Obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech?

• Autor wątku Autor wątku Marta877
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Musisz zglosic sie do AOK z zaswiadczeniem o wymeldowaniu sie(abmeldebescheinigung) . Beda sie tylko pytali co robiles od 31 grudnia 2013 do 9 stycznia 2014.To jest roznica tylko kilku dni,wiec powinno byc wszystko ok.

ELVI!
Przepraszam, ale jak kilku dni!? Prawie pol roku!!! To sie zgadza z historia ubezpieczenia ($$$)

Napisal ze pracowal do 31.12.2013....a wymeldowal sie z mieszkania 09.01.2014 i wyjechal.Ponownie podja prace 22.06.2014. i ponownie sie zameldowal 23.06.2014...
Jak ma placic sklatki,za okres kiedy byl wymeldowany i przebywal w pl ???

Przepraszam male sprostowanie ....23.06.2014 podja ponownie prace , a zameldowal sie 06.08.2014...AOK chce skladek od 01.01.2014 do 22.06.2014...Ale z tego co napisal on od 9 stycznia 2014 byl wymeldowany...podja prace 23 czerwca, wiec skladki byly dalej placone...

Elvi napisał:
Przepraszam male sprostowanie ....23.06.2014 podja ponownie prace , a zameldowal sie 06.08.2014...AOK chce skladek od 01.01.2014 do 22.06.2014...Ale z tego co napisal on od 9 stycznia 2014 byl wymeldowany...podja prace 23 czerwca, wiec skladki byly dalej placone...

zgadza się od 23.06.2014 pracowałem i od tego dnia składki są płacone.

Jedz z tym kwitkiem wymeldowania do AOK i sie wszystko wyjasni.Powodzenia :)

witam serdecznie,bardzo prosze o pomoc:(mieszkalam w De 3 lata,gdzie pracowałam (bylam na umowie)i pozniej przeszłam na GEWERBE .Ciagle oplacałam skladki do krankekasse .w maju wymeldowałam się z De i wrocilam do Pl .PO MIESIACU POBYTU W POLSCE ZAMELDOWAŁAM SIE NA BEZROBOCIU(CHODZI O UBEZPIECZENIE NFZ)I DOSTALAM MANUNG Z BKK ZE MUSZE IM ZAPLACIC ZA CZERWIEC LUB POKAZAC ZE BYLAM UBEZPIECZONA W PL?NA JAKIEJ PODSTAWIE MAM PLACIC ZA KASE CHORYCH W NIEMCZECH SKORO WROCILAM JUZ DO POLSKI(WYMELDOWANIE Z NIEMIEC PRESLALAM DO KASY CHORYCH?)PRZECIE JA JUZ TAM NIE MIESZKALAM WROCILAM DO KRAJU?)DZIEKUJE ZA POMOC

Elao1967...mam podobna do Twojej sytuacje tyle ze dlug jeszcze wiekszy.
Tez bym sie o niczym nie dowiedzial tyle ze w czerwcu przez chwile podjalem prace w Niemczech podajac polski adres i wtedy przyslali info o dlugu do Polski.
Inaczej dlug roslby w dziesiatki tysiecy euro a ja do chwili wizyty komornika nic bym o nim nie wiedzial.
Oni wysylaja wszelkie info na adres gdzie sie bylo zameldowanym w Niemczech na czas pracy i pewnie laduje to w smieciach.
Pewnie nie da sie juz z tym nic zrobic ...zadluzenie rosnie blyskawiczne.
Mysle czy by nie naglosnic sprawy w polskich mediach na miare moich mozliwosci.
Moze sie okazac ze w podobnej do naszej sytuacji sa setki albo tysiace Polakow probujacych uczciwie zarobic na chleb w Niemczech tyle ze oni nie maja pojecia o swoim zadluzeniu .

