Obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech?

• Autor wątku Autor wątku Marta877
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
@influe: na 100% nikt nie odpowie na to pytanie, bo to troche decyzja uznaniowa.

Generalnie niemieckie kasy chorych powinny sprawdzac, gdzie delikwent byl ubezpieczony przez ostatnie 12 miesiecy, jesli byl zameldowany w Niemczech, to generalnie powinien posiadac od momentu zameldowania niemieckie ubezpieczenie.
Z drugiej strony przy podjeciu pracy na caly etat, pracownik jest automatycznie ubezpieczany w ustawowej kasie chorych bez wzgledu na to, czy mial przedtem ubezpieczenie czy nie. Chyba ze mial niemieckie prywatne, to wtedy trzeba wyjasnic pare kwestii.

Jest wiec mozliwe, ze w przypadku podjecia pracy na caly etat kasa chorych sie tylko bedzie pytac, czy bylas ubezpieczona prywatnie w Niemczech i nic wiecej. Jest jednak rowniez mozliwe, ze dostaniesz szczegolowy formularz dot. kwestii ubezpieczenia przez ostatnie 12 miesiecy, bedziesz musiala go wypelnic zgodnie z prawda i wtedy oni teoretycznie moga zadac nadplaty za okres od zameldowania, chyba ze jakos uzasadnisz, ze przebywalas tutaj jedynie "w dluszych odwiedzinach" a na podjecie pracy zdecydowalas sie dopiero pozniej. Jak oni sie na to popatrza, trudno powiedziec.

Rozumiem... czyli w wielkim skrócie - wszystko zależy od KK i szczęścia.

A jeszcze takie pytanie - napisałeś, że mogą żądać nadpłacenia zaległych składek od momentu zameldowania (którego? pierwszego meldunku w De czy dopiero tego który nastąpi po znalezieniu pracy?) - aktualnie jestem wymeldowana, wiec jak się na nowo zamelduje to będę miała nowy dokument z nową datą, i zamelduję się dopiero wtedy jak znajdę pracę czyli będę miała już ubezpieczenie to z jakiej racji mają prawo żądać nadpłacenia składek skoro się zamelduję w tym samym czasie co podejmę pracę? Czy oni potrafią jakoś sprawdzić, że wcześniej już byłam zameldowana w niemczech i na tej podstawie żądać zapłaty zaległych składek? Bo logiczne jest, że jeśli nie sprawdzają tego czy wcześniej juz byłam tu zameldowana, tylko wystarczy im dokument aktualnego zameldowania to przedstawiłabym nowy z datą w której rozpoczęłam pracę (póki nie znajdę pracy to nie zamelduję się ponownie). Podsumowując - jeśli by nie sprawdzali czy już kiedyś byłam tu zameldowana to wychodzi na to, że nie musiałabym płacić zaległych składek bo data meldunku pokrywałaby się z datą rozpoczęcia pracy.

Wszystko zalezy od tego, czy bedziesz musiala wypelnic kwestionariusz, w ktorym sie ciebie zapytaja, gdzie przebywalas i gdzie bylas ubezpieczona przez ostatnie 12 miesiecy, wtedy musisz podac prawde, a nie "przemilczec" polowe prawdy. Poza tym oni moga bezposrednio w NFZ w Polsce sprawdzic, czy bylas tam ubezpieczona i kiedy

Dzień dobry,

założyłem nowy temat, jednak po przeczytaniu tego stwierdziłem że lepiej podłączyć to tutaj. Przepraszam moderatora za bałagan! :)

Chodzi o obowiązek ubezpieczeniowy w Niemczech. Sytuacja jest jasna i klarowna, ale żeby jeszcze ją uprościć, wszystko wypunktuję:

1. od stycznia 2016 mam mieszkanie w Berlinie, właściciele się wymeldują i ja będę mógł się zameldować, pytanie tylko czy warto (ale o tym za chwilę)
2. szukam tam pracy, do stycznia online, później już na miejscu
3. studia skończyłem na początku lipca i byłem przekonany, że obowiązuje mnie cały czas okres karencji 6 miesięcy od dnia obrony i moje ubezpieczenie z tytułu nauki jest przez ten czas ważne (a więc do końca roku 2015)
4. w miesiącach kwiecień-sierpień 2015 pracowałem na umowę zlecenie i w momencie zakończenia pracy straciłem ubezpieczenie. Żadnego okresu karencji z tytułu zakończonych studiów też już nie ma.
5. dziś zarejestrowałem się jako bezrobotny, żeby chociaż w grudniu być ubezpieczonym.

