Obniżenie alimentów

• Autor wątku Autor wątku se7en
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

se7en

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam problem. W 2005 r rozwiedliśmy się z żoną, zasądzono mi alimenty w wysokości 1300zł/mies na starszą córkę i 750 na młodszą. Przez jakiś czas starałem się z nich wywiązywać, niestety, firma mi padła i w chwili obecnej pracuję na etacie za 1200 zł netto i nie jestem w stanie płacić tak dużo. Mieszkam z rodzicami. Pracuję w nocy i nie dam rady podjąć żadnej dodatkowej pracy. Dodam, że moja była żona zarabia w tej chwili ok 1500 zł tygodniowo i moje 400 - 600 zł które otrzymuje ode mnie kwituje "no i po co mi te ochłapy? Zacznij płacić jak człowiek albo wsadzę Cię do więzienia".
Pytania moje jsą następujące:
1. W jakim trybie mam zakładać sprawę o obniżenie? Czy jako apelacje od wyroków, czy jako nowy pozew?
2. Jak ustalić do którego sądu składać pozwy/apelacje?
3. Czy można zawrzeć to w jednym pozwie, czy należy w dwóch?

Gdyby było mnie stać to nie miałbym nic przeciwko płaceniu tej kwoty, ale niestety, z moim wykształceniem jest dość trudno o lepsze stanowisko, a co za tym idzie, pensję...

Wysokość zasądzonych alimentów zależy od usprawiedliwionych potrzeb uprawnionego do alimentacji , ale również od dochodów i możliwości zarobkowych zobowiązanego, jak również od jego stanu majątkowego, a zatem:
ad.1. należy złożyć pozew o obniżenie alimentów
ad.2. pozew składa się do Sądu Rejonowego, Wydział Rodzinny i Nieletnich
właściwego wg miejsca zamieszkania uprawnionych do alimentacji
ad.3. jeden pozew

se7en-nie trać czasu,składaj pozew!Uwagi byłej żony pomijaj milczeniem,wszak wszyscy wiemy,że fortuna kołem się toczy :)

jeśli rozwód nie był z jego winy, to czy przypadkiem nie może on się starać o alimenty od żony?

Dzięki za odpowiedzi. Co do alimentów od byłej to sorry, ale jakoś tak... niehonorowo i nieelegancko. Życzę jej wszystkiego najlepszego.

O alimenty od eks-żony , jeśli rozwód nie był z jej winy, ani z jego winy , można starać się do pięciu lat po rozwodzie, w niektórych sytuacjach udokumentowanych okres ten może zostać przez Sąd wydłużony.

Powrót