vega106
MANUNG Z BKK ZE MUSZE IM ZAPLACIC ZA CZERWIEC LUB POKAZAC ZE BYLAM UBEZPIECZONA W PL?NA JAKIEJ PODSTAWIE MAM PLACIC ZA KASE CHORYCH W NIEMCZECH SKORO WROCILAM JUZ DO POLSKI(WYMELDOWANIE Z NIEMIEC PRESLALAM DO KASY CHORYCH
Witam skoro wysłałaś wymeldowanie z niemiec do ubezpieczalni powinaś zgłosić rezygnację
z ubezpieczenia w Niemczech.Jeżeli otrzymałaś list z informacją do zapłaty za 1 miesiąc
musisz odpisać na list informując że zgłosilaś wyjazd z Niemiec wysyłając podwierdzenie o wymeldowaniu do Polski.
Z płaceniem się nie spiesz odpiszesz znowu na następne pismo.
Powodzenia

Witam,
jeśli można..nie chce zakładać nowego tematu, dlatego podłączę się tutaj.
Dla mnie to oczywiste, ale tyle sie naczytałam, że wole się upewnić, proszę o pomoc.

Chce sie przeprowadzić do męża do Niemiec, który tam pracuje. Ja mieszkam w Polsce, obecnie jestem bez pracy 2-gi miesiąc, nie zarejestrowałam się w urzędzie pracy, nie czuje takiej potrzeby, bo za miesiąc i tak wyjadę. W związku z czym nie mam ubezpieczenia zdrowotnego 2-gi miesiąc.
Czy w chwili przeprowadzenia się do Niemiec, zameldowania się i ubezpieczenia się w AOK, będą ode mnie chcieli zaległości z Polski za te kilka miesięcy? Czy nie powinno ich to interesować co robiłam w Polsce, no bo co im do tego :S ?

Mystra
Jeżeli nie podejmiesz pracy będziesz na meża ubezpieczeniu.
Twoje Polskie ubezpieczenie ich nie interesuje.

marian1 napisał:
Mystra
Jeżeli nie podejmiesz pracy będziesz na meża ubezpieczeniu.
Twoje Polskie ubezpieczenie ich nie interesuje.
To byłoby logiczne, bo już myślałam, że będę musiała się zarejestrować w Polsce jako bezrobotna na miesiąc chociaż, żeby nie mieć przerwy, no ale wydawało mi się to totalnie głupie i bez sensu, wolałam się upewnić. Dziękuje.

Zalozylem gewerbe małą.Jestem miesiąc na niej zarobilem pare euro.Moje pytanie bede sie ubezpieczal i jaką mam podac szacunkową kwote zarobku.Bo z tego co czytam to bierze sie procentowo.W aok powiedzieli ze skladka 360 euro jakas masakra.W knappschafcie 240 z tym ze w aok podalem 1600 szacunkowy zarobek a w knappschafcie 600 euro.Te 240 jeszcze ujdzie.Mam 40 lat i jedno dziecko na utrzymaniu.

A ja mam inny problem. Pracuję jako opiekunka w Niemczech przez polska firmę. Na początku roku wyjechałam do pracy na niemiecką umowę. Firma otrzymała vollmacht do występowania w moim imieniu do KKH.
Nie byłam zameldowana w Niemczech, mój meldunek od lat jest w Polsce.
Teraz KKH robi problemy i nie chce zamknąć ubezpieczenia, chcą druku e104 i potwierdzenia ubezpieczenia w Polsce. W piśmie od nich stoi że: 9.04 pracodawca wymeldował mnie z ubezpieczenia i zapewnił mnie że nic nie muszę już robić, ale ja pozostaję członkiem KKH. Wyjaśniałam im że po tym okresie nie przebywałam w Niemczech (9.04 wróciłam do PL). Nie rejestrowałam się również w Urzędzie Pracy w Polsce. Jak skutecznie zakończyć to ubezpieczenie? Boksuję się z nimi już od maja i nic. Czy jako obywatela polski, zameldowanego w Polsce obowiązują mnie niemieckie przepisy?

Wyślij im potwierdzenie zameldowania z Polski i postrasz Anwaltem.

Witam.

