choć moim zdaniem występują. Jednocześnie Sprzedawca nie ustosunkowal się do pisma reklamacyjnego. Po upływie 27 dni od jego odbioru przez Sprzedawcę otrzymałem pismo od Kancelarii działającej w imieniu sprzedawcy wskazujące na ich zdaniem nieprecyzyjne określenie usterek uniemozliwiajace odniesienie sie do reklamacji. Jak rozumiem nie ma to już żadnego znaczenia bo termin 14 dni na doręczenie mi decyzji został przekroczony i w tym wypadku zgodnie z prawem Sprzedawca reklamacje musi uznać?

Powrót