Obniżenie alimentów

• Autor wątku Autor wątku Zordzik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zordzik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, ja z zapytaniem... w dniu dzisiejszym na rozprawie sadowej z powodzctwa Mops przeciwko mojemu bylemu mezowi dowiedzialam sie ze chce obnizyc alimenty na dzieci. Argument "komornik zaja mi pensje, a mi niedawno urodzilo sie 3 dziecko". Syn bylego meza ma ponad rok obecnie, komornik faktycznie zaja mu wynagrodzenie gdyz od momentu zasadzonych alimentow 8 lat nie zaplacil ani zlotowki. Byly maz nie doklada sie do niczego, ja tez nie prosze o to. alimenty placi mi FA 800 zl na miesiac na dwoch synow, sama tez mam 3ke dzieci. Ucze sie, pracuje dorywczo i jestem zarejestrowana w PuP. Cale koszta pokrywam ja plus FA. Dzieci w wieku 13 i 11 lat. Maz dzis na rozprawie mowil rzeczy niezgodne z prawda. Chciałabym tylko sie dowiedziec czy byly maz moze obnizyc alimenty,ktorych od 8 lat nie placi argumentujac tym ze ma roczne dziecko. W jaki sposob sie przygotować. Dodam ze od momentu zasadzonych alimentow ani razu ich nie podwyzszalam. Nie prosilam o zaden grosz bylego meza oprocz 800zl miesiecznie. Szkola, zaj. dodatkowe, obozy, meble, remont pokoju, ubrania, kieszonkowe itp pokrywam z alimentow i tego co zarobie. Prosze tylko o porade jak bronic sie przed tym argumentem.z gory dziekuje.

Chciałabym tylko sie dowiedziec czy byly maz moze obnizyc alimenty,ktorych od 8 lat nie placi argumentujac tym ze ma roczne dziecko.
Były mąż nie może. Może obniżyć sąd, jeśli uzna że są podstawy.
od momentu zasadzonych alimentow ani razu ich nie podwyzszalam.
Pytanie dlaczego? Ty jako opiekun prawny, któremu powierzono bezpośrednie sprawowanie opieki nad dziećmi, masz obowiązek dbać o ich dobro. Chyba że potrzeby dzieci nie wzrosły.
Pomyśl o powiadomieniu prokuratury o braku alimentacji przez ojca. Być może pomoże.

Szanse na obniżenie alimentów na nieletniej dzieci są bliskie zeru. Posiadanie kolejnych dzieci nie zmniejsza obowiązku wobec poprzednich.
Odpowiedzieć na pozew, opisując swoją sytuację, dołączyć kosztorys potrzeb każdego z dzieci, zaświadczenia ze szkoły o pobieraniu nauki, faktury imienne na zakupy ujęte w kosztorysie( mogą być np z ostatniego miesiaca).
Były mąż nie ma się do niczego dokładać, ma natomiast płacić wyznaczone alimenty. Pani nie musi się o nie prosić, tym właśnie zajmuje się komornik. Pani ma tylko informować komornika jeśli ojciec wpłaciłby jakieś dodatkowe kwoty.

robinsonik napisał:
Szanse na obniżenie alimentów na nieletniej dzieci są bliskie zeru. Posiadanie kolejnych dzieci nie zmniejsza obowiązku wobec poprzednich.

Wszelako może zmniejszyć kwotę faktycznie otrzymywanych przez nie alimentów - można się spodziewać, że matka 3 dziecka uzyska wyrok zasądzający alimenty (wszak to o czym piszesz działa w obie strony - nowe dziecko nie może zostać bez alimentów dlatego, że już otrzymuje je dwójka innych dzieci). Matka 3 dziecka też składa do komornika i komornik to co z dłużnika wyciśnie dzieli na 3.

@Hatchetharry na stan faktyczny może mieć wpływ, gdyby np. komornik mógł coś wyegzekwować. Na stan prawny nie ma wpływu, sąd ocenia możliwości, a nie stan faktyczny. To, że nie płaci też przy orzekanie nie ma znaczenia. Matka 3 dziecka może uzyskać wyrok i np. ubiegać się o FA, w takim przypadku starsze dzieci nie stracą nawet jednej złotòwki, na każde z nich ma zasadzone poniżej maksymalnej kwoty wypłacanej przez fundusz.
Jedyne na co mogłoby mieć to wpływ, to ewentualna podwyżka alimentów na starsze, tutaj ojciec może się bronić, że ma więcej osób na utrzymaniu.

Ostatnia edycja:
kolega mój obniżył alimenty. zarabiał jak dobrze pamietam 1900zł do reki alimenty 600zł, wynajmem mieszkania 800zł. reszta to na ''życie'' Sad argumentował to ze nie może być taka sytuacja ze jedno traci kosztem drugiego czy coś w tym stylu.( nie chce nic przekręcić) dodatkowo kolega dorabiał sobie na budowie (to tylko dorabiania) i z dorobionych pieniędzy tez dokładał się do dziecka, sąd obniżył mu z 600zł na 450zł, mówił tez ze ojciec i tak aktywnie uczestniczy w wychowaniu dziecka itp. To tak w skrócie.

Powrót