Przychodzę z bardzo ważnym dla mnie pytaniem i chciałabym uzyskać odpowiedź od osoby, która jest na 100% pewna swojej wypowiedzi.

Byłam zameldowana w Niemczech przez X czasu, nie pracowałam, nie byłam ubezpieczona, mieszkałam z chłopakiem i chodziłam na prywatny kurs językowy. Gdy dowiedziałam się o obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego natychmiast się wymeldowałam. Aktualnie mieszkam dalej z chłopakiem (już bez meldunku) i poszukuję pracy.
Moje pytanie brzmi - czy jeśli teraz znajdę pracę na pełnym etacie, zamelduję się na nowo, (czyli zacznę być ubezpieczona) to czy będę musiała nadpłacić zaległe składki od dnia w którym zameldowałam się po raz pierwszy?

Odpowiedzi na to pytanie znalazłam mnóstwo, przeczytałam wiele tematów na różnych forach i wszędzie ludzie piszą inaczej. Jedni radzą właśnie w mojej sytuacji wymeldowanie a po znalezieniu pracy ponowne zameldowanie i ponoć gdy ubezpieczy mnie pracodawca to zaległe składki się zerują (nikt nie patrzy wstecz czy opłacałam), zaś inni piszą, że po zatrudnieniu i tak trzeba nadpłacić te składki. Chciałabym uzyskać rzetelną odpowiedz od kogoś kto naprawdę ją zna bo nie wiem co mam robić. Czy mogę bez stresu teraz szukać pracy i nie będę musiała płacić zaległych składek jak zostanę zatrudniona, czy może jedyne wyjście to ślub - wtedy bym musiała jeszcze kilka mięsięcy siedzieć w domu, zorganizować ślub cywilny w polsce, wymienić dowód, podpiąć się pod ubezpieczenie męża i dopiero szukać pracy... Nie ukrywam, że wolałabym już teraz podjąć pracę a nie dopiero za kilka mięsięcy więc będę bardzo wdzięczna za rzetelną pomoc.

Chciałam udać się w niemczech do jakiegoś radcy prawnego aby uzyskać w 100% wiarygodną odpowiedź na moje pytanie, jednak nie wiem czy to dobry pomysł bo gdy dzwoniłam do kilku polskich radców w niemczech to już przez telefon miałam wrażenie, że coś kręcą i chcą mnie wciągnąć do ubezpieczenia w prywatnej kasie (wtedy da się ominąć płacenie składek wstecz - tylko, że ja nie chcę się ubezpieczyć w prywatnej kasie :/, chcę iść do pracy i być ubezpieczona w państwowej kasie np AOK), nie do końca jakoś im ufam a na tym forum są także wykwalifikowane osoby w tej dziedzinie więc mam nadzieję, że mi pomożecie.

influe
W Niemczech bez ubezpieczenia możesz przebywać do 3 miesięcy bez ubezpieczenia
jako pobyt turystyczny .Podejmując pracę pracodawca ma obowiązek Cię ubezpieczyć.

marian1 - to nie jest odpowiedź na moje pytanie... nie pytałam czy pracodawca ma obowiązek mnie ubezpieczyć bo wiem, że ma...

nie przebywałam też turystycznie bo było to więcej niż 3 mięsiące

proszę przeczytaj jeszcze raz mój post i jeśli znasz odpowiedź na pytanie to będę wdzięczna ;)

Tego, jak zostaniesz potraktowana w KK, nie wie nikt. Jeśli to był długi okres czasu, to będą wołac składek. Jeśli jednak udowodnisz im, że w tym czasie byłaś w innym państwie ubezpieczona, to nie mogą tych składek od Ciebie żądac.
Znam sytuację, gdzie osoba przebywała i była zameldowana 5 miesięcy, zanim znalazła pracę i nikt do tej pory nie prosił o zwrot kosztów ubezpieczenia za ten okres.A minęły już 2 lata od tej sytuacji.
Być może zależy to od KK. Trudno powiedzieć.

Witam.
Rzetelną odpowiedź uzyskasz w KK.
Pozdrawiam

Powrót