Teraz do pytania:

a) czy po przyjeździe muszę się meldować, jeżeli teoretycznie "nie zostawiam żadnego śladu" i nikt nie wie że tam jestem (poza właścicielami mieszkania oczywiście)? Z tego co wyczytałem - najlepiej żebym zrobił to jak najpóźniej, ponieważ a nuż uda się szybko znaleźć pracę i problem ubezpieczenia zniknie
b) jak się ubezpieczyć żeby nie płacić wyrównania (wrzesień - listopad) 3 x 160E?
c) czy ma tutaj jakiś sens rejestracja w Agentur für Arbeit? Nie chodzi mi o socjal, bo nie po to tam jadę (dwa pośrednictwa pracy prosiły mnie żebym się zarejestrował)

Chodzi mi po prostu o to, żeby prawnie wszystko grało. Jestem tam legalnie i chce swoje obowiązki wypełniać. Przez dziurę w ubezpieczeniu, myślę jednak jak mogę to rozwiązać. Czy wykupując np. prywatne ubezpieczenie turystyczne w Polsce na kilka miesięcy nie muszę się już martwić zakupem dodatkowego ubezpieczenia w DE?

Mam nadzieję że mnie Państwo zrozumiecie, jeżeli nie, dopowiem wszystko co będzie trzeba. Problem nie daje mi spać, a na rozwiązanie mam miesiąc.

Pozdrawiam,
Adam

a) teoretycznie powinieneś się zameldować, bo to obowiazek. Jednak od dnia zameldowania musisz być ubezpieczony. Na 3 pierwsze miesiace możesz sobie pobrać z NFZ Europejską kartę ubezpieczenia zdrowotnego, ale w tym czasie musisz być w Pl ubezpieczony. To jest tzw. karta turystyczna. Jak znajdziesz pracę to nie możesz już z niej korzystać.
Jeśli sie nie zameldujesz, a cos Ci się przytrafi nie daj Boże, to możesz mieć problemy.
b) a za co chcesz wyrównanie płacić??? Jeśli od września do listopada byłeś w Polsce i nie byłeś w De zameldowany, nic nie musisz płacić. Jeśli chcesz się w De ubezpieczyć od dnia przybycia i zameldowania, to idź do Krankenkasse i wykup tzw. dobrowolne ubezpieczenie- w żadnym wypadku nie bierz prywatnego, bo Cię koszty zjedzą.
c) Posrednictwa pracy, które Cię prosiły o zarejestrowanie się w AfA, są prywatne i żeby Cię zatrudnić potrzebują tzw. Vermittlungsschein od AfA, dotyczący Twojej osoby. Ale AfA Ci tego nie da, jeśli nie masz prawa do zasiłku. Szukaj w takich pośrednictwach pracy, gdzie tego dokumentu nie wymagają.
Zarejestrować sie w AfA możesz jedynie jako poszukujący pracy, ale to Ci nic nie daje.

dziękuję za odpowiedź.

a) muszę doczytać na jakich zasadach mogę ją otrzymać jako bezrobotny i oczywiście będę próbował

b) czytałem o ciągłości ubezpieczenia na 12/24 miesiące wstecz, stąd moje obawy... Jeżeli jednak nie muszę tego płacić, to w najgorszym wypadku melduję się od razu i płacę 165E aż nie znajdę pracy.

c) żadna agencja nie odpowiedziała mi po co mam się rejestrować, ale teraz wszystko jest jasne. Zgadza się oczywiście - w AfA nie mam żadnych praw, więc jakakolwiek wizyta tam wydawała mi się bez sensu

Dziękuję za pomoc!

witam mam pytanie, byłem zameldowany w Niemczech bez pracy i dochodu przez pół roku, czy jeśli się wymelduje to czy będą konsekwencje w postaci zwrotu zaległych składek zdrowotnych? Czy muszę się jak najszybciej wymeldowac? W job Centre byłem zarejestrowany jako zdolny do pracy bez prawa do zasiłku bo nigdy nie pracowałem i pracy nie podjąłem. Drugie pytanie Ile w Niemczech można przebywać bez ubezpieczenia od momentu zameldowania? Czy na prawdę jest tak ze 3 miesiące czy naliczą o ile jeśli naliczą, za całe pół roku?

Ostatnia edycja:
To zalezy od Krankenkasse. Do 3 miesiecy można funkcjonować na tzw. karcie EKUZ pod warunkiem, że sie nie podjęło pracy. Po 3 miesiącu traci się status tzw turysty i podlega sie pod ubezpieczenie niemieckie, jakie, sam musisz wybrać.W Twoim wypadku w najlepszym razie będziesz musiał za 3 miesiace zapłacić.W najgorszym za 6 jak miałeś ciagłość zameldowania. Ubezpieczenie dobrowolne na miesiac kosztuje ok. 160E.
Aczkolwiek znam osobiście przypadki, gdzie ktoś po 5 miesiacach od przyjazdu pracę dopiero znalazł i nie zgłosił sie wczesniej do ubezpieczenia, ale KK przymknęła oko i nie kazała nic oddawać. Twoje najlepsze wyjście, to jak najszybciej znaleźć pracę na conajmniej Teilzeit.

dziękuję za odpowiedź, wymeldowałem się z niemiec, powiedziano mi że nie będę musiał płącic żadnych składek wstecz póki nie podjąłem pracy. chyba że znów wróce i wtedy mogą się dowalić, ale nie mam zamiaru nigdzie się już meldować... jeśli wysłanoby mi tą karę ( co samo w sobie jest jakimś absurdem prawnym ) to przeboleje... dziękuje za odpowiedź

Witam, Mam 17 lat i przyjechalem do niemiec w sierpniu 2016 roku. W obecnej chwili sie ucze jednak nie posiadam zadnego ubezpieczenia - jak i gdzie mozna to zalatwic oraz ile bedzie to kosztowalo (ja sie ucze wiec nic nie zarabiam)? Jest jakies rozwiazanie w mojej sytuacji, czy zarejestrowanie sie w JobCenter cos pomoze?

Witam. Mieszkam od roku w niemczech (z neldunkiem ale bez ubezpieczenia). Jestem tydzień po slubie i nie wiem jak wyglada sytuacja kiedy przejdę teraz na ubezpieczenie męża. Czy będę musiała zapłacić za rok wstecz czy automatycznie dostanę ubezpieczenie rodzinne i tyle. Jestem zieloną w tym temacie

Za ostatni rok będziesz musiała zapłacić. W De ubezpieczenie jest obowiązkowe od dnia zameldowania. I nikogo nie interesuje czy pracujesz, czy nie. Od tej chwili mąz musi Cię zgłosić do ubezpieczenia rodzinnego, jeśli pracuje i jest ubezpieczony.

Problem ze złodziejami z AOK.

Pracowałem w Niemczech 9 miesięcy, byłem ubezpieczony w AOK. Rozwiązałem umowę z pracodawcą i wyjechałem do Polski na dwa miesiące. Wróciłem do Niemiec na kilka tygodni do pracy z planem powrotu już na stałe do Polski. AOK wymaga ode mnie zapłaty ponad 300 euro za te dwa miesiące, które spędziłem w Polsce bo się nie wymeldowałem. Jest jakaś szansa uniknąć złodziejstwa, a może po prostu nie oddawać im pieniędzy za NIC i wyjechać i wymeldować ię, skoro opuszczam Niemcy na stałe?

Witam ja mam podobnie tyle że mi TK przysłała rachunek na ponad 3000€ za okres od lutego do sierpnia ja od lutego mam założoną działalność w Polsce i tu opłacam wszystkie składki zapomniałam tylko ze jeste cały czas zameldowana w Niemczech

Witam mam problem do końca stycznia pracowałam na umowę o pracę dostałam od pracodawcy wszystkie papiery o wymeldowaniu z ubezpieczenia wrćóiłałam do Polski załozyłam od pierwszego lutego działalność gospodarczą i opłacam wszysrtkie składki w zus dostałam parę dni temu pismo z Haupzollamnt a tam rachunek z TK na ponad 3000€ zapominaiałam się wymeldować z niemieckiego adresu bo wyjaśniałąm jeszcze sprawę z Finanzamt w sprawie rozliczenia podatkowego wiem Polak mądry po szkodzie nikt mi nie powiedział że musze natychmiast się wymeldować co mogę w tej sytuacji zrobić ?

Witam,
Jestem zameldowana w Niemczech i od dwóch miesięcy (znów) tu pracuję. Zanim podjęłam obecną pracę miałam tzw "freiwillige Versischerung" w AOK, ale za ostatnie miesiące nie zapłaciłam składek. Teraz składki opłaca mój pracodawca i jestem ubezpieczona. Mam pytanie czy AOK może ubiegać się za zapłacenie zaległych składek skoro jestem ubezpieczona?
Z tego co słyszałam nie ma żadnych jednoznacznych przepisów w tej kwestii. Zna ktoś rozporządzenia prawne dotyczące płacenia "zaległych składek"?

Witam. Potrzebuję porady, Od 7 miesięcy mieszkam i pracuje na cały etat w Niemczech. Maż dołączył do mnie ponad 3 miesiące temu, od razu po jego przyjeździe został ubezpieczony z tytułu mojego ubezpieczenia. Parę dni temu Mąż założył Gewerbe, moje pytanie brzmi czy Maż musi również płacić ubezpieczenie zdrowotne, czy cały czas może być ubezpieczony ode mnie?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam
Daria

Powrót